Slovenj Gradec: Urošu Pajenku soglasje mestnega sveta za v. d. direktorja Spoturja

Jasmina Detela Jasmina Detela
30.05.2024 09:40

Obširnejše razprave kljub protestnemu pismu ni bilo. Svet zavoda Spotur bo nov razpis za direktorja objavil predvidoma že jeseni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
javni zavod Spotur Slovenj Gradec
Jasmina Detela

Slovenjgraški mestni svetniki so na včerajšnji seji podali soglasje k imenovanju Uroša Pajenka za vršilca dolžnosti (v. d.) direktorja javnega zavoda za turizem, šport, mladinske in socialne programe Spotur. Funkcijo bo prevzel s prvim junijem.

Obširnejše razprave pri tej točki ni bilo. Je pa svetnik Boštjan Rigelnik dejal, da je najmanj neobičajno, da svet Spoturja ni podal soglasja aktualni direktorici Mariji Lah, ki se je prav tako prijavila na razpis, ampak drugemu kandidatu. To pa zlasti zato, ker so pred dobrim mesecem dni ob predstavitvi dela Spoturja mestni svetniki pohvalili delo javnega zavoda in direktorice. "Zakaj zdaj nezaupnica Lahovi?" je izpostavil Rigelnik. Obregnil se je tudi ob razpisne pogoje, češ da niso zahtevali vodstvenih izkušenj, prav tako po njegovi oceni za to delovno mesto ni dovolj zgolj osnovna raven znanje angleškega ali nemškega jezika. "Gre za vnovični poskus političnega kadrovanja v slovenjgraški občini. Četudi je bilo imenovanje v. d. direktorja legitimno, ni bilo higensko in moralno," je dejal Rigelnik. Svetnik Grega Raj se z njegovim mnenjem ni strinjal in mu je med drugim odgovoril, da, "če bi šlo za politično kadrovanje, bi bila ta oseba izbrana na razpisu."

Obrazložitev glede dogajanja pri glasovanju na svetu zavoda je podal tudi predsednik sveta Spoturja Franjo Murko, ki ga na seji mestnega sveta ni bilo. V sporočilu za javnost je zapisal, da je svet zavoda je pri imenovanju vršilca dolžnosti direktorja deloval zakonito in transparentno. "Pri odločanju se je ravnal po statutu, odloku in poslovniku javnega zavoda, zato odločno zavračam očitke o tem, da je sprejel za zavod škodljivo in neodgovorno kadrovsko odločitev," je zapisal in še enkrat pojasnil postopek imenovanja v. d. direktorja. Svet zavoda je za prosto delovno mesto direktorja objavil javni razpis, na katerega so prispele tri prijave. Vse tri pravočasno, vsi trije prijavitelji so izpolnjevali pogoje razpisa. Vsem trem so omogočili, da se članom zavoda ustno predstavijo. Po predstavitvi so člani zavoda tajno glasovali o izbiri kandidata. Po glasovanju sta dva kandidata dobila enako število glasov, kar pomeni, da nihče ni bil izbran, saj ni dobil potrebne večine glasov. Zato direktorja niso mogli imenovati. Z javnim glasovanjem pa so z večino glasov imenovali v.d. direktorja za čas največ enega leta. Predvidoma že jeseni bo objavljen nov razpis za direktorja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta