(FOTO) Sojenje v zadevi Teš: Obramba zaradi suma pristranskosti zahteva izločitev sodnice

Gordana Possnig
21.05.2021 12:04
Na celjskem sodišču je le dobro uro in pol trajal prvi od dveh predvidenih predobravnavnih narokov v primeru korupcije pri gradnji šestega bloka in obnovi petega bloka šoštanjske termoelektarne
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Rotnik v svojem tretjem kazenskem postopku v zadevi Teš na celjskem sodišču 
Gordana Possnig

Številne novinarske hiše so na celjskem sodišču pospremile prvega od predvidenih dveh predobravnavnih narokov v primeru domnevnih nepravilnosti pri obnovi petega in gradnji šestega bloka šoštanjske termoelektrarne. Na zatožno klop je tako sedla večina od dvanajstih obdolžencev, ki jih je specializirano tožilstvo okrivilo za vpletenost v oškodovanje šoštanjske termoelektrarne v višini 285 milijonov evrov. Nekatere obdolžence krivijo zlorabe položaja, druge pomoči pri zlorabi položaja, prvoobtoženi Uroš Rotnik je obtožen tudi pranja denarja. Pomoči pri pranju denarja sta obtožena še Darko Končan in Bogdan Pušnik.

Odvetniki obdolžencev v zadevi TEŠ 
Gordana Possnig

Večina obdolžencev, ki jih je sodnica Mojca Turinek povabila na prvi predobravnavni narok, se je tudi skupaj s svojimi odvetniki pojavila v sodni dvorani. Tako smo lahko videli Uroša Rotnika, nekdanjega direktorja Teš, Bojana Brešarja avtorja projekta TEŠ, Petra Kotarja, Jožefa Dermola, Darka Weissa, Bogdana Pušnika, Darka Končana. Za tuje obdolžence je sodnica predobravnavni narok razpisala za 15. junij. A so se zadeve zapletle že pred izrekanjem krivde obdolžencev.

Gordana Possnig

Oglasil se je namreč odvetnik Uroša Rotnika Mitja Jelenič Novak (Rotnika je branil tudi v postopku tatvine dokumenta na davčnem uradu) in zahteval izločitev sodnice, ker mu je sodila že v primeru preprečevanja dokazovanja v davčnem postopku in krive ovadbe. Menil je, da obstaja utemeljen sum o njeni pristranskosti, ker se je že v prvem postopku opredelila do izjav prvoobtoženega in nekaterih tedaj prič, sedaj obdolžencev v tem postopku. Ga je pa presenetilo, da se sodnica že sama ni izločila iz postopka. Njegovi zahtevi po izločitvi so sledili tudi drugi odvetniki obdolžencev. Tožilstvo se s predlogom ni strinjalo. O izločitvi mora sedaj odločiti predsednica celjskega sodišča Petra Giacomelli. Omenjena zadeva oziroma zaplet znajo začetek težko pričakovanega sojenja preložiti za daljši čas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta