Radeljčan Matej Lešnik je znanje o čilijih s tovorne ladje prinesel na Koroško

Urška Polanc
28.01.2021 06:00
Iz tehnične službe je presedlal v agronomsko smer. Skoraj petnajst let je delal na ladji, danes pa je njegova primarna dejavnost pridelava in predelava čilija.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav gre za butično predelavo, Matej Lešnik razmišlja o tem, da bi njegove čili omake lahko prodajali v kakšni mesnici, manjših trgovinah. 
Urška Polanc

Sedeminštiridesetletni Matej Lešnik, po izobrazbi elektrotehnik, je skoraj petnajst let kot elektronik delal na tovornih ladjah, vlačilcih za naftne ploščadi in tako prepotoval domala ves svet. Prav na krovu pa se je navdušil nad majhnimi pekočimi paprikami. "Imel sem srečo. Na ladji smo imeli angleškega kapitana s koreninami iz Bangladeša, na tem območju so znani po čilijih, imajo tudi enega zelo pekočih (ghost pepper). Ko sem prvič prišel na ladjo, je kapitan kuharja iz Poljske učil, kako se pripravlja kari. Njihovi kariji vsebujejo velike količine čilija. Da ne bi jedli samo to, sem še sam poskusil narediti kaj iz čilijev. Pripravil sem prvo prvo fermentirano omako tipa tabasco. Trajalo je kar nekaj časa, a zadnjih šest let sem bil po dva meseca v službi in dva meseca doma. Najdlje sem bil zdoma deset mesecev. Ko sem naredil omako, so bili vsi navdušeni," je povedal. Nato je skušal posnemati omako slovenskega proizvajalca, katerega omaka mu je bila zlasti všeč. "Dobro sem se približal in začel podobne omake iz drugih čilijev izdelovati na ladji. Vsem petnajstim članom posadke so bile všeč, kapitan je nabavljal vedno večje količine svežih čilijev. Potem sem, namesto da bi delal z elektriko, v kuhinji s čiliji preživel več časa kot kuhar," je dejal nasmejani Radeljčan. Na ladji je v lastni režiji postavil tudi prve rastlinjake. "Imel sem čas in kapital, kar je bilo najbolj važno," je dodal. Prav sodelavci pa so ga nato spodbudili k temu, da bi začel gojiti in prodajati čilije. To se je tudi zgodilo. Leta 2017 je zaključil delo na ladji, ker je čutil, da je bil predolgo oddaljen od družine. Leta 2018 je na Zgornjem Kozjem Vrhu v Radljah registriral samostojno podjetje.

Čili omake, ne omake s čilijem

Pri pridelavi in predelavi čilija mu pomaga družina, tudi zato je ime samostojnega podjetja mogoče interpretirati na več načinov. Ime Matles je tako sestavljeno iz njegovega imena in priimka (Matej Lešnik), le da je brez šumnikov oziroma iz začetnic njegovega imena, žene Andreje in priimka. Če pa bosta podjetje kdaj prevzela otroka, ime vsebuje tudi njuni imeni (Matic in Anej). Danes kupcem ponujajo devet vrst omak, pet čilijevih posipov in čilijevo olje. Poleg spletne trgovine na facebooku bo kmalu zaživela še samostojna spletna trgovina. Na začetku je imel kar 45 različnih sort čilija. Svoje delo so že predstavili na Festivalu čilija in čokolade v Mariboru, kjer so spoznali več poslovnih partnerjev, lani pa je bilo zaradi odpovedi vseh sejmov in festivalov slabše.

Do 1300 čilijev raste v dveh pokritih rastlinjakih, nekaj pa jih vedri na prostem.
Osebni Arhiv

Leta 1999 je domov prinesel prvi čili iz Afrike. Sam ga tedaj ni jedel, jedel pa ga je njegov oče, ki ima še posebej rad pekoče in je tudi najbolj vesten delavec v družini. V njihovih omakah je pretežno zelenjava z velikim odstotkom čilija. Poleg čilija kot primarne sestavine v nekatere omake za balansiranje okusov dodajajo še nekaj pečene paprike, paradižnika. Omaka Scotchy vsebuje tudi breskev, kmalu bo naprodaj še omaka s hruško, naredil pa bo še močnejšo, z ananasom. Ostale omake so klasične, najbolj blaga ima stopnjo dve, ostale sledijo vse do desetke. Manjka le devetka, ki je v nastajanju. Desetko, ki je tudi najbolj pekoča, z najmočnejšim klasificiranim čilijem na svetu (Carolina Reaper), ponujajo v steklenici z obliko smrtne glave. Med posipi, ki vsebujejo posušen, zmlet čili, je najbolj klasičen kajenski poper, kajenski čili. Najbolje prodajajo prav kajenski čili, saj je najbolj univerzalen, ni preveč pekoč in lahko nadomesti klasični poper. V olju z imenom Roasty Orient se okusijo vzhodnjaške začimbe, ima oreščkast okus in ga je mogoče uporabljati ob vseh jedeh, je povedal.

Letno naredijo približno dva tisoč omak

Letno naredijo približno 2000 omak, njihova kapaciteta je sicer 3000, a nekaj čilijev posušijo, druge pa vakuumirajo in zamrznejo. Predlani so posušili 70 kilogramov čilijev. Čiliji so domači, rastejo na le nekaj manj kot 500 metrov od njihove hiše, na tisočih kvadratih površine. Do 1300 čilijev raste v dveh pokritih rastlinjakih, nekaj pa jih vedri na prostem.

Letno naredijo približno 2000 omak, zanimivi so tudi darilni paketi. Foto: Urška POLANC
Urška Polanc

Odziv kupcev je dober: "Moram priznati, hvala bogu, da Slovenci jedo vedno bolj pekoče. Dokler se sam nisem začel ukvarjati s tem, tega nisem vedel. Šele nato vidiš in slišiš, da ima že skoraj vsak drugi na terasi neko rastlino. Gre za popestritev jedilnika, tudi za zdravje. Čili je zelo zdrav, uporabljajo ga že tudi v farmaciji." Čeprav imajo butično predelavo, Lešnik razmišlja o tem, da bi njegove omake lahko prodajali v kakšni mesnici, manjših trgovinah. O večjih trgovinah ne razmišlja, saj je prepričan, da pri takšni količini na koncu pade tudi kvaliteta produkta.

Za zatiranje škodljivcev v rastlinjaku, pogosto se bori z ušmi, ne uporablja fitofarmacevtskih sredstev, ampak neem tonic, organsko škropivo in gnojilo. Gre za lubje iz neem drevesa, ki raste v Indiji. Prideluje ekološko, a tega ne bo registriral. Kaliti začne zadnji teden v februarju, traja pa do sredine marca, odvisno od sorte. Čilije pričnejo pobirati konec julija, a to počnejo postopoma, vse do decembra. "Zdaj dva meseca le preverjam rastlinjak in se borim z ušmi," je povedal. V sezoni namreč naredijo čim več omak, nato je na vrsti prodaja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta