Prodaja hostla v Radljah, a za kakšno ceno

Urška Polanc Urška Polanc
27.02.2019 21:36

Stavbo v centru Radelj, v kateri je hostel, bo kmalu ocenil sodni cenilec, sledi javna dražba, na podlagi vlog pa bodo na občini pripravili osnutek pogodbe, za katero bo moral soglasje podati tudi občinski svet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hostel Radlje, ki ima okoli 40 ležišč, najema družba Partner in občini za hostel in kopalni del vodnega parka letno plačuje 9000 evrov najemnine.
Urška Polanc

V rebalansu radeljskega proračuna je predvidena prodaja hostla z oceno 750 tisoč evrov prihodkov. Svetnico Alenko Helbl je na izredni seji občinskega sveta zanimalo, ali so že opravili kakšne cenitve, ali že imajo kakšne podatke oziroma kako se je v rebalansu znašla postavka 750 tisočakov.
"Ta prodaja oziroma izgradnja buri duhove že od leta 2009, ko je bil sprejet DIP za izgradnjo. 750 tisočakov glede na vložena sredstva v vseh teh letih predstavlja samo 43 odstotkov vloženih sredstev izpred sedmih let. Takrat smo hotel odkupili za 574 tisoč, nato pridobili še 800 tisoč evropskih sredstev, občina pa je morala dodati še 400 tisoč," je povedala Helblova in pojasnila, da bi tako v sedmih letih od izgradnje oziroma obnove izgubili skoraj 60 odstotkov.

Je 750 tisočakov rentabilnih?

"Se vam to ne zdi premalo? Ali je teh 750 tisočakov sploh rentabilnih? S čim bomo zagotovili, da bodo Radlje obdržale hotel, prenočitvene kapacitete. Zdi se mi smiselno, da bdimo nad prodajo, da smo svetniki z vsem seznanjeni. Želimo popolne informacije, transparentno, da ne bo kakšnih dvomov. Mi še vedno bdimo nad davkoplačevalski denarjem, to so tudi evropska sredstva," je dejala Helblova.

Sledita cenitev in dražba

Da je bil vložek občine pri izgradnji hostla sicer vreden 750 tisočakov, je povedal župan, a v skladu z zakonom mora občina zagotoviti sodnega cenilca, ki bo opravil cenitev. "Ko bo sodno zapriseženi cenilec ocenil objekt in se bomo lotili izvedbe javne dražbe, bomo dobili, ali pa ne, več ponudb, na podlagi katerih bomo pripravili osnutek pogodbe. Predstavili jo bomo občinskemu svetu, tako kot nas zavezuje zakon o stvarnem premoženju," je povedal Bukovnik. Prodaja oziroma pravni posel bo namreč višji od 500 tisoč evrov. Tega objekta nam ni treba prodati, začeli ga bomo prodajati na podlagi vloge dosedanjega najemnika, ki se bo najverjetneje prijavil na javno dražbo in bo dražil za ta objekt.

Urška Polanc

Ohraniti želijo hotelsko dejavnost

Da je najemnik že v dopisu zagotovil, da objektu po odkupu ne bi spremenili namembnosti in bo še vedno namenjen hotelskim oziroma namestitvenim storitvam, je Bukovnik miril bojazni, da bi v Radljah naposled ostali brez hotela. Dodal je še, da bodo podobno klavzulo vstavili tudi v pogodbo. Kuzmič je to, da bodo ohranili prenočitvene kapacitete, to pa še nadgradili oziroma razširili, povedal tudi nam.
"Mislim, da bo za turizem narejeno več, če bo hotel šel kam drugam, mislim da do sedaj, kar se tiče turizma, javni zavod ni kaj dosti naredil," je povedal svetnik Stanislav Lipuš. Določena bo izklicna cena, ponudbe bodo lahko tudi višje od ocenjene, je še dodal Bukovnik, ki glede na ugodne razmere na trgu upa na več dražiteljev, ki jih bo investicija zanimala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta