Rastoči koroški spletni trgovec Tehit: Če bi se selili prej, bi bili pravi zmagovalci

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
03.02.2022 06:00

"Pred epidemijo smo imeli v povprečju 300 naročil dnevno, med korono pa je bilo nekega dne čez 2000 naročil. Enostavno nismo bili sposobni vsega izpeljati, zato smo oglaševanje ustavili," pravi direktor in solastnik Tehita Ožbej Pori. Razočaran je bil nad nepodporo domačega prevaljskega okolja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Novo skladišče na Kidričevi v Slovenj Gradcu omogoča rast in nove načrte - širitev v druge države in nadgradnjo objekta. 

Tomaž Ranc

Tehitova zgodba sega v leto 2009. Ker z računalniškim servisom ni bilo pravega kruha, sta Korošca Ožbej Pori in David Rudel tuhtala in tudi ob verižnih kavah, "tudi deset jih je bilo", modrovala, kaj bi lahko bila dobra poslovna zgodba, dokler ju ni zamikala ideja o spletni trgovini s kartušami in tonerji, ki so potrebni za delo z domačimi in službenimi tiskalniki.

"Ideja je očitno bila prava, bilo je ravno na prehodu, ko so ljudje začeli kupovati po internetu. Spominjam se tistega aprila 2010 in sestanka na Madžarskem v Lentiju, kjer sva si z bodočim dobaviteljem, Avstrijcem, ki živi v Nemčiji, po enournem pogovoru segla v roke, da pričnemo sodelovati partnersko, kar je bila moja ponudba. Začeli smo brez vsake pogodbe, zgolj z 'gentlemen's agreementom' in še danes delamo z njim. Bil sem v 'gvantu', sogovornik pa v trenerki, ampak to je bilo to," je dejal direktor in družbenik podjetja Pori. Družbenika Tehita sta še Rudel (prokurist) in v manjšem deležu Matej Kopmajer.

Spletna trgovina Printnik.si na pičlih 16 kvadratnih metrih površine v stari Kertovi hiši na Prevaljah se je začela odvijati v pravo smer. Oglaševati so pričeli na googlu, nato v tiskovini Pošte Slovenije Povej naprej, ki je bila tudi pomemben odriv naprej. Potem ko so začeli s prodajo kompatibilnih kartuš in tonerjev, so dodali prodajo originalov, kasneje papirja, tiskalnikov, pred petimi leti še pisarniški program od radirke do fascikla, pred dvema letoma program vse za šolo, vendar v strukturi prodaje 60 odstotkov še vedno zajemajo kartuše in tonerji.

Dnevno iz slovenjgraškega skladišča odpremijo 500 paketov, njihov največji dostavljavec je Pošta Slovenije. Kljub želji ostati na Prevaljah so se zaradi hude prostorske stiske lani preselili v Slovenj Gradec. 

Tomaž Ranc

Širitev posla je zahtevala vedno večje skladišče, zato so se za več let preselili na prevaljsko Faro in postali partner največjih svetovnih proizvajalcev tiskalnikov in večfunkcijskih naprav (HP, Canon, Epson Brother, Konica Minolta), po podatkih HP-ja so prvi prodajalec za domačo uporabo na trgu v Sloveniji. Številke gredo v tisoče. Danes zaposlujejo več kot 30 ljudi, zraven še študente. Če je podjetje po podatkih Ajpesa še leta 2019 imelo 3,9 milijona evrov prihodkov, so ti v letu 2020 narasli že na 6,34 milijona evrov.

Če bi pred korono imeli nove prostore, bi bili pravi zmagovalci

"Že pred epidemijo smo se stiskali v hudo premajhnih prostorih, ko pa je prišla korona in se je povečevala količina naročil, tega enostavno nismo bili več sposobni obvladati. Pred korono smo imeli v povprečju 300 naročil dnevno, med korono pa je bilo nekega dne tudi čez 2000 naročil. Vse oglaševanje smo ugasnili, pol leta nismo poslali nobenega oglasnega mailinga, ker preprosto nismo mogli več funkcionirati. Korona nam je naredila več slabega kot dobrega. Uvedli smo dve izmeni, zaposlili šest ljudi brez znanja in uvajanja, ločili smo se na tri lokacije, da se okužba ne bi širila med nami, imeli smo rezervne scenarije za primer širitve okužbe, težav je bilo še in še. Povpraševanje je bilo petkratno, zato smo vse oglaševanje ukinili, da smo lahko izpolnili prejeta naročila. Če bi že tedaj imeli primerne prostore, ki smo jih dolga leta iskali, bi bili zmagovalci," se spominja Pori.

Prostorska stiska na Prevaljah in premajhno skladišče sta jih mučila že več let, zato iskali primerne prostore za širitev dejavnosti, najprej na Prevaljah, kjer so začeli zgodbo o uspehu.

Ožbej Pori: "Rad delam, da rastemo, da imajo zaposleni plačo, da imamo z njo varnost."

Tomaž Ranc

"Iskreno rečeno, zelo sem razočaran nad nepodporo lokalnega območja na Prevaljah. Tam nisem dobil nič, pa bi z veseljem, s srcem in dušo ostal. Niti enega prostora niti enega pametnega predloga ... Iskal sem dve, tri leta, spraševal tudi na občini, župan je predlagal pri Lesni, pogovarjal sem se tudi z župnijo, ki je lastnica zemljišča, ampak tudi logistično tisto za nas ne bi bilo optimalno. Lokacije so bile, ampak vse nedosegljive. Zato smo šli najprej na Ravne in kupili 5000 kvadratih metrov zemljišča v Dobji vasi, kjer smo imeli zanimiv skupen projekt s Pošto Slovenije, vendar se je ta odločila za gradnjo centralnega skladišča drugje, v Šentjanžu, zato smo parcelo prodali in se naposled odločili za selitev v Slovenj Gradec. Za 620 tisoč evrov smo kupili stavbo Koroških pekarn, kjer smo sedaj zelo zadovoljni. Moje opažanje je, da je v Slovenj Gradcu drugačno gospodarsko vzdušje kot na Prevaljah, ne morem reči, da so mi nekaj kar dali, ampak so se potrudili, bolj so pristopili. Obljubljajo nam tudi že most, da bomo imeli povezavo z Ozarami, imamo 1500 kvadratnih metrov prostora, tudi najemnike, v načrtu imamo dvigniti celotni objekt za nadstropje," pravi Pori.

Zaradi rasti so dve ali tri leta iskali nove prostore na Prevaljah, nato kupili in prodali zemljišče na Ravnah, sedaj so zadovoljni v Slovenj Gradcu, kjer nameravajo objekt še nadgraditi. 

Tomaž Ranc

Zadihali z novimi prostori: iz Slovenj Gradca 500 paketov dnevno

Drugo koronsko leto (2021) bo poslovno nekoliko slabše kot leto poprej, saj je bilo treba nekaj moči iz prodaje preusmeriti v selitev, kar je vzelo kak mesec časa. Iz novega skladišča v Slovenj Gradcu zdaj odpošljejo 500 paketov na dan. Njihov največji dostavljavec je Pošta Slovenije, ki ji Printink s svojim prometom zagotavlja 2,5 delovnega mesta, sodelujejo pa tudi z drugimi dostavnimi službami, kot so GLS, DPD in DHL. Največ prodajo v Sloveniji in na Hrvaškem (tretjina prometa). V načrtu imajo širitev spletne prisotnosti najprej v Italiji, nato še v Avstriji in Nemčiji. V oglaševanje v Avstriji so nekoč že vložili veliko denarja, a so se opekli, zato se bodo trga zdaj lotili drugače. Pori pri načinu vodenja stavi na neposredno komunikacijo, da zjutraj skupaj sedejo, kaj povedo, glede na načrte pa meni, da bi njihov pogovorni jezik lahko postala angleščina.

Tomaž Ranc

In kje je za podjetnika točka, ko se zave prelomnosti? "Mi smo zdaj tu nekje, ko smo dosegli kritično maso kupcev. Poleg naravne rasti te umetno ne moremo več spodbuditi. Pobrali smo velik bazen v Sloveniji, zato smo se lotili tudi optimizacije poslovanja, čistimo nabavne tokove in znižujemo stroške, kupce ohranjamo na drugačen način. Ne z oglasi, ampak z vlaganji v zvestobo kupcev in podobno," odgovori Pori. Zase pravi, da bogat ne bo. "Delamo za lastno plačo. Prihodke smo povečevali, ampak marže v segmentu kartuš, tonerjev in tiskalnikov so zelo nizke. Da bi s tem zaslužil do 50. leta in se potem upokojil, ne gre. Rad delam, da rastemo, da imajo zaposleni plačo, da imamo z njo varnost, zato smo šli v pisarniški in šolski program, kjer so marže višje," doda. Brez malice in potnih stroškov znaša plača zaposlenega v podjetju okoli 1000 evrov. Pripravljajo se tudi na nov program – področje ergonomije na delovnem mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta