Brata sta v očetovi restavraciji drogirala mlada dekleta in jih posiljevala

M.R.
24.08.2023 17:43

Brata z Nove Zelandije Danny in Roberto Jaz sta bila obsojena na 16,5 in 17-letno zaporno kazen zaradi drogiranja in spolnega zlorabljanja 18-letnih deklet v restavraciji, ki je bila v lasti njunega očeta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Profimedia

Spolno sta napadala obiskovalke restavracije, ki stoji v središču Christchurcha. Številne med njimi so bile še najstnice oziroma v zgodnjih 20. letih, poroča britanski časnik Guardian in dodaja, da proti očetu, ki je lastnik restavracije, ni bilo nobenih obtožb. 

Starejši brat Danny Jaz (40 let) je bil menedžer v restavraciji, Roberto Jaz (38 let) pa kuhar in je v restavraciji delal občasno. Rojena sta bila v Avstraliji in sta tam tudi odraščala, v začetku tega tisočletja pa sta se preselila na Novo Zelandijo. 

O drogiranju z drogo za posilstvo in zlorabljanju svojih žrtev sta pisala na omrežju WhatsApp in tam tudi delila fotografije. Roberto je spolno napadel pet mladih žensk, pri tem pa je eno posilil v restavraciji in to tudi posnel. Danny, ki je svojim žrtvam sledil v straniščne prostore, je napadel kar 15 žensk. Skupaj sta bila spoznana za kriva po 69 točkah obtožnice, med katerimi jima je bilo očitano posiljevanje in spolno zlorabljanje ter napadanje, omamljanje in onesposabljanje žensk brez njihove privolitve.

"Razsežnosti vajinih dejanj ne poznamo v tej državi," jima je dejal sodnik Paul Mabey, ko je danes bral kazen. Povedal je, da sta brezčutno zanemarila pravice in dostojanstva svojih žrtev. Ob izreku kazni je še odločil, da lahko za predčasno izpustitev zaprosita šele, ko odslužita najmanj polovico kazni. 

Na sodišču je pričalo šest izmed njunih žrtev, ki so podrobno opisale vpliv, ki sta ga na njih imela obsojena brata. Nekatere med njimi so o tem spregovorila javno. 25-letna Sophie Brown, ki jo je, ko je bila stara 19 let, drogiral Danny in jo tudi spolno napadel. "Verjamem, da imaš hčerko, nekega dne bo tudi ona stara 19 let ... Še naprej živi v svetu, v katerem so možnosti, da naleti na moškega, kot si ti, ena proti štiri," je povedala. 

Druga Dannyjeva žrtev, ki je stara 27 let, pa je dejala, da želi svojo kariero nadaljevati v policiji, saj se hoče boriti za priznanje nasilja nad ženskami in za to, da bi jim verjeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta