Celje: Žrtvam vlomov sodišče vrnilo zlatnino

Gordana Possnig
15.07.2021 19:00
Na celjskem sodišču je v sklepni fazi sojenje trem gruzijskim državljanom, obtoženim, da so od avgusta 2019 do konca lanskega marca po Sloveniji vlamljali v stanovanja ter kradli denar in zlatnino.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trojica Gruzijcev zanika, da je vlamljala tudi na Celjskem. Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Stanovalce večstanovanjskih blokov v Velenju in nato v Celju so pred dobrim letom in pol skrbeli vlomi v stanovanja, ko sta izginjala denar in zlatnina. Policisti so po nekaj mesecih intenzivnega dela ugotovili, da se za tem početjem skriva druščina gruzijskih državljanov. Na zatožno klop celjskega sodišča so tako v začetku marca sedli Luka Tsakadze, Beka Karanadze in Zurba Nizharadze. Luka Tsakadze je bil na celjskem sodišču že pred tem obsojen zaradi velikih tatvin na pol leta zapora, Beka Karanadze in Zurab Nizharadze pa sta bila prav tako zaradi velikih tatvin (vlamljala sta v večstanovanjske objekte v Škofji Loki) na kranjskem sodišču obsojena na leto in pol življenja za zapahi. Tamkajšnja sodba je bila pred kratkim v celoti potrjena tudi na višjem sodišču, tako da je zadeva pravnomočna. Dvojica je že v celjskem zaporu, kjer je bil v priporu tudi prvoobtoženi Luka Tsakadze.

Posnetek vlomilcev, ko so bili na pohodu v Škofji Loki Foto: Policija
Policija

​Zaradi vlomov na Celjskem je Luka Tsakadze zdaj obtožen šestih velikih tatvin, Beka Karanadze in Zurab Nizharadze pa vsak po enajst velikih tatvin in še kaznivega dejanja prikrivanja. Sodišče je doslej opravilo že deset narokov, na katerih so med drugim zaslišali vse tri obtožence, ki so krivdo zanikali. Danes pa je sodišče na narok povabilo še zadnje štiri s seznama oškodovancev, predvsem z namenom, da bi prepoznali predmete, ki jih je policija zasegla obtoženim. Sodnica Ingrid Lešnik je pred njih položila kuverte in iz njih jemala posamezne predmete. Oškodovanci so jih kar precej, predvsem zlatnino, prepoznali. Tako je vsak nekaj od ukradenih predmetov dobil nazaj.

Sodišče sedaj čaka še izvedensko mnenje za forenzične preiskave mehanskih sledi. Ob aretaciji so Tsakadzeju zasegli​ klešče, zdaj pa bi radi ugotovili, ali je trojica z njimi tudi vlamljala v stanovanja. Za izdelavo tega mnenja je celjsko sodišče že angažiralo strokovnjaka Miho Vojirja, ki pa ni mogel dovolj zanesljivo potrditi, ali se je s tem konkretnim orodjem vlamljalo ali ne. Zato je sodišče enako nalogo zaupalo še strokovnjaku iz Hrvaške.

Spomnimo, da so kriminalisti ob prijetju trojice lansko pomlad razkrili, da je preiskava pokazala, da so Gruzijci člani večje tako imenovane mobilne mednarodne kriminalne združbe, ki za pomagalo pri vlomih uporablja nitko ali lepilo. Scenarij je bil naslednji: vrata in podboje vhodnih vrat v večjih stanovanjskih blokih so povezali z zelo tanko neopazno nitko, ki se je pretrgala, ko je nekdo odprl vrata. Če je bila nitka ob njihovem ponovnem obisku pretrgana, je bil to znak, da so lastniki doma, če je nitka ostala cela, so se lotili dela. Vlamljali so s specialnim orodjem, vrtanjem v ključavnice in lomljenjem. Za kaznivo dejanje velike tatvine je zagroženih do pet let zapora.

Sojenje se nadaljuje 8. septembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta