Energetska obnova Splošne bolnišnice Murska Sobota: Najprej obsojeni, zdaj oproščeni

Andrej Bedek, Vestnik
07.10.2021 18:42
Na ponovljenem sojenju so bili nekdanji direktor soboške bolnišnice Bojan Korošec ter nadzornika obnove Ivan Hercog in Drago Štrafela ​oproščeni goljufije na škodo Evropske unije
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Enajst let po začetku energetske obnove Splošne bolnišnice Murska Sobota je o projektu še drugič razsodilo sodišče na prvi stopnji. Foto: Nataša JUHNOV/VESTNIK
Nataša Juhnov/vestnik

Pretekli teden se je na okrajnem sodišču v Murski Soboti končalo ponovljeno sojenje v primeru Energetska obnova Splošne bolnišnice Murska Sobota. Decembra 2018 je zaradi domnevnih nepravilnosti med energetsko obnovo sodnik Stanislav Žižek obsodil takratnega direktorja bolnišnice Bojana Korošca ter Ivana Hercoga in Draga Štrafelo, ki sta bila nadzornika obnove. Korošcu je izrekel pogojno kazen pet mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, Hercogu in Štrafeli pa pogojno kazen štiri mesece zapora, prav tako s preizkusno dobo dveh let.

Višje sodišče v Mariboru je novembra 2019 sodbo razveljavilo in primer vrnilo na prvo stopnjo. Sodnik Žižek je tokrat sprejel drugačno sodbo, saj je Korošca in druga obdolžena oprostil očitkov iz obtožnice. Sodba sicer še ni pravnomočna.

V obtožnem predlogu je tožilstvo Korošca, danes že nekdanjega direktorja soboške bolnišnice, bremenilo kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije, Hercoga in Štrafelo pa pomoči pri tem dejanju. Zgodba sega v leto 2010, ko je soboška bolnišnica dobila odobrenih 4,8 milijona evrov nepovratnih sredstev iz evropskega in slovenskega proračuna za sofinanciranje energetske sanacije javnih stavb. Dve leti pozneje so se prvič pojavila ugibanja, da med izvedbo projekta ni bilo vse po črki zakona. Mimogrede - ker se je izkazalo, da so se zgodile nepravilnosti pri izvedbi postopka javnega naročanja, je bolnišnica morala vrniti 2,2 milijona evrov.

Po razsodbi iz leta 2018 so Korošec, Hercog in Štrafela kot odgovorne osebe dovolili, da so v kotlovnico bolnišnice vgradili pet turbin za kogeneracijo - sočasno pretvarjanje zemeljskega plina v električno in toplotno energijo - brez kompresorjev, v zahtevkih za poplačilo iz nepovratnih sredstev pa je bilo prikazano, kakor da so vgrajene dražje turbine s kompresorji, kar je bilo naposled tudi plačano. Razlike je bilo za 14 tisoč evrov.

Obtoženi so na sodišču pojasnjevali, da so izvajalci cenejše turbine brez kompresorjev vgradili zato, ker jim je vmes uspelo povečati pretok plina, kompresorji pa tako niso bili več potrebni. Posel za izvedbo energetske obnove bolnišnice je dobilo soboško podjetje Blisk, med sprva obtoženimi nezakonitega ravnanja je bil tudi Boris Goldinskij, nekoč prvi človek družbe Blisk, a ga je Žižek že na prvem sojenju oprostil, ker v sodnem spisu ni bilo dovolj dokazov za njegovo obsodbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta