Slovenjgraški mestni svetniki za znižanje sejnine

Jasmina Detela Jasmina Detela
04.06.2020 15:34

Znižanje bodo opredelili s pravilnikom, ki ga bodo sprejeli v prihodnjih mesecih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Občinska seja v prostorih MKC
Mo Slovenj Gradec

Slovenjgraški mestni svetniki so z večino glasov za podprli pobudo svetnika Borisa Raja, ki je predlagal, da se sejnine znižajo. Njegov predlog je bil, da uveljavijo 20- oziroma 22-odstotno znižanje, a so se po krajši razpravi dogovorili, da bodo višino znižanja opredelili v osnutku pravilnika o spremembah in dopolnitvah pravilnika o plačah in plačilih občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta. Predloge sprememb omenjenega pravilnika od lanskega marca pripravlja tudi občinska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

Sejnine med najvišjimi

V slovenjgraški mestni občini svetnik za udeležbo na seji mestnega sveta prejme 304,65 evra bruto. Preverili smo tudi sejnine po nekaterih drugih mestnih občinah (MO). Pri tem velja omeniti, da je slovenjgraška glede na število prebivalcev (okoli 16.500) najmanjša. Mestni svetniki v Velenju za udeležbo na seji prejmejo 292,90 evra bruto, na Ptuju 152,33, v Ljubljani 278,40, v Novi Gorici 256,29, v Novem mestu 201,37, bruto sejnina svetnika za udeležbo na seji mestnega sveta MO Murska Sobota pa znaša 228,15 evra.
Izhodišče za izračun sejnine, vključno s sejninami za seje delovnih teles mestnega sveta, ki se izplača posameznemu članu mestnega sveta, ne sme presegati 7,5 odstotka letne plače župana. Pri tem se ne upošteva dodatek za delovno dobo. Bruto plača župana Tilna Kluglerja za mesec april brez dodatka za delovno dobo je znašala 3385,03 evra.
Nekateri svetniki, med njimi Boštjan Rigelnik in Jani Potočnik, so Rajev predlog označili za populističen in se vprašali, ali bo predlagano znižanje sploh imelo finančni učinek. "Besedilo predloga je všečno, a gre za to, da imamo zakonsko določeno kvoto izplačila nagrad. Tudi če se bodo sredstva znižala za 20 odstotkov, bo številka konec leta enaka. To kvoto bomo pač dosegli malo kasneje kot sedaj, ko so jo nekateri svetniki že septembra," meni Potočnik. Tudi vodja urada za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve Darko Sagmeister je potrdil, da finančnega učinka ne bo, če bo limit dosežen. Ta se zdaj zgodi že ob udeležbi na desetih sejah mestnega sveta.

V Slovenj Gradcu gradijo nov bazenski kompleks.
Jasmina Detela

Kmalu še drugi rebalans?

So pa svetniki potrdili tudi osnutek prvega letošnjega rebalansa proračuna, kjer se prihodki povečujejo za 2,7 odstotka na dobrih 27 milijonov evrov, odhodki pa za 1,3 milijona evrov (4,7 odstotka) in znašajo 28,9 milijona evrov. Občina bo letos iz naslova zvišanja povprečnine prejela 600 tisoč evrov več, kot je sprva načrtovala, bodo pa verjetno prihodki iz drugih naslovov bistveno nižji - denimo nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ).

Takšen bo nov bazenski kompleks. Skica: MOSG
MO Slovenj Gradec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta