Afera Emporio Medical: Zdravniki morajo v zapor

Damijana Žišt Damijana Žišt
19.02.2022 06:00

Višje ljubljansko sodišče je skoraj v celoti potrdilo sodbo okrožnega sodišča, ki je tri zdravnike zaradi prejemanja podkupnine obsodilo na zaporno kazen. Za rešetke bo moral tudi nekdanji komercialist Emporia Medical.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od šest mesecev do treh let zapora se gibljejo višine kazni za ortopede, ki jim je tožilstvo pravnomočno dokazalo vpletenost v korupcijo.
Robert BALEN

Senat višjih ljubljanskih sodnikov je odločil, da morajo trije ugledni slovenski ortopedi v zapor zaradi prejemanja podkupnine od podjetja Emporio Medical, ki je dobavljalo medicinsko opremo bolnišnicam. Višji sodniki so namreč skoraj v celoti potrdili obsodilno sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča. Za zaporniške rešetke bodo morali nekdanji predstojnik ortopedske klinike UKC Ljubljana Vane Antolič za eno leto in šest mesecev, vodja oddelka za kirurgijo hrbtenice na ljubljanski ortopedski kliniki Rok Vengust za dve leti in dva meseca in ortoped iz Valdoltre Robert Janez Cirman za tri leta, smo izvedeli neuradno. Višji sodniki pa so odločili, da zdravnikom ni treba plačati denarne kazni, ki so jim bile izrečene na prvostopenjskem sodišču: Antoliču 8100 evrov, Cirmanu 20 tisoč evrov, Vengustu pa 15 tisoč evrov. Cirman in Vengust bosta morala vrniti protipravno pridobljeno premoženjsko korist, prvi 53 tisoč evrov, drugi 33 tisoč evrov. Antoliču ne bo treba ničesar vračati, saj je pridobljeno premoženjsko korist, 41 tisoč evrov, namenil Društvu za razvoj ortopedije. Višje sodišče je potrdilo tudi obsodilno sodbo nekdanjemu komercialistu v Emoporiu Medical Darku Žafranu, ki ga je doletelo leto in pol zaporne kazni. Prvostopenjsko sodišče je obsodilo tudi nekdanjega vodjo celjske ortopedije Sama Karla Fokterja, ki je bil zaradi prejemanja podkupnine obsojen na deset mesecev zapora in 6000 evrov stranske kazni. Višji sodniki menijo, da je kaznivo dejanje, ki ga je Fokterju očitalo tožilstvo, med kazenskim postopkom že zastaralo in so zanj izdali zavrnilno sodbo. Višji sodniki, prav tako kot senat prvostopenjskega sodišča, pa niso sledili predlogu tožilstva, da bi zdravnikom izrekli še varnostni ukrep prepoved opravljanja zdravniškega poklica za določeno obdobje. Kaznivih dejanj, za katera so bili spoznani za krive, namreč niso storili v povezavi z zdravljenjem.

Komercialist si je vse zapisal

Zdravniki so obsojeni, ker so nedovoljena darila prejemali na različne načine, na primer v obliki plačila naročnin na strokovne revije in kotizacij za strokovna srečanja, plačila novoletnih zabav, nakazil na njihove bančne račune, pa tudi v gotovini, ki jim jo je izročal Žafran. Ta je na svoje ime tudi sklepal naročnine na strokovne revije. Na svoj bančni račun na Hrvaškem je prejemal plačilo in gotovino nato izročal zdravnikom. "Sodišče je v dokaznem postopku ugotovilo, da so obtoženi krivi, da so od podjetja Emporio Medical prek Darka Žafrana prejemali nedovoljene nagrade oziroma darila. Iz dokumentov z naslovom Analiza razlik v ceni je natančno razvidno, kakšen posel je sklenila posamezna bolnišnica z Emporiom Medical in za kolikšno ceno, na dokumentu pa so z roko napisani ime zdravnika in odstotki, ki naj bi jih bil ta prejel od sklenjenega posla. To naj bi bil pisal Žafran. Izračun pokaže, kdaj in koliko podkupnine je prejel zdravnik glede na vrednost sklenjenega posla. Vsi obtoženi so na takšnih položajih, da so imeli možnost odločati, katero medicinsko opremo bo naročila bolnišnica in od katerega dobavitelja," je v obrazložitvi prvostopenjske sodbe dejala predsednica senata sodnica Dejana Fekonja. Posamezni zneski podkupnine so bili iz podjetja Emporio Medical nakazani na Žafranov osebni račun, Žafran pa je nato denar dvignil in ga izročil Cirmanu in Vengustu.

Žvižgački sta se izognili kazenskemu pregonu

 

Prvostopenjsko sodišče je pri izreku kazenske sankcije upoštevalo tudi, kakšno vlogo je imel kateri od zdravnikov, koliko nedovoljene nagrade je prejel in kakšno vlogo je pri tem imel Darko Žafran. "Obtoženi zdravniki so do zdaj nekaznovani in nedvomno so odlični hrbtenični kirurgi, ki so naredili veliko dobrega za zdravje ljudi. Vendar pa glede prejemanja nedovoljenih daril ne gre le za enkraten dogodek, ampak so to počeli več let z namenom pridobiti si premoženjsko korist. Tega pa jim glede na finančni status in položaj, ki ga imajo, ne bi bilo treba početi. Zato je prišla v poštev le zaporna kazen," je v izreku sodbe še pojasnila sodnica Fekonjeva. Tožilec Iztok Krumpak s specializiranega državnega tožilstva, ki je v tem primeru napisal zajetno obtožnico, pa ni kazensko preganjal Urške in Ane Jurkovič, saj sta imeli v tem primeru vlogo žvižgačk, ker sta policiji pomagali pri tem, da je razkrinkala koruptivne zdravnike.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta