Akcija Hitrost: Najbolj divjajo mladi vozniki

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
31.03.2019 18:49

Lani je zaradi prehitre vožnje na naših cestah umrlo 37 ljudi, letos že devet

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preventivni prikazovalniki hitrosti po mnenju AVP dokazano zmanjšujejo povprečne hitrosti na cestah.
Andrej Petelinšek

Prehitra vožnja je še vedno najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, zato Agencija za varnost prometa (AVP) v sodelovanju s policijo začenja prvi del nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki bo potekala od jutri pa do 14. aprila, ponovili pa jo bodo še poleti, junija in avgusta. Osnovni namen akcije je zmanjšanje števila prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi hitrosti, in zmanjšanje teže njihovih posledic. Aktivnosti AVP bodo usmerjene predvsem v preventivno delovanje na področju umirjanja hitrosti, informiranje in ozaveščanje, policija pa bo izvajala poostrene nadzore.
Lani je življenje zaradi prevelike hitrosti izgubilo kar 37 ljudi od skupaj 91 umrlih, kar pa je sicer 20-odstotno izboljšanje glede na leto 2017. V prvih treh mesecih letošnjega leta je zaradi prevelike hitrosti življenje izgubilo že devet ljudi, enako kot v letih 2018 in 2017. Po podatkih znanstvene raziskave o dejavnikih, ki vplivajo na varnost cestnega prometa v Sloveniji, ki jo je Agencija predstavila septembra lani, bi se število mrtvih na slovenskih cestah letno lahko zmanjšalo za sedem, če bi povprečno hitrost znižali za dva odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta