Ob pregledu v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec ogorčena nad odnosom varnostnika

Urška Polanc Urška Polanc
16.04.2020 21:42

Mlada Korošica, ki je morala na pregled v bolnišnico, je prepričana, da so jo kot pacientko bolnišnice obravnavali neprimerno in da so ji na vstopni točki kršili pravico do zasebnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Mlada Korošica, ki je pred dnevi morala na pregled v Splošno bolnišnico v Slovenj Gradcu, se je na nas obrnila, ker meni, da ji je bila na kontrolni točki pred vstopom v bolnišnico kot pacientki kršena pravica do varovanja zasebnosti. Razmišlja, da je v sedanjih izrednih razmerah, ki nekaterim dopuščajo kršitve, podobnih primerov več, zato se je odločila, da svojega izpostavi. Po premisleku je sicer želela ostati neimenovana, smo pa bolnišnici pri zaprosilu za pojasnilo navedli konkreten primer. 
"Pravica do zasebnosti, sploh ko gre za tako občutljive primere, kot je zdravstveno stanje ljudi, je nekaj, kar bi moralo biti nedotakljivo in obravnavano z najvišjo stopnjo skrbnosti," razmišlja. Varnostnik na kontrolni točki paciente ustavlja z vprašanjem, kam so namenjeni, od pacientov zahteva podatek, v katero ambulanto nameravajo. "Povedala sem, da sem na pregled naročena, vendar ta podatek varnostniku ni zadostoval, hotel je izvedeti točno ambulanto. Menim, da je to zaseben podatek, ki se varnostnika ne tiče. Nakar je varnostnikov pristop postal še bolj agresiven, večkrat je ponovil, da so pacienti dolžni povedati, kam gredo na pregled, pa tudi, da bom kazensko odgovarjala, če tega ne povem," je opisala neprijetno situacijo, ki ji je prisluhnilo še več drugih pacientov, ki so čakali v vrsti. Da je podobno neprofesionalno ravnal še zdravstveni tehnik, je dodala: "Skupaj z varnostnikom je na glas zahteval, da sem dolžna pred vstopom povedati, kam grem." Zmotilo jo je tudi, da ni bila deležna diskretnosti in varovanja zasebnosti, meni, da bi zdravstveni tehnik to moral razumeti in temu primerno tudi pristopiti. "Opozorila sem, da je njuno vedenje neprimerno in nesprejemljivo. Ker sta s svojim vprašanjem, v katero ambulanto grem, in da bom kazensko odgovarjala, če tega ne povem, vztrajala, sem to "morala" povedati, če sem hotela mimo," je še povedala in dodala, da je bilo varnostnikovo vedenje na tej točki že zelo grozeče. Ključen podatek, če je zdrava in če nima znakov gripe, ju ni preveč zanimal, ocenjuje pacientka, ki si je že pred vhodom v bolnišnico nadela masko in rokavice. 

Dvojna kontrola naročenih pacientov

Da so v bolnišnici sprejeli precej ukrepov za zajezitev širjenja covid-19, eden izmed teh je tudi dvojna kontrola naročenih pacientov, ki vstopajo v prostore bolnišnice, pa je pojasnila Jelena Čubra, pristojna za reševanje pritožb v slovenjgraški bolnišnici. Pacienta na kontrolnih vstopnih točkah povprašajo o imenu in priimku in nazivu ambulante, v katero je naročen, nam je pojasnila. 
Nadalje je opisala, da paciente v bolnišnici pričaka še druga kontrolna točka, kjer pa je ta čas sedela vljudna medicinska sestra. Pult, kjer sedi sestra in prostor, do koder lahko stopi pacient, ločuje še varnostni trak, ki zahteva približno 1,5 do 2 metra razdalje med sestro in pacientom. Pacient mora na tej točki pred vsemi čakajočimi na omenjeni razdalji še enkrat povedati, v kateri ambulanti je naročen, potem šele lahko stopi do avtomata za registracijo, je povedala. 
"Pritožbo smo obravnavali po protokolu. Opravili smo pogovor z zaposlenimi na vstopnih točkah in jih opozorili o zagotavljanju pravice zasebnosti pri pridobitvi potrebnih podatkov pacienta pred samo izvedbo zdravstvene obravnave.
Včeraj me je gospa tudi sama poklicala in sva se o zadevi pogovorili,"
je zaključila Jelena Čubra

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta