Umrl je koroški umetnik Leander Fužir - Landi

Jasmina Detela Jasmina Detela
28.05.2023 13:00

Danes zgodaj zjutraj je v slovenjgraški bolnišnici umrl koroški slikar Leander Fužir. Bil je izjemen človek v vseh pogledih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leander Fužir- Landi 
Nejc Strojnik

V 81-letu starosti je danes zgodaj zjutraj v slovenjgraški bolnišnici umrl koroški umetnik Leander Fužir - Landi iz Črne na Koroškem. Svoje življenje je posvetil slikarstvu, umetnosti, bil je tudi častni občan Črne na Koroškem.

Fužir, umetnik s samorastniško držo, je v bogati likovni in ustvarjalni izpovedi uporabljal vse slikarske tehnike, največ pa tehniko akrila, krede in akvarela. Ta mu je bil najljubši. Naslikal je veliko portretov in se dotaknil zgodb ljudi s socialnega roba. Kot je oktobra lani povedal v intervjuju za Večer, se je v tem našel. "Imel sem obdobje, v katerem sem naslikal vse Črnjane, ki so drugače, posebno živeli, tista razstava je bila kar odmevna. Velikokrat sem se poistovetil tudi z ljudmi z roba, tudi njih sem risal. Prežihov Voranc je opisoval težko življenje kmečkih, delavskih ljudi. Tudi meni kot otroku ni bilo vedno lahko. Delavske zgodbe so mi bile blizu, videl sem se v njih. Jedli smo samo črni kruh, ki je zdaj postal zelo cenjen. Skromni smo bili, a je bilo v vseh drugih pogledih življenje zelo bogato."

Vse življenje je bil povezan tudi z rudarstvom, s knapi. Kot otrok je živel na Prevaljah (na Glavarstvu), mimo njegove hiše so rudarji hodili na delo v leški premogovnik. Smili so se mu, saj so imeli težaško delo. "Rudarske motive sem slikal po spominu, takrat na začetku še niti uniform niso imeli, spomnim se, kako umazani so bili konec šihta. Knapovstvo je nato počasi umiralo, zato sem želel ohraniti njihove podobe," je povedal za Večer.

Bil je samouk, saj v slikarstvu ni imel formalne izobrazbe. Vedno je iskal neko svojo smer, hotel je biti drugačen. Se je pa vmes, kolikor se je le dalo, neformalno izobraževal. Redno je sodeloval na likovnih kolonijah, in predavanjih, tudi bral je veliko.

Svoje slike je razstavljal na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Avstriji in Italiji. Ob razstavah so izšle zloženke in katalog ter strokovne ocene v časopisju. Večkrat je bil za svoja dela nagrajen. Je ilustrator dveh Prežihovih del: Solzice in Čez goro k očetu, treh pesniških zbirk, dveh otroških pravljic ter pesmarice.

Leander Fužir, Landi
Nejc Strojnik

Za odziv smo poklicali tudi črnjansko županjo Romano Lesjak, ki je povedala, je bil človek z veliko začetnico. "Naklonjen je bil rodnim Prevaljam in Črni na Koroškem, kjer je živel. Njegove slike Črne bodo vedno živele in tudi slike, ki jih je slikal, predvsem 'male' ljudi. Bil je zelo ponosen na naziv častnega občana, ki ga je prejel lani, mi pa zelo ponosni, da ga je sprejel. Pogrešali ga bomo pri slikarskih kolonijah, v CUDV, osnovni šoli, povsod, kjer se je vedno brez omahovanja odzval vabilu. Bil je res aktiven Črnjan na več področjih, med drugim je bil sodnik na smučarskih tekmah. Res je bil izjemen človek v vseh pogledih."

Občina Črna bo organizirala tudi žalno sejo občinskega sveta, najverjetneje v sredo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta