Zaradi povišanja NUSZ v Radljah ob Dravi napeto

Urška Polanc
24.12.2020 06:25
Obrtno-podjetniška zbornica opozarja na težke razmere. Župan odgovarja, da z novim odlokom ne spreminjajo že veljavnega, je pa način odločanja na zadnji seji sveta vprašljiv, svetniki se bodo do danes ponovno opredelili
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obrtniki in podjetniki opozarjajo, da jih bo večkratni dvig NUSZ močno
prizadel. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

V letu 2019 so radeljski svetniki sprejeli odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), s katerim dajatev v dveh letih postopno zvišujejo za podjetnike in obrtnike pa tudi lastnike drugih nezazidanih stavbnih zemljišč. Več nesoglasij med županom, občinskimi svetniki, podjetniki, tudi obrtno-podjetniško zbornico glede dviga je bilo že lani. S podobnimi pozivi in argumenti pa so nastopili minule dni, z vrhuncem na seji občinskega sveta, na kateri so ponovno obravnavali spremembe in dopolnitve tega odloka.

Radlje - občina Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Da je predlog odloka o spremembah in dopolnitvah NUSZ z osmimi glasovi za in brez glasu proti od devetih prisotnih svetnikov sprejet, je župan Radelj Alan Bukovnik zaključil sejo, ob tem pa ni upošteval, da svetnica Dominika Karlatec - lani je tudi zaradi pritiskov glede glasovanja o NUSZ izstopila iz županove liste - na seji ni bila več prisotna. Da je kljub vsemu pred njimi kompletni odlok, ki bi ga lahko zapakirali drugače in vsaj malo stopili naproti obrtno-gospodarski zbornici, je povedala pred odhodom in dodala, da te odgovornosti ne želi sprejemati. Nato je odšla, kot potrjuje tudi sama, opazno pa je bilo tudi na posnetku, ki so ga predvajali v živo. Po seji posnetka - v nasprotju s siceršnjo prakso - (še) niso javno objavili. Njena odsotnost namreč bistveno vpliva na razplet, na seji je zatem namreč ostala le polovica od 16 svetnikov, kar ni dovolj za sklepčnost.

Svetniki SDS so se že pred tem odločili za obstrukcijo seje, saj njihovi prošnji, da točko NUSZ preložijo na kasnejši čas, niso ugodili. Bukovnik je po sprejeti točki napovedal, da bodo s sejo nadaljevali naslednji dan, a so po prvotnem sklicu nadaljevanja seje svetnikom poslali še preklic. Na občino so namreč prejeli dopis svetnikov SDS, da za nadaljevanje seje naslednji dan nimajo pravne podlage, občinske službe pa potrebujejo več časa, da to preučijo, so jim zapisali. Včeraj so nato sklicali dopisno sejo, na kateri do 10. ure danes ponovno glasujejo o odloku NUSZ.

Še višji zneski

NUSZ v Radljah je v skladu z lanskim odlokom ostal enak le za lastnike stanovanjskih površin v prvem območju (za 50 kvadratnih metrov površine plačajo 33,37 evra). Več pa so morali letos plačati za nezazidana stavbna zemljišča za stanovanjski namen, prej za 500 kvadratov zgolj 37,50 evra, letos 132 evrov, v letu 2021 pa bo na položnici znesek 220 evrov.

Obrtniki in podjetniki opozarjajo, da jih bo večkratni dvig NUSZ močno prizadel. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Za sto kvadratnih metrov nezazidanega stavbnega zemljišča za poslovni namen so lastniki prej plačali 25 evrov, letos 49,75 evra, v letu 2021 pa bodo 99,75 evra. Za sto kvadratnih metrov poslovnih površin so prej odšteli 86,88 evra, letos 130,66 evra, v letu 2021 pa bodo prejeli položnico z zneskom 176,53 evra. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ob tem opozarja na težke razmere v gospodarstvu: "Obrtnike in podjetnike je v letu 2020 izjemno prizadela epidemija covida-19, Občina Radlje ob Dravi pa namerava kljub temu ponovno dvigniti NUSZ za leto 2021, in sicer za kar štirikrat v primerjavi z letom 2019. Tudi tokrat občina in njen župan ignorirata zahteve po javni razpravi in presoji mnenj zainteresiranih subjektov. In to kljub temu, da so od sprejema občinskega odloka do danes nastopili nova dejstva in okoliščine, ki jih občina kot lokalna skupnost na čelu z županom ne bi smela prezreti," so zapisali.

Že tako težki časi

"Dodatno finančno obremenjevanje obrtnikov in podjetnikov, v tem primeru z enormnim zvišanjem NUSZ, je v teh zares težkih časih nesprejemljivo in nedopustno. Številni obrtniki in podjetniki so na robu propada, vsakršno dodatno finančno breme pa bo zanje pogubno," opozarja Blaž Cvar, predsednik Območne OZS Radlje ob Dravi. Da naj NUSZ v Radljah ostane na ravni pred povišanjem, so jasni v zbornici.

Radlje, občina Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Župan pa jim med drugim odgovarja: "V tem trenutku ne spreminjamo odloka, ki smo ga sprejeli leta 2019, ampak spreminjamo samo tisti del, ki govori o nekaterih gospodarskih subjektih, ki so pomembna gospodarska javna infrastruktura. Če pogledamo gospodarsko področje, je bil v Občini Radlje ob Dravi pred letom 2019 povprečni NUSZ 0,58 evra na kvadratni meter, slovensko povprečje pa je bilo 1,73. Z delnim dvigom v letu 2020 smo prišli na 0,87 evra na kvadratni meter, to pomeni okoli 50 odstotkov slovenskega povprečja, v naslednjem letu pa bomo na 1,18 slovenskega povprečja," je zaključil župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta