Praznovanje 130. obletnice rojstva Prežihovega Voranca pri Prežihovi bajti odpovedano

Jasmina Detela Jasmina Detela
10.08.2023 09:00

Zaradi izrednih razmer, ki so jih povzročile poplave, je tradicionalni dogodek - srečanje pri Prežihovi bajti v Kotljah - prestavljen na jesen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prežihova bajta 
Petra Lesjak Tušek

Na Koroškem je spomin na pisatelja Prežihovega Voranca živ tudi zaradi spominskega muzeja in nekaterih dogodkov, med njimi je tudi tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti v Kotljah. S Koroškega pokrajinskega muzeja (KPM) so sporočili, da je zaradi izrednih razmer, ki so jih povzročile poplave, za danes načrtovano 21. tradicionalno srečanje pri Prežihovi bajti prestavljeno na jesen. Mišljeno je bilo kot osrednje praznovanje, posvečeno 130. obletnici rojstva Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca. Letošnje leto je na Ravnah na Koroškem v kulturnem smislu posvečeno praznovanju 130. obletnice rojstva pisatelja, rojenega v revni kmečki družini v Kotljah.

Več dogodkov in projektov več ustanov in društev ter posameznikov s fokusom na Prežiha je razporejenih skozi vse leto. Osrednje praznovanje obletnice je vsako leto na rojstni dan za koroško in širše slovensko okolje pomembnega pisatelja in revolucionarja pri Prežihovi bajti, tradicionalno poteka na njegov rojstni dan, 10. avgust. Letošnje je prestavljeno, nov datum bodo sporočili naknadno. Načrtovano je bilo, da se visokemu jubileju poklonijo z gledališko predstavo članov gledališke skupine Kulturnega društva (KD) Kotlje. Predstavili bi se s priredbo odlomka Munk obdaruje berače iz romana Jamnica. Slavnostni govornik bi bil Dušan Merc, predsednik Društva slovenskih pisateljev. Za vsebine srečanj pri bajti pri KPM skrbi Liljana Suhodolčan.

Letošnje leto je na Ravnah na Koroškem v kulturnem smislu posvečeno praznovanju 130. obletnice rojstva pisatelja, rojenega v revni kmečki družini v Kotljah. Na fotografiji kašča.  
Petra Lesjak Tušek

Letošnje srečanje bi pripeljalo nazaj k temeljnemu, k domač(n)emu, k srži pisateljevega življenja. "Ne glede na to, kje je Prežih bil, ne glede na to, kam ga je vodila pot in kam je potoval, je bil predan domači zemlji in po duši kmet. Z vzorci našega okolja, družine, sorodnikov je potoval po svetu, hkrati pa se našel doma. Tudi v tem smislu se mi zdi, da smo z leti, z več vsebinskimi poudarki srečanj, nekako prišli nazaj k srži njegovega življenja in s tem koroške, naše identitete," je pred nekaj dnevi za Večer povedala Liljana Suhodolčan. Skozi vse leto je na Ravnah, še posebej pa v rojstnih Kotljah, razporejenih več dogodkov, ki jih pripravljajo društva v občini v sodelovanju z občino in Prežihovo ustanovo, med njimi Kulturno društvo Prežihovega Voranca, Kulturno društvo Kotlje, KPM, Koroška osrednja knjižnica, šole, vrtci in drugi, ki prispevajo k praznovanju. Ob prireditvi pri bajti bodo tudi tokrat večji sklop dogajanja predstavljali oktobrski Kuharjevi dnevi, ko bo KD Prežihovega Voranca v sodelovanju s sekcijami in na čelu s slavistko in režiserko Lucijo Mirkac pripravilo slavnostno akademijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta