4-letnik umrl, ker je mama zaupala nasvetom uporabnikov Facebooka, priporočila zdravnikov pa preslišala

A.L.
11.02.2020 11:00

Iz ZDA prihaja žalostna zgodba, ki je, kot poročajo tuji mediji, posledica napačnih informacij, ki krožijo na družbenih omrežjih. 4-letnik je umrl, ker je mama zaupala nasvetom uporabnikov Facebooka, priporočila zdravnikov pa preslišala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Deček iz Kolorada je imel visoko vročino, zdravnik pa je že pri dveh drugih malčkih v družini postavil diagnozo okužbe z gripo. Predpisal je zdravilo tamiflu, ki naj bi ga zaužili vsi v družini. Gre za zdravilo, ki, kot poročajo tuji mediji, blaži simptome bolezni in olajša prebolevanje, a mu številni nasprotniki cepljenja, ki so aktivni predvsem na družbenih omrežjih, močno nasprotujejo. Trdijo, da naj bi zdravilo imelo škodljive stranske učinke, njegovo uporabo močno odsvetujejo.
Tudi mama 4-letnika se je odločila, da namesto priporočilom zdravnika zaupa "strokovnjakom" na družbenih omrežjih. Med več deset komentatorji ji nihče ni predlagal, naj otroka odpelje k zdravniku. Na to ni nihče pomislil niti takrat, ko je mama zapisala, da stavi na "domača zdravila" in da vitamin C, sivka ter metino olje ne pomagajo. Komentatorji so ji svetovali še dodatne zdravilne rastline in materino mleko. Dečkovo stanje se je ob napačnem zdravljenju močno poslabšalo, hitro so ga hospitalizirali, a je kljub pomoči zdravnikov umrl.

Zdravniki starše opozarjajo, naj zaupajo uradni medicini

V ZDA je sicer na Facebooku več tovrstnih skupin, med priljubljenimi je, denimo, "Stop Mandatory Vaccination", ki ima okoli 140 tisoč članov, sicer nasprotnikov cepljenja. Njihovi člani širijo informacije, da so nalezljive bolezni izmišljotina vlad in farmacevtske industrije, člani pogosto kontaktirajo tudi starše umrlih otrok in skušajo najti povezavo med cepivi in smrtjo.
Sicer pa Centers for Disease Control and Prevention (CDC) poroča, da je v ZDA letos precej huda sezona gripe, med najmlajšimi je še posebej visok odstotek hospitalizacij. Doslej je v letošnji sezoni umrlo več kot 60 otrok, zdravniki pa še posebej starše opozarjajo, naj zaupajo uradni medicini.
Spomnimo, da nasprotniki cepljenja Facebook skupine ustanavljajo tudi pri nas. Vlasta Kunaver, pediatrinja v Zdravstvenem domu Kamnik, je za Večer pred časom na vprašanje, do kod ima starš pravico odločati o otrokovem zdravju in zavrniti uradno medicino, odgovorila: "V praksi starš suvereno odloča, kako bo zdravil otroka. Jasno je, da starši s svojimi odločitvami ne smejo ogrožati otroka, sicer pa je na tem področju široka siva cona, ki si jo vsak interpretira po svoje. Načeloma v praksi velja, da staršev nikoli ne silimo v nič. Meja je, kot rečeno, možna škoda za otrokovo zdravje." Kot pravi, so alternativne metode zdravljenja občutljiva tema, težko je posploševati. "Lahko pa povem, kako ravnam sama. Vedno spoštujem želje staršev in voljo pacientov. Staršev nikoli ne silim v nič, sploh pa ne v cepljenje. Vedno pustim, da se odločijo sami. Morda to ni povsem v skladu  z zakoni, je pa v skladu z mojim prepričanjem, hkrati pa so tudi izkušnje na ta način boljše."  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta