Afera Marina: Prostitutke so zlorabo prijavile že štiri mesece po odprtju kluba

Damijana Žišt Damijana Žišt
22.05.2022 15:21
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tožilstvo v obtožnici zatrjuje, da je vodstvo kluba Marina dekletom naročilo, da morajo stranke za pol ure spolnega odnosa z njimi plačati 70 evro.
Damijana ŽIŠT

Na policijo oziroma mobilno enoto kvestura v italijanski Gorici so konec novembra 2015 prišle tri mlajše romunske državljanke, ena izmed njih je bila poškodovana, in kriminalistom prijavile osebe, ki so bili nasilne do njih in so jim v klubu Marina v okolici Nove Gorice grozile. Osumljenci so bili moški in ženske in prav tako romunski državljani. Kriminalisti so poškodovano dekle odpeljali v bolnišnico, kjer so ji oskrbeli rane, nato pa vse tri prijaviteljice namestili v varno hišo. O dogodku so obvestili tožilstvo, ki je čez nekaj dni policiji dovolilo, da so o prijavi obvestili slovenske varnostne organe.

Klub Marina je takrat deloval šele nekaj mesecev, odprl se je namreč 1. avgusta 2015, in se je že pojavil v policijskih poročilih. Kasneje se je to ponovilo še večkrat in trajalo vse do januarja 2019, ko so preiskovalci aretirali nekaj odgovornih v klubu, nekatere receptorke, varnostnika in taksista.

Mlada dekleta dnevno iz Italije v Slovenijo

Tožilstvo je zoper njih vložilo obtožnico, koprsko sodišče pa je proces razdelilo v tri dele. Prvi, ki jim sodijo, so podjetniki Sergej Racman, Jože Kojc in Dejan Šurbek in nekdanja direktorica podjetja Welnes & Spa Klub Marina iz Ajševice pri Novi Gorici Vesna Trnovec. Kojc, Šurbek in Racman so bili s klubom lastniško povezani prek podjetja Cratos, ki je omogočal delovanje kluba Marina. Očitke tožilstva, da so ženske, ki so prihajale v Klub Marina, silili v prostitucijo, obtoženi ves čas zanikajo. Na petkovem nadaljevanju sojenja je sodni senat, ki ga vodi sodnica Tatjana Cvetičanin, s pomočjo tolmačke za italijanski jezik zaslišal vodjo policijske mobilne enote Kvestura Gorica Claudia Culota in njegovo sodelavko, kriminalistko Barbaro Sviligoj. Claudio Culot je bil deležen podrobnih vprašanj o tem, kdaj so italijanski varnostni organi o prijavah, ki so jih zoper svoje rojake podale romunske državljanke, obvestili slovensko policijo. Ker se datuma ni spomnil iz glave, odgovora ni mogel dati, se je pa na sodišču zavezal, da bo podatke posredoval naknadno.

Na sojenju je pojasnil, da je njihova policijska enota po prijavi začela zadevo preiskovati, želeli so tudi, da bi osumljenim tajno prisluškovali, vendar jim sodišče za to ni izdalo odredbe. So pa v Gorici in okolici opravili več poizvedb glede bivanja osumljenih in drugih deklet iz Romunije, nekatere so z dovoljenjem sodišča tudi tajno opazovali, jim sledili in jih snemali s kamero. Ugotovili so, da so se iz nekaterih naslovov, kjer so v italijanski Gorici in okolici bivali romunski državljani, vsakodnevno vozili avtomobili, v njih je bil moški voznik in več mlajših deklet, vedno pa so prečkali italijansko-slovensko mejo na prehodu Rožna dolina, saj so se peljali v Slovenijo. Sklepali so, da v Klub Marina. Čez nekaj časa je italijansko tožilstvo ugotovilo, da ni pristojno za preiskavo kaznivega dejanja, ki so ga prijavile romunske državljanke, saj se je kriminalno početje izvajalo v Sloveniji.

Kriminalistka Barbara Sviligoj pa je povedala, da je bila navzoča, ko sta dekleti iz Romunije podali kazensko ovadbo, in da sta bili zelo prestrašeni. Ena od njiju je pokazala tudi telefonska sporočila z grožnjami, ki jih je prejela v romunskem jeziku. Iz podatkov Europola je bilo ugotovljeno, da so iste oškodovanke, ki so zahajale tudi v podobnih klube v tujini, kazenske ovadbe podale tudi v drugih državah.

S prostitucijo so se ukvarjale že prej

V zvezi s prijavo mobilni enoti kvestura v Gorici je zanimiv podatek, ki ga je oktobra 2016 na zaprosilo slovenske policije, ki je sumila, da se v elitnem klubu Marina odvija prostitucija, posredoval Europol. Vse tri Romunke so se pred prihodom v Slovenijo s prostitucijo že več let ukvarjale v Avstriji, kjer so bile tudi uradno zavedene. Ko pa so novembra 2015 italijanskim kriminalistom prijavile zlorabo prostitucije v Klubu Marina, so vse povedale isto zgodbo. In sicer, da so pred prihodom v Klub Marina živele v različnih krajih v Romuniji in da so bile v hudih finančnih stiskah. Ko so videle oglas za delo maserke v Klubu Marina na neki romunski spletni strani, so se prijavile prek elektronske pošte in nato prišle v Slovenijo. V klubu so naknadno izvedele, da je masaža v bistvu le krinka za prostitucijo, ki so se ji bile primorane vdati zaradi finančne stiske. Do zdaj se je na sojenju sicer že izkazalo, da se Klub Marina, ki je bil velnes in spa klub, ni nikjer oglaševal, niti ni iskal maserk.

Tožilstvo obtoženim očita, da so v približno štirih letih delovanja kluba silili v prostitucijo prek 500 deklet. Do zdaj je bilo na sojenju zaslišanih več kot trideset domnevnih oškodovank, ki pa v svojih izjavah niso obremenile obtoženih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta