Učenci prevaljske osnovne šole priznanje prejeli iz rok predsednice

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
03.12.2023 10:01

Sedem učencev prevaljske osnovne šole je pod mentorstvom Saše Oder na likovnem natečaju prejelo posebno priznanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nagrada je tudi velika spodbuda, da bodo učenci še bolj samosvoji, drugačni in izvirni.
Lara Bogataj, Center arhitekture Slovenije

V okviru mednarodnega dneva habitata v organizaciji Centra arhitekture Slovenije in v sodelovanju s tremi ministrstvi vsako leto poteka likovni natečaj, prek katerega mladi razmišljajo o prostoru, ki nas obdaja. Letošnje teme Trg: prostor dogajanja? se je lotilo tudi sedem učencev prevaljske osnovne šole, ki so na slavnostni prireditvi v Cankarjevem domu iz rok častne pokroviteljice, predsednice republike Nataše Pirc Musar, prejeli posebno priznanje. "Učence sem s temo seznanila pri likovnem krožku, za sodelovanje so se odločili Nežka Vogel, Lena Bivšek, Urša Burja, Filip Cigler, Marija Lukić, Neža Sušnik in Tjaša Vogrin. Delo je moralo biti en izdelek, zato je bilo izjemno pomembno sodelovanje, sprejemanje skupnih odločitev in idej. Učenci so pripravili idejni predlog, kjer so razmišljali o trgu na Prevaljah. Dobivali so se pred poukom in po njem ter debatirali o prostoru, o njihovih idejah, željah, navsezadnje tudi o likovnih tehnikah, ki jih bodo uporabili za oblikovanje natečajnega predloga," je na svoje učence ponosna mentorica Saša Oder.

Likovno delo učencev
Saša Oder

Učenci so v svoji obrazložitvi zapisali, da si želijo, da bi bilo dogajanje na "njihovem" trgu celoletno, zato se niso osredotočali na en letni čas: "Likovno delo smo razdelili na štiri dele, vsak del smo upodobili z različno likovno tehniko. Pomlad z akrili, poletje je trganka, jesen z akvareli, zimo pa z barvicami. V sliko smo vključili tudi fotografije vseh nas, ki smo sodelovali pri oblikovanju predloga." Mentorica, ki izdelek opiše kot vrhunsko likovno delo, je prepričana, da je na predmetni stopnji ena ura tedensko, ki je namenjena likovni umetnosti, zagotovo premalo za razvijanje motoričnih spretnosti, kreativnosti in ustvarjalnosti. "Zato imamo za učence organizirano obiskovanje likovnih krožkov. Tam so lahko samosvoji, drugačni in izvirni. Spodbuda, motivacija za ustvarjanje so zagotovo tudi likovni natečaji, na katere prijavljam naše nadobudne umetnike."

Lara Bogataj, Center arhitekture Slovenije
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta