Na trasi za tretjo os vrtajo, odbor čaka na Bratuškovo

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
23.10.2018 17:40

Med Velenjem in Slovenj Gradcem vrtajo za geomehanske preiskave. Koroški odbor za tretjo os v dogovorih, da se 26. oktobra prvič sestane z novo ministrico Bratuškovo. Ustavno sodišče o spodnjem delu: "Zadeva je prednostna, vendar še ni na vrsti."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Geomehanske raziskave na območju portala predora Konovo.
DRI
Aljaž Verhovnik: "Čakamo na sestanek z ministrico in na odločitev ustavnega sodišča."
Robert Balen

Potem ko je član uprave Darsa Vili Žavrlan v družbi še prejšnjega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča ob poslovilnem obisku odbora za gradnjo tretje razvojne osi na Prevaljah zagotovil, da se bo projekt nadaljeval, je Družba za avtoceste postregla z nekaj podrobnostmi glede aktivnosti na terenu, obenem tudi ljudje na trasi opažajo stroje in različne meritve. "Predvsem se zanimajo tisti ljudje, kjer trase potekajo na njihovih zemljiščih," je povedal Marjan Koler iz Darsa. "Pomembno je, da ljudje vedo in vidijo, kaj se dogaja, sicer pa tudi mi skrbimo, da se tema ne pozabi," je dogajanje komentiral Aljaž Verhovnik v imenu Mladinske iniciative za tretjo os.

Napredek na trasi Velenje–Slovenj Gradec

Dars je tako letos za oba odseka bodoče cestne povezave Šentrupert–Velenje–Slovenj Gradec sklenil pogodbe za parcelacijo, cenitev in odkup zemljišč ter za izvedbo arheoloških raziskav. Na odseku med Velenjem in Slovenj Gradcem je poleg tega sklenil pogodbo za izvedbo geoloških raziskav in za izdelavo projektne dokumentacije.
Parcelacija pretežno gozdnih zemljišč med Velenjem in Slovenj Gradcem je medtem tudi že končana, zato naj bi se še ta mesec začele izvajati cenitve teh zemljišč. Da lastniki zemljišč ne bi bili presenečeni, jih bodo o ogledu zemljišč predhodno obvestili, cenitvi bodo sledile ponudbe za odkup gozdnih površin. Večji zalogaj od gozdnih utegnejo biti stavbna in kmetijska zemljišča. Parcelacije naj bi se začele v začetku prihodnjega leta, ko bodo znani projektne rešitve in predvideni posegi, temu pa bo sledil enak postopek kot pri gozdu. Dela v zvezi z odkupovanjem objektov, predvidenih za odstranitev, pa so pretežno že zaključena, še sporočajo iz Darsa.

Te dni potekajo terenske geomehanske preiskave na območju portala bodočega predora Konovo.
Dri

Preiskave na območju Homca, Podgorja, Velenja in Škal

Trenutno na terenu izvajajo geološko geomehanske raziskave tal na območju Homca pri Slovenj Gradcu, Podgorja, Velenja in Škal, v nadaljevanju jih bodo še na preostalih delih trase. "Skupaj bodo preiskali 160 točk, če bo zima mila, bi lahko te preiskave končali spomladi," je povedal Koler. Dars lastnike zemljišč na trasi prosi, da izvajalcem, ti imajo za delo soglasja, omogočijo delo, saj bodo aktivnosti le tako lahko peljali po zastavljenem terminskem načrtu. Po naših informacijah ljudje ponekod niso vedeli, kaj počnejo, in nekateri tudi niso dovolili dela pri njih.
Za potrebe projektne dokumentacije je projektant medtem že naredil tudi pretežni del geodetskega posnetka terena. V prihodnje si bodo tako teren ogledovali tudi izdelovalci dokumentacije.

Kmalu "soočenje" z Bratuškovo

Koroški odbor za gradnjo tretje osi naj bi se 26. oktobra v Ljubljani prvič na temo projekta sestal z novo ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek. Ta je ob predstavitvi mandata tretjo os predstavila kot eno od prioritet. "Ministrica od začetka poudarja, da politično podpira projekt, kako bodo besede prešle v dejanja, bomo pa videli. Zadovoljen sem tudi, ker je Dars na parlamentarnem odboru za infrastrukturo poročal o napredku. Zadnja štiri leta je bil dosežen napredek, vendar pa ne smemo zaspati, ker leto se hitro obrne. Decembra 2019 bi morali zasaditi prve lopate," srečanje komentira Aljaž Verhovnik.
Mladinska iniciativa ves čas skrbi, da tema ostaja aktualna, lobira tudi v poslanskih skupinah. Seveda pa je za hitrost izgradnje zelo pomembno, kakšna bo usoda trase dela med Šentrupertom in Velenjem. Kot je znano, sta občini Braslovče in Polzela na ustavno sodišče 30. maja vložili zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti uredbe o državnem prostorskem načrtu, še prej pa so to storili posamezniki. Kot smo razbrali v evidenci sodišča, je občinska zahteva v fazi odločanja z oznako "absolutno prednostna". Vprašanje, kdaj bi odločitev lahko bila sprejeta, smo naslovili tudi na ustavno sodišče. Generalni sekretar sodišča dr. Sebastian Nerad nam je odgovoril, da tega še ne morejo napovedati. "Zadeva je sicer prednostna, vendar še ni na vrsti," je dodal.

Geomehanske preiskave na območju vkopov pri priključku Gaberke.

En gobar na mesec

"Če sodišče to obravnava prednostno, bi odločitev že lahko bila znana, ampak to, kakšna je ali bo, lahko ve in pove samo sodišče. V interesu vseh strank v postopku pa bi moralo biti, da se zadeva odloči čim prej. Gre za pobudo občin Braslovče in Polzela, zanimivo je, da gre pri slednji trasa komaj 500 metrov preko njenega zemljišča, kjer gre mimo kvečjemu en gobar na mesec," je kritičen vodja mladinske iniciative. Kot je znano, je pri postopkih v prejšnjem mandatu dolgo kolebalo tudi kmetijsko ministrstvo pod vodstvom Dejana Židana zaradi trase po kmetijskih zemljiščih, na začetku mandata pa je bil do projekta zadržan tudi infrastrukturni minister Peter Gašperšič. Ne glede na to, da na Koroškem zdaj tudi na terenu projekt teče naprej, čez 70.000 Korošcev do odločitve ustavnega sodišča še vedno ostaja talec zahteve za ustavno presojo zaradi kmetijskih zemljišč v Savinjski dolini, saj se hitra cesta med Slovenj Gradcem in Velenjem ne more kar končati brez priključka na avtocestni križ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta