Slovenjgradčanka se je naveličala bančnih pravil in navodil in šla po poti od bančnice do hišne vrtnarke

Jasmina Detela
21.04.2021 06:00
Slovenjgradčanka Vlasta Grabec se je po treh desetletjih dela v banki odločila, da bo spremenila svojo poklicno pot in postala prva hišna vrtnarka na Koroškem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlasta Grabec: "Želela sem si več časa preživeti v naravi, na prostem, in hkrati delati z ljudmi, bančnih pravil in navodil sem imela v življenju že preveč." 
Jasmina Detela

Magistrica ekonomskih znanosti Vlasta Grabec iz Slovenj Gradca se je pri 55 letih odločila za spremembo karierne poti. Vpisala se je na Srednjo šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje in se podala v povsem druge poslovne vode. Postala je prva hišna vrtnarka na Koroškem, ki ponuja obsežno paleto vrtnarskih storitev in dekoracije. Njen hobi so tudi ročna dela.

Znanja ni nikoli preveč

"Zadnjih pet let sem se v službo vsakodnevno vozila v Ljubljano, delo je bilo zanimivo, vožnja pa precej enolična in naporna. Poleg tega je v meni že več let tlela ideja, da bi postala podjetnica, to je bil eden od mojih izzivov. Želela sem si več časa preživeti v naravi, na prostem, in hkrati delati z ljudmi, bančnih pravil in navodil sem imela v življenju že preveč," pove Vlasta, ki jo je delo na vrtu že od nekdaj veselilo. Po naravi je delovna in natančna, poudarja tudi pomen izobraževanja, zato se je odločila, da pridobi dodatna podjetniška znanja. Med drugim se je vključila v projekt Podjetno nad izzive (Poni), ki se na Koroškem izvaja pod okriljem Regionalne razvojne agencije (RRA) za Koroško. "Bančništvo in finance so le del tega, kar mora podjetnik znati, oboje je bilo dobrodošlo pri pripravi poslovnega načrta za moje podjetje. Treba pa je bilo tudi raziskati trg, konkurenco, družabna omrežja, izdelati spletno stran ... Ta znanja sem pridobila v okviru projekta Poni. Na ta način, da sem dodatno podkovana z uporabnim znanjem, je lažje začeti na novo," razlaga Grabčeva. Obiskuje tudi srednjo šolo za hortikulturo in vizualne umetnosti v Celju, opravila je izpit iz fitomedicine v Biotehniškem centru Naklo, veliko tudi bere, pridobljeno znanje pa potem preizkuša pri delu na domačem vrtu. Prav raznoliko znanje je tisto, ki ga dober vrtnar najbolj potrebuje, je prepričana.

Njeno podjetje - poimenovala ga je GARTLing (v prevodu GARTL - vrt in inženiring) - se ukvarja z urejanjem vrtov in dekoracijo, v njeni ponudbi pa so tudi ureditev zeliščarskega in cvetličnega vrta ter urejanje grobov. "Moj glavni izziv je pomagati ljudem oziroma jih razbremeniti pri delu z rastlinami. Nekateri ljudje imajo znanje, pa nimajo časa, drugi imajo čas, pa nimajo znanja. Obojim bi rada priskočila na pomoč. Name se lahko obrnejo po potrebi od spomladi do jeseni, tako za fizična opravila kot svetovanje.

Želim postati hišna vrtnarka pri družinah, svoje storitve pa ponujam tudi podjetjem. Lahko jim pomagam le pri spomladanskih opravilih ali skozi vse leto. Morda kdo želi vrt, pa zanj ne želi žrtvovati večine svojega prostega časa, spet nekdo drug si bi rad privoščil daljše počitnice, pa nima nikogar, da bi mu v tem času zalival vrt, ali si želi, da ga ob vrnitvi domov ne bi pričakal plevel," predlaga sogovornica, ki pri svojih strankah poskrbi tudi za balkonske zasaditve, obrezovanje žive meje, ureditev zelenice ...

Vlasta Grabec: "Nekateri ljudje imajo znanje, pa nimajo časa, drugi imajo čas, pa nimajo znanja."
 
Jasmina Detela

Pozabila ni niti na najmlajše

"Želim biti čim bolj vsestranska," razmišlja Vlasta, ki za delo pri strankah uporablja svoje vrtne stroje in orodje. Pozabila pa ni niti na najmlajše. Zanje pripravlja pisano škatlo s predpasnikom, vrtnim orodjem in sadikami, primernimi za otroški vrtiček. Na ta način jih želi spodbuditi, da bi več časa preživeli v naravi s prstki v zemlji. Pri tem pravi, da je dobro otroku odmeriti manjšo gredo, ki jo bo lahko obdeloval sam.

Všeč ji je, da je njeno novo delo, za katero velja, da pomirja in osrečuje, zelo raznoliko in da ga lahko opravlja na prostem. Tudi telesno kondicijo že pridno nabira na daljših sprehodih in pohodih. Ker se zaveda, da je opravil na vrtu veliko, k sodelovanju vabi mlajše upokojence in upokojenke, ki imajo čas, znanje in željo delati.

Poleg rastlin ima Vlasta še eno strast, zelo rada ima ročna dela, od pletenja do šivanja. Za prtičke in pletene puloverje ima certifikat domače in umetnostne obrti. Ustvarjalni sta tudi njeni hčerki Anika in Lena, ki se zelo veselita maminih novih izzivov in ji pri tem pomagata, tako pri promociji kot pri drugih aktivnostih. Vlasta načrtuje, da bo v kratkem v središču Slovenj Gradca odprla trgovinico, kjer bo ponujala različne, tudi svoje izdelke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta