Razmere v Dravogradu se umirjajo, a nevarnost zdaj predstavljajo plazovi. Ceste še neprevozne, evakuiranih 120 ljudi

Brina Kerič
05.08.2023 07:51

Delo na dravograjskih terenih otežujeta mulj in dež, po vodah so vse večji problem plazovi. Na pomoč jim je priskočila tudi Slovenska vojska.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sinoči je v Dravogradu zaradi zalitja transformacijske postaje zmanjkalo elektrike, večina gospodinjstev je elektriko dobila nazaj v roku ene ure. Nekaj naselij je še vedno brez elektrike, eno med njimi je naselje Meža. 
Brina Kerič

Čeprav se je stanje nekoliko umirilo, ustalil se je tudi pretok Drave, pa deževati žal še ni prenehalo, kar otežuje delo gasilcem in vsem, ki so na terenu." Nadaljujemo z delom, stanje pa je podobno včerajšnjemu," pravi župan Anton Preksavec. "Tudi z geologom bomo skupaj na terenu pridobili mnenje za naprej, ko bo potrebna sanacija," razlaga. Kot pravi, so za pomoč zaprosili tudi vojsko pri opremi in organizaciji. Vsega skupaj je bilo evakuiranih 120 ljudi, ki so prenočili v Dvorcu Bukovje in v starem hotelu. "Od tega je bilo 20 turistov, ki smo jih reševali iz hotela Korošica. Poskrbeli pa smo tudi za tiste, ki so se vračali domov po dopustu, a niso mogli naprej proti Slovenj Gradcu, Ravnam na Koroškem in Avstriji," pravi. Nihče se še ni vrnil v svoj dom.

Brina Kerič

Sinoči je v centru Dravograda zmanjkalo elektrike zaradi zalitja transformacijske postaje, a je večina prebivalcev spet lahko prižgala luči kakšno uro kasneje. Še vedno je brez elektrike naselje Meža. "Tam bomo namestili agregat za najnujnejše, za vodo pa je poskrbljeno," pojasnjuje župan, ki je izpostavil, da se je v tej situaciji potrebno zahvaliti vsem gasilcem, prostovoljcem in pogodbenim delavcem, ki nesebično pomagajo. "Zahvaliti se je potrebno tudi Osnovni šoli Neznanih talcev Dravograd, ki nam je posodila kuhinjo, kjer kuhamo hrano za evakuirane. Prav tako se je potrebno zahvaliti tudi vsem zaposlenim v Koroškem domu starostnikov in domu Sv. Eme za neumorno delo in skrb za varovance," pravi. So pa za pomoč prosili tudi kmete, ki imajo ustrezno mehanizacijo, da bodo lahko vzpostavili ekipe za interventno čiščenje cest za vzpostavitev urgentnih poti v dolino.

Da so razmere na terenu slabe, slabšajo pa se zaradi plazov, pravi tudi gasilec David Škratek, ki je eden izmed tistih, ki je na terenu že od prvega dne. Kot pravi, je najtežji bil prvi dan, tako psihološko, kot tudi zaradi samih razmer.  Prekinjene so vse glavne prometne povezave, marsikje ni elektrike in pitne vode, okrnjen je tudi dostop do zdravstvene oskrbe. "Najhuje je v Otiškem vrhu, Šentjanžu, blokovskem naselju na Meži," pojasnjuje. A največjo nevarnost predstavljajo plazovi, ki ogrožajo Koroško cesto, Mariborsko cesto in Sveti Duh. Delo jim otežuje mulj na terenu, težave pa imajo tudi zaradi dežja. Ko se bodo razmere umirile, bodo potrebovali vso pomoč pri sanaciji. A kdaj bo varno, da se evakuirani prebivalci vrnejo v svoje domove, še nihče ne ve. "Na ogledu terena so trenutno geodeti in civilna zaščita, ki ocenjujejo stanje" zaključi. Velike težave imajo tudi podjetja, zalio je industrijsko območje Otiškega vrha, kjer je, kot smo že poročali, odneslo tudi most.

Sinoči je v Dravogradu zaradi zalitja transformacijske postaje zmanjkalo elektrike, večina gospodinjstev je elektriko dobila nazaj v roku ene ure. Nekaj naselij je še vedno brez elektrike, eno med njimi je naselje Meža. 
Brina Kerič

Dostopa do Dravograda še ni, saj so glavne prometnice zaprte. Zaradi posledic plazu so zaprte ceste Dravograd – Maribor, Dravograd – Slovenj Gradec, Dravograd – Ravne na Koroškem, prav tako mejni prehod Vič.

Glavne prometnice so še vedno zaprte, prav tako so zaprte vse kolesarske poti. 
Brina Kerič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta