V Slovenj Gradcu morali najeti kredit za že odobrene projekte, ker država ne nakaže denarja

Jasmina Detela
29.03.2021 16:15
Za naložbi, za kateri že imajo odobreno državno oziroma evropsko sofinanciranje, so se morali zadolžiti za skoraj dva milijona evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradnja bazenskega kompleksa v Slovenj Gradcu
 
Jasmina Detela

Slovenjgraški župan Tilen Klugler je v prenovljeni dvorani Kulturnega doma Slovenj Gradec predstavil aktualne investicije v občini in tudi tiste, ki se bodo odvijale v prihodnjih mesecih in letih. Splošni vtis je, da bo tudi v bodoče v občini veliko gradbišč.

Trenutno največja projekta sta gradnja bloka neprofitnih stanovanj, ki se zaključuje, in gradnja bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov, kjer dela potekajo skladno z načrtom, prve kopalce bi lahko sprejeli že prihodnje leto. Se pa zapleta pri financiranju, saj jim pri omenjenih naložbah država še vedno ni zagotovila sofinancerskega deleža.

Čofotali bomo spet prihodnje poletje

Je pa že sklenjena obnova dvorane v kulturnem domu, kjer je župan tudi sklical tiskovno konferenco. Kot je povedal, z izjemo digitalizacije kinematografskih storitev pred nekaj leti dvorana že dobri dve desetletji ni bila deležna temeljite prenove. "Dvorana je klicala po obnovi. Imeli smo srečo, da smo bili uspešni na razpisu ministrstva za kulturo. Zamenjane so vse akustične obloge, razsvetljava, nova so vrata v dvorano, prenovljen je oder, tudi elektro in strojne instalacije," našteva Klugler. Naložba je stala 380 tisoč evrov (z DDV). Glavnino denarja so pridobili na razpisu ministrstva za kulturo, skoraj 200 tisoč evrov, razliko je pokrila mestna občina in tudi kulturni dom z ustvarjenim presežkom. Obnovo kulturnega doma želijo nadaljevati, zajela pa bi ureditev zaodrja in energetsko sanacijo objekta. Računajo na nov razpis in denar ministrstva za kulturo. Tik pred dokončanjem je gradnja bloka s 54 neprofitnimi stanovanji. Opravljajo se dela v notranjosti bloka. Maja ali najpozneje junija bodo predali ključe novim najemnikom. Izdelana je tudi že prednostna lista najemnikov stanovanj. Izgradnja bazenskega kompleksa z notranjim in zunanjim bazenom, kot dodatno ponudbo bodo med drugim omogočali še savne, fitnes, otroško igralnico in bar, poteka nemoteno. Zaključek je predviden spomladi prihodnje leto, junija pa načrtujejo uradno odprtje. Park urbanih športov bo zgrajen sočasno z ureditvijo zunanje okolice.

Prenovljena dvorana kulturnega doma Slovenj Gradec 
Jasmina Detela

Grozi občini nelikvidnost?

Največji problem pri omenjenih dveh investicijah je njuno (so)financiranje. Soočajo se z večmesečnimi zamudami nakazil ministrstva za okolje in prostor. Klugler pojasnjuje: "Gre za okoli 1,8 milijona evrov, ki jih moramo zalagati. Upam, da nam bodo denar čim prej nakazali, saj se bojim, da bo občina v nasprotnem primeru nelikvidna. Najeli smo že dve likvidnostni posojili, da lahko sproti poravnamo vse obveznosti do izvajalcev. Smo pa tudi že dvakrat pisali na ministrstvo za okolje in prostor ter ministrstvu za finance, naj ta sredstva sprostijo." S plačili zamujajo že več mesecev, za bazen od oktobra lani, pri bloku so nakazila sprva prihajala z zamudo, potem so se ustavila, trenutno imamo za blok za 776 tisoč evrov odprtih terjatev, razlaga vodja oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve na občini Darko Sagmeister.

Nov blok neprofitnih stanovanj v Slovenj Gradcu 
Jasmina Detela

Župan je navedel še nekaj drugih projektov, ki se bodo izvajali tako v mestu kot na podeželju. Glede prenove mestnih ulic in oskrbe s pitno vodo z ultrafiltracijo je razpis za izvajalca zaključen, a so ponudbe znatno presegle zagotovljena finančna sredstva. "Šlo je za velika odstopanja, zato smo oba razpisa razveljavili in gremo v nove postopke. Zelo sem presenečen, glede na to, da se je tudi projektant, ki nam je lani jeseni posredoval novelirane cene za ultrafiltracijo, prijavil na razpis in vrednost presegel za kar 800 tisoč evrov. Pri ulicah bomo šli v racionalizacijo projekta glede materiala, pri ultrafiltraciji se o tem še odločamo," je povedal Klugler.

​Glede širitve podjetniške cone Pameče v kratkem pričakujejo sklep o sofinanciranju za izgradnjo komunalne infrastrukture. Letos bodo zgradili infrastrukturo v poslovni coni, prihodnje leto pa krožišče na regionalni cesti Slovenj Gradec-Dravograd. Projekt je ocenjen na okoli 2,3 milijona evrov (z DDV). Pri projektu kolesarskih poti in pešpoti sledi podpis pogodbe z izvajalcem. Okoli 1,6 milijona evrov vredna investicija je razdeljena na tri proračunska leta, letos bodo začeli gradnjo kolesarskih poti po Celjski cesti. Slovenj Gradec bo pridobil okoli devet kilometrov novih kolesarskih poti in pešpoti. V načrtu je tudi gradnja prizidka k Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec, ki se sooča s precejšnjo prostorsko stisko. Januarja letos so se prijavili na razpis ministrstva za šolstvo za novogradnje, uvrstili so se na četrto mesto. Naložba je ocenjena na 1,5 milijona evrov, približno milijon evrov pričakujejo od države. Šola bo z naložbo pridobila 1200 kvadratnih metrov novih površin (učilnice, kabinete, jedilnico, sobo za umirjanje ...).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta