Bala se je, da jo bo oče ubil

Damijana Žišt
25.11.2021 15:49

Na nadaljevanju sojenja Ivanu Sebancu, obtoženemu poskusa uboja hčerke, je sodišče zaslišalo oškodovanko, ki zaradi dogodka še vedno trepeta pred očetom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ivan Sebanc zatrjuje, da verjame, da se bo na sodišču dokazalo, da je hčerka napadla njega in ne on nje. Foto: Tomaž SKALE/DNEVNIK

Tomaž SKALE/Dnevnik

"Kot vsako jutro sem se tudi tisti četrtek odpravljala v službo. V garaži sem sedla v avtomobil in z daljincem želela odpreti vrata, ki pa so se nekaj zatikala. Potem pa sem kar naenkrat ob mojih vratih avtomobila zagledala gospoda Sebanca. Odprla sem, saj sem predvidevala, da bi rad govoril z mano. Poklical me je po imenu, potem pa sem vedela, da mi bo nekaj naredil. Zato sem segla po telefonu, da bi poklicala policijo, takrat pa sem že dobila prvi udarec v glavo, čutila sem, da me udarja s kovino, takrat še nisem vedela, da ima v rokah sekiro. Tipkala sem po telefonu, a mi ni uspelo nikogar priklicati, on pa je kar udarjal po moji glavi. Tedaj sem se zavedla, da moram iz avtomobila, saj sicer ne bom preživela," je danes na sojenju očetu, 74-letnemu Ivanu Sebancu s Peči pri Grosupljem, vidno pretresena povedala njegova hčerka, 51-letna Marinka Voje. Medtem ko je pričala, je želela, da obtoženi ne sedi za njenim hrbtom, saj se ga še vedno boji, je povedala. Zato je obtoženi sedel k svojemu advokatu Benjaminu Peternelu. Sebancu, ki je od lanskega 29. maja v priporu, tožilstvo očita poskus uboja, ker je skušal vzeti življenje hčerki Marinki, pri kateri je živel zadnji dve leti pred dogodkom.

Žrtev ima še vedno težave z zdravjem

Obtoženi krivdo zanika, tožilstvo pa trdi, da je hčer napadel v garaži okoli 8. ure. Pretepal jo je z rokami in nogami, najhujše poškodbe, predvsem po obrazu in glavi, pa ji je povzročil s sekiro, s katero jo je najmanj petkrat močno udaril po glavi. Napadeni ženski je uspelo očetu izpuliti sekiro iz rok in jo vreči pod avtomobil, njeno vpitje na pomoč pa je slišala soseda. Pritekla je pogledat, kaj se dogaja, že vmes je poklicala policiste. Obtoženi je po prihodu sosede prenehal z nasiljem in počakal na prihod policije in reševalcev. "Ko sem prišla iz avtomobila, sem vedela, da moram iz garaže, sicer me bo ubil. Ko sem videla, da so garažna vrata odprta, sem stekla ven in klicala na pomoč, a je šel gospod Sebanc za mano in me zvlekel nazaj v garažo. Tam sem s sekiro dobila močan udarec v čelo, zaradi česar me je vrglo na tla. Ne vem, kako sem mu uspela sekiro iztrgati iz rok in jo vreči pod avtomobil, potem pa me je udarjal s pestmi in me brcal. Mislila sem si, da je konec z mano. Nato pa je nenadoma prenehal s tepežem in je šel iz garaže. Šla sem za njim, tam pa je bila že soseda Darja, ki je očitno slišala moje klice na pomoč. Šele tedaj sem se zavedla, da sem poškodovana po glavi in da močno krvavim," je še povedala oškodovanka. Na vprašanje sodnice Irene Škulj Gradišar, ali je njeno zdravljenje zaključeno, je priča povedala, da je bolniški stalež zaključila oktobra letos, ima pa še vedno psihične težave. "Zelo sem bojim teme v garaži, zato vedno pustim prižgano luč, ko odidem od doma. Zaradi udarcev v glavo pa imam težave s spominom, koncentracijo in nespečnostjo. Tega dogodka še nisem predelala, zato vem, da si bom morala poiskati ustrezno psihološko pomoč," je dodala priča.

Sorodnike kliče iz pripora in še naprej grozi

Oškodovanka je še povedala, da je bil njen oče nasilen do njene matere. "Ko smo bili otroci majhni, je to zelo dobro skrivala pred nami. Ko smo bili večji, smo to tudi sami videli," je oškodovanka obremenila očeta, proti kateremu je štiri mesece pred dogodkom vložila tožbo in z njo hotela doseči, da bi se izselil iz njene hiše, ker ji je pogosto grozil in jo zmerjal. Sama mu ni povedala za tožbo, sklepa pa, da ko jo je prejel, je začel razmišljati, kaj ji bo storil, saj ni imel kam oditi. Očitno pa ga je zelo razjezil tudi dogodek z njegovim avtomobilom nekaj dni pred usodnim dnevom, je še povedala oškodovanka.

"Nekdanji mož mi je nekaj dni pred dogodkom povedal, da se je gospod Sebanc v gostilni hvalil, da me bo ubil. Predlagal je, da se začasno preselim k njemu. Odklonila sem, saj nisem verjela, da bi mi res kaj naredil. Tudi zdaj mi ni prijetno, ko mi sorodniki po njegovi strani pravijo, da jih kliče iz zapora in jim razlaga, da mora še koga v Ljubljani in na Dolenjskem 'pospraviti'," je še povedala oškodovanka. Sodišče je danes zaslišalo policiste, ki so bili na ogledu kraja dogodka. Policistka Katarina Mohorič in policist Rok Majer iz PP Grosuplje sta povedala, da ko sta prišla na kraj dogodka, je oškodovanka rekla, "on me je". Obtoženi pa je dejal, "ja, jaz sem jo in žal mi je, da zadeve nisem dokončal".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta