Varuh človekovih pravic na obisku v Slovenj Gradcu: Ljudje ne morejo čakati odgovorov

Jasmina Detela Jasmina Detela
13.09.2023 19:00

Peter Svetina se je srečal tudi s predstavniki Civilne iniciative za varovanje okolja in zdravja občanov Slovenj Gradec, ki si med drugim prizadevajo za obveščanje o škropljenjih hmelja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jasmina Detela

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je bil včeraj z ekipo na obisku v Slovenj Gradcu, kjer se je s slovenjgraškim županom Tilnom Kluglerjem pogovarjal tudi o težavah, ki jih imajo pri pridobivanju mnenj z ministrstev in iz drugih državnih institucij. Srečal se je tudi s štirimi pobudniki, eden od njih je prav tako izpostavil dolgotrajno odločanje centra za socialno delo in sodišča. Predstavniki Civilne iniciative za varovanje okolja in zdravja občanov (Civoz) Slovenj Gradca pa so varuha ponovno seznanili s problematiko glede neobveščanja hmeljarjev o škropljenju hmelja, kjer se zadeve ne premaknejo z mrtve točke. Obljubil je, da se bo zavzel za vzpostavitev strokovne mediacije med hmeljarji in iniciativo.

Še vedno brez vseh soglasij za južno obvoznico

Slovenjgraški župan je povedal, da se pri svojem delovanju soočajo s problemom, ker predolgo čakajo na določena mnenja in soglasja državnih organov in tudi na že odobrena evropska sredstva. Tak primer je denimo ultrafiltracija vode, kjer so več mesecev čakali na odobrena sredstva. Drugi primer, ki je ta trenutek pereč, je južna obvoznica, ki bo navezovalna cesta na tretjo razvojno os in jo morajo umestiti v prostor ter sprojektirati do konca novembra. Čakajo še dve mnenji, čeprav je rok že potekel. "Upamo, da bosta pravočasno prispeli, da bomo lahko vse te postopke, ki so še pred nami, speljali do konca tega meseca. Izpolnili smo vse pogoje, ki so nam jih ministrstva naložila v prvem mnenju, zato tu ne vidim nobenih zadržkov za prejetje pozitivnega odgovora," je dejal Klugler, ki ga skrbi, da bodo izgubili evropska sredstva v višini 800 tisoč evrov za projektiranje omenjene navezovalne ceste. "Denar je treba porabiti do konca letošnjega novembra, pred nami pa je še postopek sprejetja prostorskega akta v mestnem svetu, kar zahteva vsaj še mesec dni časa, smo pa že na sredini septembra. V nasprotnem primeru, saj gre za umeščanje državne infrastrukture, se bomo verjetno vprašali, kdo bo nosil odgovornost, da ministrstvo za infrastrukturo ni moglo počrpati teh sredstev," izpostavlja Klugler. Varuh že v letnih poročilih ugotavlja, da je največkrat kršeno načelo dobrega upravljanja, ki govori o tem, da so državni organi dolžni odgovarjati v zakonskih rokih. Ne le prebivalcem, temveč tudi lokalnim skupnostim ne odgovarjajo, zaradi česar se potem zavira razvoj ali se celo ogrožajo sredstva. "Če smo ljudje zavezani rokom, potem je tudi naloga organov, da odgovorijo v rokih. To je popolnoma nesprejemljivo in nerazumno. Ljudje ne morejo čakati na odgovore, saj imamo zakonske roke, ki se jih morata držati obe strani. Kadrovski primanjkljaji ne morejo biti izgovor," je nedvoumen Svetina.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina in slovenjgraški župan Tilen Klugler si želita, da se predstavniki Civoza in hmeljarji dogovorijo.
Jasmina Detela

Za medsebojno sobivanje priporoča korak več

Srečal se je tudi s predstavniki Civoza, ki že več let opozarjajo na različne okoljske probleme, med drugim tudi na pridelavo hmelja v bližini strnjenih bivališč. O svojih ugotovitvah na terenu redno obveščajo tudi varuha. Na sestanku so znova predstavili pričakovanja, da bi bilo škropljenje hmelja napovedano, kar bi med drugim omogočilo, da se ljudje ne bi po nepotrebnem izpostavljali fitofarmacevtskim sredstvom in bi lahko zaščitili svoje živali in vrtnine. Svetina je obljubil, da se bo osebno angažiral na ministrstvu za kmetijstvo in v kabinetu predsednika vlade, da stečejo pogovori in strokovna mediacija med obema stranema. "Čas je, da se stvari premaknejo. Nazadnje, ko sem bil v Slovenj Gradcu, na to temo osebno že dvakrat, sem mislil, da smo kaj premaknili, pa očitno ni šlo naprej. Ne more zamenjava posameznega ministra pomeniti, da se zadeva ustavi in gre nazaj na točko nič, ampak jo je treba nadaljevati," je kritičen Svetina. Ob tem še meni, da je najmanjši "problem", da se vnaprej javi, kdaj se bo nekaj zgodilo. "Če ne drugega, je to vsaj neko medsebojno spoštovanje dostojanstva drugega človeka, pa če v pravilniku to piše ali ne. Mislim, da ne moremo živeti samo po pravilih in zakonodaji. Moramo jih upoštevati. Lahko pa naredimo tudi korak več. Za medsebojno sobivanje, ki verjamem, da si ga obe strani ne nazadnje tudi želita, je to najmanj, kar se lahko naredi," je poudaril Peter Svetina. Da obe strani dosežeta dogovor, si želi tudi Tilen Klugler.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta