Šest Slovencev najverjetneje šele v petek z ladje Diamond Princess, z enim parom govoril župan

Jasmina Detela Jasmina Detela
18.02.2020 13:54

Tudi slovenjgraški župan Tilen Klugler je govoril z enim od dveh parov s Koroške, ki so v karanteni v Jokohami na Japonskem: "Vsi so vredu in zdravi."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Šest Slovencev je že skoraj dva tedna na križarki Diamond Princess, ki je zaradi izbruha koronavirusa v karanteni na Japonskem. Med njimi sta tudi para s Koroške, z enim od njiju je danes zjutraj po telefonu govoril slovenjgraški župan Tilen Klugler. "V skrbi za zdravje šestih slovenskih turistov, še posebej štirih občanov mestne občine Slovenj Gradec, sem danes zjutraj z enim od parov vzpostavil stik z željo po pridobitvi dodatnih informacij o njihovem počutju in zdravju. Vsi štirje se dobro počutijo, so zdravi in se veselijo vrnitve v domovino," je povedal župan. Morebiti bodo z ladje lahko odšli že jutri, a to informacijo je potrebno preveriti pri ministrstvu za zunanje zadeve, še dodaja. Od kod bodo poleteli v Evropo, ne vedo, prav tako ne, kje naj bi pristali.

Najpozneje do nedelje izvidi glede morebitne okužbe

"Na veleposlaništvo Republike Slovenije na Japonskem in na konzularni sektor ministrstva za zunanje zadeve smo naslovili tudi dopisa z željo, da nam posredujejo informacije o načrtih za njihovo vrnitev v domovino. Ponudili smo tudi pomoč, v kolikor bi jo službe, ki urejajo njihov povratek, potrebovale. V upanju, da se bodo naši občani čim prej lahko vrnili, bomo njihovo situacijo še naprej skrbno spremljali. V primeru kakršnihkoli logističnih ali drugih težav pa jim bomo tudi priskočili na pomoč," še pojasnjujejo pri mestni občini. Če ne gre drugače, tako župan, naj jih pripeljejo s falconom.
Pri ministrstvu za zunanje zadeve pojasnjujejo, da te dni intenzivno potekajo pogovori za vrnitev državljanov evropskih držav v Evropo. "Počakati je potrebno, da se izteče karantena, da potniki opravijo pregled in pridobijo negativni izvid glede okužbe s koronavirusom. To naj bi bilo med 19. in 22. februarjem," so sporočili. Po njihovih podatkih so državljani Slovenije pregled že opravili, rezultatov pa še niso prejeli.

REUTERS
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta