(VIDEO) Soočenje kandidatov za DZ volilnega okraja Dravska dolina/Radlje

Urška Polanc Urška Polanc
11.04.2022 19:51

O infrastrukturnih projektih, tretji razvojni osi, 2TDK ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bk Tv

Na tokratnem predvolilnem soočenju v organizaciji televizije BK TV in Večera so svoja mnenja predstavili kandidati za državni zbor Dravske doline/okraja Dravograd - Radlje ob Dravi Alenka Helbl (SDS), Damaz Topler (Gibanje Svoboda), Marijana Cigala (NSi), Boštjan Kotnik (Naša prihodnost in Dobra država), Rene Dopler (Povežimo Slovenijo), Marjeta Podgoršek Rek (LMŠ) in Mirjana Polovšak (SAB).

Govorili so o infrastrukturnih projektih, tretji razvojni osi, 2TDK, lesnopredelovalni industriji, slovenski vojski, pa tudi o pomoči pri naravnih katastrofah. Koroška je namreč velikokrat prizadeta pri ujmah in poplavah.

"Prišel je čas, ko je država še toliko bolj potrebna strpnih ljudi"

Da bo v primeru, če bo izvoljena, svoje poslanstvo učiteljice le začasno zamenjala za delo v državnem zboru, je uvodoma povedala Alenka Helbl, kandidatka stranke SDS. Profesorica slovenščine veliko dela z dijaki, se z njimi pogovarja, pozna njihovo razmišljanje in ve, kaj si zaslužijo v prihodnosti, je izpostavila in dodala, da ni dovolj samo govoriti, ampak je treba tudi nekaj narediti. Damaz Topler, mladi kandidat Gibanja Svoboda, ki si je svoj facebook profil ustvaril šele meseca marca, sočasno z aktivno vključitvijo v politiko, kjer je to nuja, ugotavlja, inspiracijo sicer išče v naravi, ne pri računalniku. Marijana Cigala (NSi),  županja Dravograda se je za kandidaturo odločila po tehtnem premisleku, saj si želi svoje dvajsetletne izkušnje na področju lokalne samouprave prenesti tudi na državni nivo. "Sem strpna in povezovalna oseba - če to ne bi bila, verjetno ne bi bila toliko časa županja. V občinski svet pridejo ljudje iz vseh strank, list in jih je treba znati povezati, da delamo v skupno dobro. Če ne podpremo proračuna, potem ni investicij, ni delovanja občinske uprave oziroma občine kot take in zagotovo potem tudi ni napredka. Prišel je čas, ko je država še toliko bolj potrebna strpnih ljudi, ki znajo povezovati in sodelovati, zato sem se odločila, da županovanje zamenjam za državni zbor," je povedala.

Zgodovinsko pomembne volitve

Reneja Doplerja, kandidata Povežimo Slovenijo je voditeljica in novinarka BK TV Živa Krušič Gorišek vprašala, če se je - trenutno je kot piarovec zaposlen pri ministru Zdravku Počivalšku na volitve podal, ker se boji za svojo službo. "Absolutno ne. (smeh) Gre za najbolj pomembne volitve v zgodovini samostojne Slovenije. Star sem 25 let. Mladi nismo obremenjeni z ideološkimi vprašanji iz preteklosti, kot so nekateri v teh politiki oziroma na opozicijski strani. Mladi z izkušnjami iz tujine bi radi spremenili stvari na bolje. Eden takšnih sem tudi jaz. Način delovanja gibanja in ključna izhodišča Povežimo Slovenijo dajejo zaupanje, da bomo mladim omogočili pogoje za delo doma, torej na Koroškem. Verjamem, da ima Koroška enormen potencial, ki ga lahko še bolje izkoristi. Mladi bomo in moramo voditi in voliti politike in politiko prihodnosti," je povedal. Boštjan Kotnik (Naša prihodnost in Dobra država): "Po obstoječi politiki v 30 letih s 3,5 milijardami korupcije je čas, da se ljudje in volivci opredelijo in dajo priložnost nam, ki smo se odločili, da vstopimo na odločevalska mesta in poskušamo spremeniti obstoječe stanje. Ti predsedniki bi, če bi imeli vest, že odstopili." Marjeta Podgoršek Rek (LMŠ) pravi, da je njihova stranka od nekdaj sredina, zato verjame, da so lahko povezovalni in dodala, da sama odlično sodeluje v občinskem svetu. "Včasih se sicer ne strinjamo v vsem, na to opozorimo, se poskušamo pogovoriti," je opozorila. Mirjana Polovšak, kandidatka stranke SAB, katere predsednica Alenka Bratušek se je kot ministrica za infrastrukturo veliko ukvarjala s projektom tretje razvojne osi, je izpostavila, da je za to, da se je projekt iz točke nič prestavil v realizacijo, zaslužna tudi sokandidatka SAB v Mežiški dolini Nina Mauhler. Da ljudje na obrobju države potrebujejo varne, dobre ceste, povezati je treba sever in jug države, je o temi dodala Helblova, ki je sodelovala o prerekanjih glede zaslužnosti desnih in levih vlad za tretjo razvojno os.

V dolini ne smejo zapustiti in zanemariti vizije zelenega

Kotnik je v kontekstu tretje razvojne osi izpostavil civilno iniciativo. "Civilne iniciative imajo svojo moč, prav je, da jo imajo, mislim, da bi je rabili še več. To bi morali urediti sistemsko, ne da bi se financirale po strankarski liniji in kvazi civilnih iniciativah, ampak predvsem z dosegom takšnih ciljev, kot je tretja razvojna os," je dejal. Helblova je za Dravsko dolino kot zelo pomembno izpostavila še železniško infrastrukturo. "Ne smemo pozabiti, da je vlada za leti 2024/2027 namenila za ureditev, nadgradnjo tudi tovornega prometa preko meje z Avstrijo dobrih 180 milijonov," je povedala. Tudi Topler podpira razvoj boljših vlakovnih povezav, modernizacijo prog in vzpostavitev hitrejših povezav, s katerimi bi lahko zanesljivo potovali. Kandidatki iz Dravograda, Cigala in Podgoršek Rekova, sta izpostavili, da je za Dravograjčane nujno nadaljevanje tretje razvojne osi, in sicer z dravograjskimi obvoznicama. Cigala bi se kot poslanka zavzemala predvsem za ureditev gozdnih cest: "Pri nas v Dravski dolini in na Koroškem jih imamo ogromno, nimamo pa urejenega statusa, nujno potrebne so tudi sanacije." Podgoršek Rekova je izpostavila javni infrastrukturni sklad, ki bi prevzel vse pomembne razvojne ceste od samega nastanka potem tudi do izvedbe, finančne vire bi pridobivali s pomočjo evropskih in nacionalnih sredstev, vse to pa bi kontrolirali neki nadzorni organi, računsko sodišče.

Polovšakova je izpostavila, da bi tovor morali spraviti na vlake, nadaljevati s tretjo razvojno osjo in kolesarskimi potmi, ki bi bile povezane po celi Koroški. Kotnik je ob vsem navedenem opozoril še, da v dolini ne smejo zapustiti in zanemariti vizije zelenega. Seveda ob predpogoju dobre infrastrukture in dostopnosti. Izpostavil je še bogastvo dobre čiste pitne vode, svežega in kvalitetnega zraka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta