Mariborski košarkarji v boj za sponzorje, dvorano in elito

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
01.04.2020 09:42

V Mariboru ni (več) pravega posluha za domačo košarko, a se namerava Branik po letošnjem uspehu kmalu prebiti v prvoligaško druščino

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bor Vrečko je z druščino sestavljal daleč najuspešnejše tretjeligaško moštvo na vzhodu države. 
Igor Napast

Koronavirus jo je dodobra zagodel športu, hujše posledice bodo najbrž šele sledile, a tu in tam se najde kak klub, ki je iz dane situacije potegnil še največ. Med te sodi AKK Branik, ki je po predčasno zaključeni tretji košarkarski ligi z mlado ekipo Nove Gorice in Litijo napredoval v drugo ligo. Pa ne, da je za uspeh kriv virus. Branikovci so si glede na rezultate, ki so šteli – prvi del tekmovanja –, to še najbolj zaslužili. Le en poraz na 14 tekmah je pomenil, da gre za daleč najboljšega tretjeligaša v vzhodni tretjini države, prva zasledovalca Radenska in Nazarje sta bila s petimi porazi daleč zadaj. "Morda nam je uspelo celo leto prej, kot smo si zadali," uvodoma prizna Kristjan Gajšek, predsednik povsem novega upravnega odbora v klubu, ki si je lani zadal dolgoročni cilj – v štiriletnem mandatu prilesti med elito, prvoligaše. Še tri leta časa, torej.
"Tam med 200.000 in 300.000 evri letnega proračuna bi potrebovali, da bi enakovredno konkurirali prvoligašem s spodnje polovice lestvice," ugotavlja Gajšek: "Trenutno smo med 150.000 in 200.000 evri." In čeprav Branik deluje v drugem največjem slovenskem mestu, prebijanje magične dvestotice ni lahka naloga: "S pokrovitelji za mariborsko košarko so že leta križi in težave. Precej na stranskem tiru smo. Več ali manj vse sloni na štirih ali petih posameznikih iz upravnega odbora, ki zagotavljajo sredstva iz lastnih virov ali prek svojih povezav. Izpostavim lahko le Energetiko, od ostalih občinskih podjetij ali podjetij, bank in zavarovalnic, ki večji del prometa ustvarijo v mestu, pa za zdaj nimamo skoraj nič."

Glavni akterji kluba: Kristijan Gajšek, kondicijski trener Klemen Breže, predsednik kluba Robert Karlo, trener Aleksandar Ćikić in pomočnik Davit Ugrekhelidze
Akk Branik Maribor
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta