Afera Elektro Maribor: Tudi ob koncu sojenja zanikali krivdo

STA
14.06.2019 18:29

Dolgotrajno sojenje zaradi domnevne korupcije pri razpisu pri projektu gradnje kablovoda od Koroških vrat do Peker se je le zaključilo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

S prihodom gradbenika Feriza Kokollarija na pričanje se je na mariborskem sodišču zaključilo več let trajajoče sojenje trem obtoženim za domnevno koruptivno dogovarjanje pri razpisu Elektra Maribor. Andrej Zorec, Danijela Homec in Gregor Jager so v sklepnih besedah ponovno zanikali vsakršno krivdo, sodišče pa jim bo sodbo sporočilo v sredo.
Mariborsko sodišče je glavno obravnavo zoper nekdanjega predsednika uprave Elektra Maribor Andreja Zorca, njegovo sodelavko Danijelo Homec ter podjetnika in nekdanjega lokalnega politika Gregorja Jagra želelo zaključiti pred tremi tedni, a so prejeli pismo v tem primeru že obsojenega lastnika gradbenega podjetja Feriza Kokollarija, ki naj bi bil omenjenim obljubil podkupnino. V omenjenem pismu je ta zapisal, da je krivdo priznal le zaradi zmanjšanja stroškov in da je nedolžna tudi preostala trojica obtoženih.
Sodišče ga je zato ponovno poklicalo na zaslišanje kot pričo in danes je na sodišče tudi prišel. Na vprašanje predsednice sodnega senata Danile Dobčnik Šošterič in tožilca Luke Moljka, kaj ga je vodilo k temu pisanju, je odgovoril, da izključno "slaba vest". Ponovil je, da niti sam niti trije obtoženi niso naredili ničesar nezakonitega, ampak da naj bi bil v Elektru Maribor "najbolj pokvarjen" Iztok Petrovič, ki je v tem kazenskem postopku prvi priznal krivdo in jo je tako kot Kokollari, Matjaž Kosmačin in Simona Pec po priznanju krivde odnesel z denarno kaznijo.
Z njegovim ponovnim zaslišanjem se je dokazni postopek po odmevni kriminalistični preiskavi leta 2011 zaključil. Tožilec Moljk je v sklepni besedi vztrajal pri prepričanju o vpletenosti Zorca, Homčeve in Jagra v prirejanje razpisa pri projektu gradnje kablovoda od Koroških vrat do Peker, da bi tako posel dobil gradbenik Kokollari, ki naj bi jim bil za to obljubil nagrado.
Elektro Maribor bi zaradi tega moral plačati za projekt gradnje kablovoda za blizu pol milijona evrov višjo ceno, a njegove uresničitve nikoli ni bilo. "Škoda dejansko ni nastala, a ne zaradi ravnanj obdolženih, temveč zaradi postopkov organov pregona," je opozoril tožilec, prepričan, da je obtožene h kaznivemu dejanju vodil izključno pohlep.
Za Zorca je zaradi kaznivega dejanja nezakonitega sprejemanja daril predlagal eno leto in pet mesecev zapora ter 9000 evrov denarne kazni, za Homčevo eno leto zapora in 2000 evrov denarne kazni. Za Jagra bi bila po ocenah tožilstva dovolj kazen opominjevalne narave, zato je zanj predlagalo deset mesecev pogojne zaporne kazni s triinpolletno preizkusno dobo ter 3000 evrov denarne kazni.
Po besedah odvetnika Homčeve Boruta Mihurka je tožilstvo umetno napihnilo vlogo njegove klientke, saj je ta delala izključno po navodilih nadrejenih, konkretno Kosmačina in Petroviča. "Nikoli nisem sprejela nobene nagrade, niti mi je nihče ni obljubil," je zatrdila tudi sama.
Zorčev odvetnik Franci Matoz je med drugim izpostavil, da ni nobenih dokazov, da je Kokollari nagrado tudi dejansko obljubil in dal. "Da je do obljube denarja prišlo, so zgolj indici," je prepričan in spomnil, da je bila izbrana ponudba še vedno najcenejša od ponujenih na razpisu. "Naredil nisem ničesar nezakonitega, ampak sem se vseskozi trudil za dobro podjetja," je dodal Zorec.
Vse obtožbe že od začetka kazenskega postopka zanika tudi Jager. Danes je ponovno zatrdil, da je družba Izkop, s katero je sodeloval, delovala popolnoma zakonito, s tem, ko je zaprosila za časovno podaljšanje razpisa in da je s tem v resnici dosegla, da je bil razpis iz nezakonitega spremenjen v zakonitega, in ne obratno, kot trdi tožilstvo. "Obtožbe so povsem neutemeljene," je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta