Tretja razvojna os: "Brez prve šaufle ni nič"

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
28.11.2019 22:25

Odbor za finance v nadaljnjo obravnavo pospremil poroštveni zakon za tretjo os. Mladinska iniciativa podelila nazive ambasadorji Hoč'mo cesto. Šarec: Vsi se moramo potruditi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbrane je pozdravil tudi kantavtor Milan Kamnik
Tomaž Ranc
Marjan Šarec na Koroško ni prišel dajat obljub.
Tomaž Ranc
Vse v zvezi s tretjo razvojno osjo vzbudi na Koroškem precej zanimanja. 
Tomaž Ranc

Odbor za finance je včeraj opravil drugo obravnavo predloga poroštvenega zakona za drugi tir in dela tretje razvojne osi - na Koroškem in Dolenjskem. Predlog poroštva za tretjo os je omejen na 360 milijonov evrov in ga je državni zbor sprejel 29. oktobra. Za je tedaj glasovalo 67 poslancev, proti je bila le Levica. Kot je poudarila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, pa je verjetnost unovčenja poroštev praktično nič. Pripombe sta imela Luka Mesec (Levica) in Franc Rosec (SDS), ki se ne strinjata, da sta dva tako različna projekta vključena v isti zakon, Rosec je problematiziral hkratno poroštvo za oba projekta, Mesec tudi traso hitre ceste.
Dars je medtem zožil nabor potencialnih izvajalcev dela osi na tri. Za lokacijo priključka Gaberke na odseku med Velenjem in Slovenj Gradcem so med šestimi ponudbami sposobnost za sodelovanje priznali trem. To so italijanski I.CO.P skupaj s CVP ter podjetjema Nivo Eko in Prohaus, nadalje skupna ponudba Pomgrada in Gorenjske gradbene družbe ter skupna ponudba Kolektorja CPG, novomeškega CGP in VOC Celje. Na odločitev lahko zavrnjeni v osmih dneh vložijo zahtevek za revizijo.

Premier ni prišel dajat obljub

Na Ravnah na Koroškem je bila zvečer prireditev Ambasadorji Hoč'mo cesto v organizaciji Mladinske iniciative, ki sta se je udeležila tudi predsednik vlade Marjan Šarec in minister za finance Andrej Bertoncelj.

Marjan Šarec na Koroško ni prišel s konkretnimi roki niti z obvezujočimi obljubami. 
Tomaž Ranc

Od civilne družbe k politiki

Mladinska iniciativa je tokrat nazive podelila Marku Mandiću za promocijsko podporo, novinarki Maji Nabernik za medijsko pozornost in naklonjenost ter glasbeniku Božu A. Koleriču za nesebično ponujeno skladbo Zemlja Koroška, ki je kot himna pripomogla k promociji.

Zbrane je pozdravil tudi kantavtor Milan Kamnik. 
Tomaž Ranc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta