"Večerjo bom skuhal pa darila za otroke sem pripravil. Potem pa ..." Prvi božič družine Krajnc brez mame

Jasmina Detela
24.12.2020 06:00
Tudi zaradi dobrodelnosti bo Marjan Krajnc s Prevalj s štirimi otroki božični čas preživel nekoliko bolj sproščeno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hčerka se je barbie hiške zelo razveselila. Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Letošnji božič bo za družino Marjana Krajnca, ki po nenadni smrti žene Maje letos poleti sam skrbi za tri sinove, stare 13, 17 in 22 let, in šestletno hčerko, čustveno bolj naporen. Živijo v najetem stanovanju na Prevaljah, kjer bodo tudi dočakali božični večer. Stol za mizo, kjer bi sedela njihova mama in žena, bo žal prazen.

Ni prave volje za veselje

Da bo praznično vzdušje tudi zanje vsaj malo prijaznejše, so poskrbeli v Turističnem društvu (TD) Poljana, ki so Marjanu Krajncu nedavno predali 2000 evrov in še 150 evrov v obliki bona za trgovino Tuš. "Upam, da smo vam vsaj malo olajšali stisko. Vsak potrebuje denar, z njim lahko kupiš skoraj vse," je ob predaji dejala Marija Štaher, gonilna sila TD Poljana, ki je skupaj s člani društva izkupiček bolšjega sejma že 13. zapored namenila posamezniku oziroma družini v socialni stiski.

Obdarovanju so se pridružili tudi novinarji regionalnega RTV centra Maribor, ki so za dobrodelno akcijo zbiranja denarja izvedeli iz našega časnika, in mu podarili bon za 100 evrov za trgovino Spar in lepo ohranjeno barbie hiško. To si je najmlajša članice družine že dolgo želela, zato se je darila zelo razveselila. "Zelo velika je, a jaz sem še vedno višja. Kam naj postavim kuhinjsko mizo s stoli, kam kopalno kad?" je bila ob našem obisku med razvrščanjem dodatkov za hiško vidno navdušena mala navihanka.

Hčerka se je barbie hiške zelo razveselila.
Jasmina Detela

Pri Krajnčevih so letos postavili jelko, posebnega prazničnega vzdušja pa ni. "Večerjo bom skuhal pa darila za otroke sem pripravil. Potem bomo verjetno šli kar spat. Ni pa neke prave volje za veselje, praznovanje," je povedal Marjan, ki bo podarjene bone porabil za nakup hrane, denar pa shranil kot rezervo za težke čase. Se pa vsem, ki so darovali, iskreno zahvaljuje.

Pravo prostovoljstvo

TD Poljana je na bolšjem sejmu, ki ga že tradicionalno pripravlja v septembru v tamkajšnjem kozolcu, zbralo 1250 evrov. "Dogodek je utečen, ljudje že sami sprašujejo, kdaj bo. Prinašajo različne stvari, ki jih ne potrebujejo več. Knjige, mali gospodinjski aparati, igrače, oblačila, obutev, tudi slike, šivalni stroj ... Zanje darujejo po svojih zmožnostih. Tudi letos je deset hlebov kruha spekla Mojca Skitek s kmetije Kauh, stanovalci enega od blokov na Podgradu v Dravogradu pa so v prostoru, ki ga imenujejo 'varna klet' zbirali razne predmete za bolšji sejem," razloži Štaherjeva.

Denar so jim letos predali na prostem. Foto: Jasmina DETELA
Jasmina Detela

Poleg nje so pri akciji nepogrešljivi še Jadranka in Adi Sidar, Štefka Mlinar, Rafael Škufca in Aleksander Štaher, ki oblikuje vabila in plakate za sejem. Šeststo evrov je primaknila še prevaljska občina. Župan Matic Tasič je ob tej priložnosti povedal, da je to, kar počnejo člani omenjenega društva, tisto pravo prostovoljstvo in kot tako zelo pomembno: "Občina rada priskoči na pomoč, naš prispevek je letos še višji. Pohvaliti moram tudi številne občane, ki so letos na različne načine pomagali sokrajanom. Na občino so prinesli denar in tudi bone, ki smo jih v sodelovanju s humanitarnimi organizacijami razdelili posameznikom in družinam v stiski."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta