Pred začetkom festivalov Zebra in Shots v Slovenj Gradcu: Filmi so dober odsev družbe

Urška Polanc Urška Polanc
26.07.2022 15:46

Obiskovalci si bodo lahko med festivalskim tednom ogledali 30 animiranih in 16 kratkih filmov z različnih koncev sveta, vsi so podnaslovljeni s slovenskimi podnapisi. V ospredju je tematika odnosov. Vstopnine ni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Želijo si, da obiskovalci sami poženejo festival. 
Urška Polanc

Na sedmo edicijo festivala Shots se je prijavilo kar 1132 filmov, kar festival drži na vrhu evropske filmske scene. "Smo med festivali z največ prijavami v Evropi, kar je zelo pomembno za nas, avtorji nas še vedno zelo dobro spremljajo preko vseh naših omrežij, predvsem pa je najbolj pomembno, da avtorji, ki so na festivalu, svoje odzive podelijo z drugimi filmarji," je povedal Tomo Novosel, direktor festivala Shots, in dodal, da na festivalu v Slovenj Gradcu letos pričakujejo 17 avtorjev in producentov, ki jih bodo, tako kot vsako leto, popeljali tudi po koroški regiji. Izbrali so 16 filmov iz devetih različnih držav, letos je prvič največ hrvaških avtorjev, vsi ostali filmi so iz Evrope. "Evropski film se je letos pokazal kot zelo močan. Po treh letih, kar je bilo pričakovano, smo zdaj prejeli nekaj filmov s koronsko tematiko, ki pa niso na prvo žogo, ampak gre za prikrito vpletene zadeve," je povedal Novosel, ki se mu zdi dobro, da je glavna tema oziroma rdeča nit odnos (otrok s starši, v partnerstvu). Vse je prepleteno in kaže duh trenutnega časa, filmi so dober odsev, ogledalo trenutne družbe, še razmišlja. Mednarodni festival kratkih filmov Shots bo potekal od četrtka, 4. avgusta, do sobote, 6. avgusta, pred dvorcem Rotenturn. Prizorišče bodo vsak večer odprli ob 19. uri, ob 21. pa se bo pričel filmski program. Kot posebej pomembno ekipa letos izpostavlja, da so v veliki meri sofinancirani tudi iz filmskega centra RS. "To, da nas prepoznajo tudi na državnem nivoju, je nekaj, kar smo si želeli od prvega dne. Slednje je zelo manjkalo, bili smo prepoznani na evropskem nivoju, ne pa v državi," je povedal direktor.

Dobro sodelovanje nevladne organizacije in občine

Državni denar (gre za okoli 13 tisočakov) je namenjen poudarku izobraževanja in temu, da bodo lahko festival še bolj tehnično izpopolnili. Na Zebri, ki bo že ta konec tedna, tako letos obljubljajo še boljšo in kvalitetnejšo produkcijo, kar jim zelo veliko pomeni, saj njihov festival že tako velja kot tehnično dovršen, kar izpostavljajo tudi avtorji. Glavni vir financiranja ostaja Mestna občina Slovenj Gradec, ki namenja 19 tisočakov (sredstva iz razpisa preko Javnega sklada za kulturne dejavnosti, ki jih dodeljujejo v imenu občine, in sredstva, ki jih občina namenja filmski umetnosti oziroma filmskim festivalom). Sredstva so sorazmerno z rastjo festivalov v zadnjih letih krepko povečali tudi na občini, kjer se zavedajo (turističnega) doprinosa in pomena festivala za mesto. "Slovenj Gradec je mesto kulture, tu je lahko ustvarjati, festivala smo lahko s podporo lokalne skupnosti pripravili tudi v zadnjih dveh letih, v času omejitev. Je lep prikaz sodelovanja nevladne organizacije in občine. Dobro sodelujemo z vsemi javnimi zavodi," je povedal Novosel.

Predstavitev filmskega festivala Zebra in Shots 
Urška Polanc

Zrele tematike v otrokom prijaznem svetu

Na Zebri bodo letos predvajali 30 kratkih animiranih filmov iz 20 različnih držav, 173 filmov pa se je tako kot na Shots prijavilo preko platforme FilmFreeway. Obdržali bodo dobro sprejeto kroženje po prizoriščih, na majhnih prostorih tako omogočijo, da si otroci lahko filme ogledajo v neki intimi na petih prizoriščih v mestnem jedru Slovenj Gradca: D.tajl Concept Store, Koroški pokrajinski muzej, Koroška galerija likovnih umetnosti, Rojstna hiša Huga Wolfa ter večerna projekcija v središču mestnega jedra (Zebra med zvezdami), ki je namenjena nekoliko bolj odrasli publiki. "Teme so dobro zastopane, dobro zastavljene glede na starostne skupine. Tematike, ki so zastopne pri Zebri, so prav tako odnosi, kar je zanimivo, a to je odsev post koronske realnosti. Mislim, da smo imeli mi vsi in avtorji možnost premisleka, kam gremo kot družba. So zelo zrele tematike, ki so mogoče zapakirane v živalski svet ali v otrokom prijazni svet, z Zebro vseskozi poudarjamo, da želimo tudi izobraževati, želimo, da otroci vstopijo v druga družbena okolja, druge družbene realnosti in da na podlagi tega spoznajo tematike, ki se jih kot družba lotevamo," je povedala Maša Flogie, producentka Zebre in Shotsa. Letošnja novost Zebre bo pestro obfestivalsko dogajanje, v času festivala, ki bo potekal to soboto od 12. do 22. ure, so različni ustvarjalci pripravili mnoge aktivnosti in dejavnosti. Ob 21. uri zvečer bo potekala večerna Zebra, enourni program, sicer pa se bodo vsi ostali programi v vseh dogajalnih prostorih po 30 minutah ponovili. Prvič pa bo na obeh festivalih tudi ekipa Picoteke, s čimer bodo na festivalu vzpostavili svojo preskrbo s hrano.

Pri vizualni podobi se vsako leto prepuščajo navdihu trenutne situacije, je izpostavil Jernej Kovač Myint, kreativni vodja. "Vedno se igram, Zebre nikoli ne pokažem, otroci jo morajo na plakatu poiskati sami. Otroci prejmejo tudi zloženko z mapo Slovenj Gradca, s pomočjo katerega lahko raziskujejo skrite točke mesta, odkrivajo prizorišča, sami pa bodo morali poiskati skrito lokacijo, kjer se bodo predstavile zaključne projekcije filmske šole, ki je tudi del programa Shotsa in Zebre. Odkrivanje mesta je zanimivo tako za lokalne prebivalce kot tiste, ki pridejo samo zaradi festivala," je razložil. Vsako leto posebej premislijo, kaj inovativnega naj postavijo v mestno jedro, da lahko čim bolje komunicirajo s publiko. Letos je v mestu postavljeno kolo, hibrid obeh festivalov, ki zelo navdušuje vse mimoidoče. Oba festivala sta brez vstopnine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta