Na Kopah jih je odločitev vlade negativno presenetila: "Snega poleti ne moremo delati"

Jasmina Detela Jasmina Detela
08.01.2021 12:16
Mogoče si vlada prihodnji teden še kaj premisli, upajo na koroških smučiščih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kope pred dnevi.
Tomaž Ranc

Potem ko so na največjem koroškem smučišču Kope v začetku januarja ponovno omogočili smuko in ga z današnjim dnem, le po sedmih dneh obratovanja, znova zaprli, je Boštjan Paradiž, direktor družbe Vabo, ki je lastnik smučišča, povedal, da jih je odločitev vlade z danes na jutri negativno presenetila.

Na današnjem sestanku Združenje slovenskih žičničarjev usklajuje skupno izjavo. Neuradno je slišati, da je za žičničarje problem tako zapiranje smučišč kot, po drugi strani, spričo ostrih omejitev in pogojev, obratovanje za zgolj nekaj smučarjev.   

Kar se tiče Kop, je Paradiž pred sestankom povedal, da se trudijo vzpostaviti tvorno komunikacijo z vlado in najti ustrezno rešitev, saj bodo smučišča zaradi prepovedi obratovanja izgubila velik del sezone.

Boštjan Paradiž 
Nejc Strojnik

Smučarske naprave so v prihodnjem tednu ob napovedanih nizkih temperaturah nameravali pognati tudi na nekaterih koroških nižinskih smučiščih, a so zaradi vladne odločitve načrti padli v vodo.

Na smučišču Bukovnik v občini Dravograd so načrtovali, da bodo naprave pognali prihodnji konec tedna. Naravnega snega imajo bolj malo, so pa ta teden začeli z umetnim zasneževanjem, snežno odejo bodo prihodnji teden še odebelili. "Z deli bomo nadaljevali po planu, saj snega ne moremo delati poleti. Upam na najboljše, saj se odločitve vlade spreminjajo iz dneva v dan. Skrbi nas, da bo zime prej konec, kot bo vlada odločila, kaj bo storila glede smučišč. Za nas ostaja relevanten datum za odprtje smučišča 16. januar. Mogoče si prihodnji teden še kaj premislijo," je optimističen Srečko Podojstršek iz smučarskega kluba Iverka, ki upravlja smučišče. Z Zravstvenim domom Dravograd se tudi že dogovorili glede hitrih testiranj na spodnji postaji vlečnice za prihodnji konec tedna. Upajo pa, da dolgoročno ne bodo potrebna.

Podobno razmišljajo tudi v Ribnici na Pohorju, kjer imajo okoli 70 centimetrov debelo snežno odejo. "Ne moremo vplivati na vladne odločitve. Res pa je, da je zunaj  - vsaj pri nas - pravi občutek zime, smučišča pa zaprta. Vse imamo pripravljeno za obratovanje, a le, če bo smučanje dovoljeno brez predložitve negativnega hitrega testa," je odločen vodja smučišča Iztok Helbl.

Prodali so precej letnih smučarskih vozovnic, ki veljajo tako na Kopah kot v Ribnici. "Ne vemo še, kaj bo z njimi, kaj bomo naredili. Glede na to, da ne obratujemo in posledično prihodkov ni, računamo na pomoč države," pravi Helbl. Smučišče so sicer odprli 19. decembra, obratovali so med vikendi, a so se že pred včeraj sprejeto prepovedjo uporabe žičniških naprav odločili, da ga zaradi slabega obiska do nadaljnjega zaprejo. "Poslovanje ni bilo rentabilno, saj so smučali v glavnem le otroci," je povedal Helbl. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta