Po Lukovem receptu: Slovenci po Hrvatih ugnali tudi Švede

Zoran Mijatović
28.11.2021 23:02

Slovenija prvi cikel zaključuje z dvema zmagama, februarja bosta na sporedu dvoboja proti Finski, ki je ugnala Hrvaško.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ko je bilo najbolj potrebno, je s 30 točkami zablestel Klemen Prepelič.

Tomaž Primožič/FPA

Indonezija, Filipini in Japonska so še korak bližje. Po slavju na Hrvaškem je slovenska košarkarska reprezentanca ob začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 dosegla še drugo (težko) zmago, tokrat nad Švedsko, in tako prevzela vodstvo v skupini C. A šele 57. reprezentanca na Fibini lestvici je, podobno kot pomlajena Hrvaška, gostiteljem v Kopru povzročila nepričakovano obilo preglavic, predvsem s svojimi ostrostrelci. Za odločilno se je tako izkazala zadnja četrtina, v kateri je simultanko prikazal Klemen Prepelič.

Kako pomemben je za to ekipo Bistričan, se je videlo že na tekmi proti Hrvaški, ko je bil večji del tekme povsem razglašen, pa je na koncu vendarle postal najboljši strelec zmagovalne ekipe. Najbrž podžgan z ne najboljšo predstavo je tokrat prevzel odgovornost, ko je bilo najbolj potrebno. Ko so Švedi zavohali kri evropskih prvakov. V zadnjo četrtino sta ekipi vstopili izenačeni, Švedi so zadevali neverjetne mete, ko se je Prepelič odločil, da bo vzel zadevo, bolje rečeno žogo, v svoje roke. Izsiljeval je osebne napake, zadeval neverjetne mete, včasih mu je uspevalo celo oboje hkrati. Disciplinirani soigralci so sodelovali, mu podajali žogo, saj jim je bilo jasno, kakšna je hierarhija v ekipi. Navsezadnje je bil Prepelič drugi strelec četrtouvrščene ekipe z olimpijskih iger.

In taktika "podaj žogo Prepeliču" - podobno se sicer imenuje biografija Gorana Dragića - se je naposled obrestovala. Ko je že povzročil nepopravljivo škodo tekmecem, so svoje v zadnji minuti dodali še drugi in upov za Švede je bilo konec. "Vedeli smo, da ne bo lahka tekma. Švedi so z enako zasedbo igrali že predkvalifikacije. Pet igralcev iz španske lige imajo. Dobro jih poznam. Dali smo maksimum, nikoli se nismo odlepili, a dobili smo še drugo zmago, ki je še kako pomembna," je po tekmi dejal junak dvoboja.

Kako drago so Švedi prodali kožo, pričajo številne tehnične napake zaradi petelinjenja slovenskih košarkarjev (Luka Lapornik, Matic Rebec) in jezikanja (Edo Murić). Zlasti frustrirajoča je bila natančnost Švedov za tri točke, denimo Tobias Borg je samo v prvi četrtini nasul štiri trojke za presenetljivo vodstvo s 24:15. "Švedska ima izjemno strelsko ekipo. Predvsem Hakanson in Borg sta izjemna strelca. Preveč odprtih metov sta imela. Na koncu smo to malo popravili, kar nam je prineslo rezultat. Po drugi strani pa smo imeli sijajnega Prepeliča, ki je odigral fantastično," je na koncu priznaval selektor Aleksander Sekulić: "Ko ekipa naredi tri skupne treninge in mora odigrati dve tekmi, obenem pa izklopiti klubske zadeve, ni lahko. A imamo srčno ekipo z izjemno kemijo. To nam daje dodatno energijo, da lahko premagamo tako razpoloženo ekipo, kot je bila Švedska."

Slovenija je zdaj edina neporažena ekipa v skupini C, kjer je na drugi tekmi Finska premagala Hrvaško s 77:71. "Osel gre le enkrat na led. Enkrat smo se že opekli. Takrat smo si rekli, da si več ne bomo privoščili tega, da bi SP gledali s kavča," je odločen Prepelič: "Čeprav Luke Dončića ni zraven, nam pomaga njegova zmagovalna mentaliteta. Vcepil nam je samozavest."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta