"Bile smo nenavadno pijane." Kako so na znanem ljubljanskem koncertnem prizorišču ženskam podtaknili drogo GHB?

GHB je največkrat v tekoči obliki, je brez barve, vonja in skoraj brez okusa. Kako razširjena je pri nas droga GHB?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mina Paš iz združenja DrogArt svetuje, naj na zabavah pazimo drug na drugega: "Ko posumimo, da nam je bilo nekaj podtaknjeno, je treba takoj do klubskega osebja ali do policije in zadevo prijaviti."
Profimedia

Zgodilo se je nedavno na enem izmed koncertov, ki ga je med tednom gostilo znano ljubljansko prizorišče. Tri prijateljice, stare med 40 in 50 let, so se ob vinu oziroma špricerju družile v prijetnem vzdušju, dokler niso začutile "sumljive pijanosti“. "Nismo vedele, kaj se dogaja. Spile smo nekaj kozarcev, bile pa smo nenavadno pijane. In to vse tri hkrati. No, kolegica se je šla testirat v ljubljanski UKC, kjer so ji v telesu odkrili neznatno količino GHB (droga za posilstvo, op. a.)," se dogodka spominja naša sogovornica. Kot pravi, je bila na koncertu gneča, kozarce so imele vselej ob sebi, niso jih nikamor odložile, tako da se pred omotico po njenih besedah ni zgodilo nič posebnega. "Ko sem šla na primer na stranišče, je moj kozarec pridržala ena od kolegic. Morda se je kaj zgodilo za šankom, pri postrežbi, ne vem. Kar lahko sedaj rečem, je, da bodite pozorni na take zadeve, o tem je treba govoriti predvsem z otroki," nam je svojo zgodbo zaupala mama osnovnošolca.

Med zastrupljenci prevladujejo mladi moški

Kaj pravzaprav je GHB, kako razširjen je pri nas in koliko zastrupitev s to drogo obravnavajo letno v UKC Ljubljana?

GHB je največkrat v tekoči obliki, je brez barve, vonja in skoraj brez okusa. Uporabniki ga običajno kupijo v manjših stekleničkah. Glavni znak zastrupitve z GHB je nenadna in kratkotrajna zožitev zavesti različnih stopenj, od zaspanosti pa vse do nezavesti. Pogosto se hkrati pojavijo tudi bruhanje, bradikardija, hipotenzija, hipoventilacija in hipotermija ter epileptični krči in agresivnost ob prebujanju. Znaki zastrupitve običajno nastopijo od 15 do 45 minut po zaužitju, so kratkotrajni in večinoma popolnoma izzvenijo v največ 8 urah. Klinična slika zastrupitve z GHB je močno odvisna od zaužitega odmerka. Pri nizkih odmerkih, pod 10 mg/kg, se pojavijo anterogradna amnezija, hipotonija in evforija, visoki odmerki, ki presegajo 50 mg/kg, pa lahko vodijo v nezavest, bradikardijo in depresijo dihanja.

Med zastrupljenci, ki jih zaradi te droge zdravijo na ljubljanski urgenci, prevladujejo mladi moški, teh je 80 odstotkov, in v 90 odstotkih drogo zaužijejo namerno, denimo na zabavi. "Občasno se srečamo tudi z množičnimi zastrupitvami, ko na primer istočasno obravnavamo štiri nezavestne mlade moške. Najpogostejši znaki zastrupitve so nezavest in plitko ter počasno dihanje, lahko pa tudi osebe bruhajo, so agresivne, imajo krče, počasen pulz in nizek krvni tlak," navajajo v UKC Ljubljana in ob tem opozarjajo, da lahko GHB zaradi hitre presnove dokažejo v krvi le do 5 ur po zaužitju, pri zelo velikem odmerku pa tudi nekoliko dlje. Prvega zastrupljenca z GHB so sprejeli leta 2002, smrtnega primera zaradi zastrupitve samo z GHB pa do zdaj niso zabeležili. "Večino zastrupljencev z GHB lahko odpustimo po nekajurnem zdravljenju. Ne glede na to pa je zastrupitev z GHB nevarna, saj je zaradi nezavesti in depresije dihanja pogosto potrebno mehanično predihavanje," opozarjajo v UKC Ljubljana. 

Na zabavi pazite drug na drugega!

Mina Paš iz združenja DrogArt je za Večer pojasnila možnosti, kako lahko oseba zaužije GHB. "Ena možnost je, da nekdo na skrivaj podtakne nekomu nekaj v pijačo, večkrat pa se zgodi, da ljudje po nesreči spijejo nekaj, kjer je tudi GHB. Še ena možnost je, da med prijatelji kroži steklenica s pijačo, ki vsebuje tudi GHB, zgodi se lahko tudi podtikanje v smislu, da nekdo pripravi večjo dozo od želene." Velikokrat do tega prihaja na "after partyjih"​, kjer se uživajo razne substance, je še dodala Mina Paš in opozorila, da se predoziranje začne kazati zelo hitro.

Zato tudi opozarja, da mora posameznik čimprej posumiti na to, da mu je nekdo nekaj podtaknil, v kolikor je spil pijačo in se je naenkrat počutil preveč vinjenega kot običajno. O tem je treba obvestiti prijatelja ali osebje v klubu. "Pomembno je, da se oseba takrat, ko ugotovi, da je nekaj narobe, ne poskusi odmakniti," poudarja naša sogovornica in dodaja, da naj bo v takšnem primeru nekdo z nami. Hkrati svetuje, naj na zabavah pazimo drug na drugega. "Ko posumimo, da nam je bilo nekaj podtaknjeno, je treba takoj do klubskega osebja ali do policije in zadevo prijaviti. Ključno je, da se storilce preganja. V nekaterih klubih, denimo na ljubljanski Metelkovi, je tako imenovan 'awarness team'. To je skupina deklet, ki so tam zato, da jim lahko posameznik pove, da je bil žrtev spolnega nadlegovanja ali da mu je kdo podtaknil kaj v pijačo. One potem posredujejo informacijo naprej varnostnikom."

V petih letih 19 zasegov GHB

V takšnih stekleničkah se nahaja GBL ali GHB.
Profimedia

Na Generalni policijski upravi medtem ugotavljajo, da v Sloveniji prevladuje uporaba konoplje, sledijo kokain, ekstazi, LSD, amfetamin in heroin. Primerjava razširjenosti uporabe prepovedanih drog med prebivalci Slovenije med letoma 2012 in 2021 kaže na to, da se je razširjenost uporabe prepovedanih drog zvišala, in sicer predvsem na račun konoplje.

Poleg tega pa policisti opažajo, da uporabniki prepovedanih drog uporabljajo tudi gama-hidroksibutirat (GHB) in njegovo naravno predhodno sestavino gama-butirolakton (GBL). "To potrjujejo tudi naraščajoči podatki o številu zastrupitev v urgentnih internističnih ambulantah v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani v zadnjem desetletju. Spremljanje trendov uporabe GHB in GBL je težavno, saj prihaja do uporabe teh drog predvsem v zaprtih družbah," pravijo na policiji.

V primeru, da bi nekdo nekomu podtaknil prepovedano drogo in bi jo ta nevede zaužil, bi lahko šlo za kaznivo dejanje, kar je sicer odvisno od mnogo okoliščin - tako od namena storilca kot tudi od posledic, ki bi jih imelo zaužitje prepovedane droge na zdravje posameznika. "Pri odkrivanju tovrstnih kaznivih dejanj predstavlja težavo dejstvo, da že nekaj ur po zaužitju ni več mogoče dokazati prisotnosti GHB in GBL v telesu."

V obdobju od leta 2018 do 4. aprila letos so policisti opravili 19 zasegov GHB ter 13 zasegov GBL. Dogodke so obravnavali kot kazniva dejanja. "Udeležencem zabav priporočamo ustrezno previdnost, zlasti pri druženju z neznanimi ljudmi, in ustrezen nadzor nad pijačo, ki jo zaužijejo, da se tako izognejo, da bi jim neznane ali znane osebe v pijačo ali drugače dodale ali podtaknile kakšno psihoaktivno snov. Nedvomno tudi kombinacija prekomernega zaužitja alkohola in prepovedanih drog lahko pripelje do tega, da posamezniki izkoristijo našo nepazljivost in nas zlorabijo za svoje namene. V primeru zastrupitve ali zaznave nenavadnega vedenja je treba nemudoma poiskati zdravniško pomoč," še svetujejo na policiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta