V Slovenj Gradcu nameravajo na vrsto javnih ustanov namestiti sončne celice

Nejc Strojnik Nejc Strojnik
08.05.2024 15:30

Strehe slovenjgraških javnih zavodov bi lahko kmalu prekrile sončne celice. Mestni svetniki tudi o čimprejšnji izgradnji vrtca v Pamečah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrtec v Pamečah bo razpolagal z osmimi oziroma devetimi oddelki in večnamensko dvorano. 
MO Slovenj Gradec

V Slovenj Gradcu se bodo lotili priprave investicijske in projektne dokumentacije za prijavo na razpis ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki predvideva 80-odstotno sofinanciranje sončnih elektrarn na strehah občinskih javnih zavodov. Razpis ponuja dve možnosti, po prvi občine sredstva počrpajo same in sofinancirajo preostanek naložbe, po drugi pa najdejo zasebnega partnerja, ki bo projekt sofinanciral in dobil koncesijo. "Odločili smo se za drugo opcijo, kar pomeni, da bo razliko v investiciji pokril zasebnik. Mi bomo z njim sklenili pogodbo za dobavo električne energije in verjamem, da si bomo za okoli 15 let zajamčili ceno, po kateri bomo energijo odkupovali. Ta cena bo gotovo pod 100 evri na megavatno uro, sam računam na okoli 80 evrov. Če nam to uspe, smo vsi zmagovalci," v zvezi s tem pravi župan Tilen Klugler.

Investicija je ocenjena na dobre tri milijone evrov, mestna občina pa bo, če bo na razpisu uspešna, s sončnimi celicami prekrila 13 oziroma 14 streh osnovnih šol, vrtcev, kulturnih domov, mladinskega kulturnega centra, zdravstvenega doma … Skupna nazivna moč bo znašala 1,3 MW, s čimer zadostijo tudi zahtevam ministrstva, ki je spodnjo mejo postavilo na 1 MW. "Z elektrarno mi ne bi upravljali, ne bi imeli težav z viški ali manki, z vzdrževanjem, to vse prenesemo na zasebnika. Razpis bo v začetku septembra, tako da moramo hitro pripraviti vso projektno dokumentacijo, soglasje od Elektra pa že imamo," dodaja župan. Omenjeni rok za prijavo je sicer drugi, prvi je že mimo, na tretjega pa ne bi radi čakali, saj se lahko zgodi, da bodo že jeseni počrpana vsa sredstva.

Na dnevnem redu seje mestnega sveta je tudi nov 8- oziroma 9-oddelčni vrtec v Pamečah, za katerega je občina že odkupila zemljišče, gradnja pa se bo predvidoma začela jeseni. "Sredstev z ministrstva žal ni na vidiku, a prostorska stiska je velika, nujno potrebujemo nove prostore. Poleg vrtca bomo zgradili tudi večnamensko dvorano, ki jo bodo dopoldan uporabljali otroci iz vrtca, popoldan pa bo na voljo za prireditve," pojasni Klugler, ki verjame, da bo objekt odprt do marca 2026.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta