(FOTO) Plezalko je v steni ugriznil modras, pohodnik je padel v globino

Sijan Pretnar
14.10.2024 06:56

Čeprav se z jesenskimi dnevi število gorskih nesreč običajno umiri, je sobota pokazala, da to ne drži vedno. Samo na Primorskem so se zgodile štiri nesreče, pri katerih so morali pomagati gorski reševalci, pri treh tudi helikopter.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gorski reševalci so soplezalko z vrvno tehniko varno pospremili v dolino.
Grs Tolmin, Skupina Ajdovščina

Hrvaška plezalka, ki je v steni Gradiške Ture s soplezalko plezala v smeri Južni raz, je kljub hudim bolečinam sama poklicala na številko 112 in povedala, da jo je ugriznila kača. Operater iz regijskega centra za obveščanje je plezalko takoj povezal z ajdovskimi gorskimi reševalci. "Pomiril sem jo in ji svetoval, naj se poskuša čim manj premikati in naj si narahlo poveže otečeno roko," je povedal Robert Kovač, vodja ajdovske skupine GRS Tolmin, ki je v soboto sprejel klic plezalke. Po ugrizu kače je bila seveda zaskrbljena in v paniki. Takoj je aktiviral tudi posadko helikopterja, ki je razmeroma hitro priletela nad steno Gradiške Ture.

Soplezalko iz stene rešili z vrvno tehniko

Hrvaško plezalko so z vitlom potegnili v helikopter in jo odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Da bi čim prej lahko poleteli proti Ljubljani, so drugo plezalko pustili v steni. Do nje so na klasičen način priplezali gorski reševalci iz ajdovske skupine ter vipavska dekleta in fantje iz postojnske skupine GRS Ljubljana.

Grs Tolmin, Skupina Ajdovščina

S soplezalko sta priplezali do tretjega raztežaja, približno 180 metrov od začetka smeri. Z vrvno tehniko so jo varno spustili do začetka vstopa v smer, je povedal Kovač. Nato so jo pospremili še do njenega vozila, kjer so jo že čakali ostali člani družbe. Kovač je poudaril, da je šlo za zahtevno stensko reševanje.

Kače se še sončijo

Povedal je še, da čas spanja za kače še ni prišel. Po deževnem vremenu so prilezle na sončenje. Ob napovedanem lepem vremenu tako še ostaja tudi velika nevarnost srečanja s kačami, zato je treba biti previden. Hrvatica je očitno prijela za skalo, kjer se je kača sončila. Povedala je, da jo je ugriznil modras in da jo zelo boli. Sklepajo, da modras ni bil prav velik. Od zdravstvenega osebja so gorski reševalci kasneje izvedeli, da bo s plezalko vse v redu. Ko je bila helikopterska ekipa za nujno medicinsko pomoč še v zraku, se je na Tolminskem v hribih zgodila hujša nesreča, tako da so takoj, ko so plezalko v Ljubljani predali kolegom iz kliničnega centra, znova poleteli proti Primorski.

Vdrlo se mu je pod nogami

Reševalci tolminske gorske reševalne službe so v soboto skupaj posredovali kar trikrat. Druga intervencija jih je čakala nad vasjo Poče, na poti proti Poreznu, kjer se je ob 13.30 poškodoval planinec, doma iz okolice Ljubljane; v hribe se je odpravil s prijateljem. Ob 13.30 se mu je na izpostavljenem razgledišču na grebenu pod nogami odlomil kamen, tako da je padel približno 20 metrov globoko na melišče, je pojasnil Miljko Lesjak iz GRS Tolmin.

Planincu se je pod nogami udrlo, tako da je z razgledišča padel po melišču in se huje poškodoval.
Grs Tolmin

Padec so sicer nekoliko ublažile veje dreves, kljub temu se je hudo poškodoval. "Na kraju smo ga skupaj z združeno ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika oskrbeli in imobilizirali," je dodal Lesjak. Posadka helikopterja Slovenske vojske pa je nato poskrbela za hiter prevoz v UKC Ljubljana. Pri padcu naj bi si 21-letnik zlomil stegnenico, utrpel je tudi poškodbe glave.

Na zadnjo intervencijo so se tolminski gorski reševalci odpravili kmalu po 19. uri. Tuja planinca sta načrtovano pot s planine Kuhinja na Krn, Batognico in čez Lužnico na izhodišče zaradi nepoznavanja terena nehote precej podaljšala, zato ju je na Malih Peskih ujela tema, je o težavah dvojice povedal Lesjak.

Tuja planinca reševali v temi

Ker planinca s seboj nista imela svetilk, sta počakala pri Piramidi in zaprosila za pomoč. Skupina reševalcev se je odpravila do njiju, ju oskrbela s pijačo, oblačili in svetilkami ter jima pomagala sestopiti v dolino.

Tuja planinca sta slabo načrtovala pot, poleg tega v nahrbtnikih nista imela svetilk.
Grs Tolmin

Lesjak ob tem poudarja, da bi se planinca z boljšim načrtovanjem izleta izognila klicu na pomoč. "Zato vsem, ki se odpravljajo v gore, ponovno svetujemo, da se na turo ustrezno pripravijo in opremijo. S tem bodo zagotovo polepšali dan sebi in tudi gorskim reševalcem," je zaključil Lesjak. Svetilke morajo biti namreč sestavni del opreme planincev.

Na Bovškem se je v soboto poškodoval tudi 47-letni lovec iz okolice Ljubljane. Padel je na planini Vrh Leh, nad vasjo Soča, in si poškodoval nogo. O nesreči so obvestili bovške gorske reševalce in posadko helikopterja oziroma združeno ekipo gorske reševalne službe in helikopterske nujne medicinske pomoči. S helikopterjem so ga odpeljali na zdravljenje v jeseniško bolnišnico.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta