Glede morebitnega priznanja krivde se mora posvetovati z ženo

Damijana Žišt
14.12.2020 19:15
Zaradi trgovine z drogo se bo v enem kazenskem postopku na zatožni klopi zvrstilo 35 ljudi. Vse kaže na to, da se namerava kar nekaj obtoženih pokesati in se s tožilstvom pogoditi za nižje kazni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O obtoženem Igorju Levstiku bo jutri znano, ali je s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde. 
Žiga Živulovič Jr. (BOBO)

"Krivde po obtožnici ne priznam, v življenju nisem prodal niti grama droge, kaj šele da bi se s kom združil, da bi deloval v kriminalni združbi. Enajst mesecev sem po nedolžnem v priporu, lahko vam povem, da sem zelo jezen in da sem vesel, da sem zdaj tukaj tako miren, da nisem naredil kakšne neumnosti. Nisem tip, za katerega me imate, nisem Šibica, o katerem govorite v obtožnici, z drogo nimam nič. Ko bo vsega tega konec, pa si bom do konca življenja prizadeval, da boste vi, tožilka, in vsi, ki ste vpleteni v moj kazenski pregon, kazensko odgovarjali," je danes na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču na vprašanje sodnika Srečka Škerbca, ali prizna krivo po obtožnici, dejal obtoženi Jure Močnik. Na sodišče so ga pripeljali iz zapora v Murski Soboti. Sodnik Škerbec je danes začel s predobravnavnimi naroki v procesu zoper 35 obtoženih, ki jim tožilka Tamara Gregorčič s specializiranega državnega tožilstva očita trgovanje z večjimi količinam droge, amfetamin pa naj bi bili izdelovali kar na Gorenjskem. Odvetnik Benjamin Peternel, ki zastopa obtoženega Močnika, je zahteval izločitev dokazov, češ da so pridobljeni nezakonito. Zatrjuje, da sta policija in tožilstvo njegovega klienta v zgodbo umestila samo zato, ker je prijatelj obtoženega Branka Šćulije, in da zoper Močnika ni niti enega dokaza, da je trgoval z drogo. Zahteval je tudi neposredno zaslišanje nekaterih tajnih delavcev policije. Domnevno kriminalno združbo je policija s prikritimi tajnimi ukrepi spremljala kar dve leti, vanjo je vključila tudi nekaj tajnih delavcev policije, ki so opravljali navidezne odkupe droge.

Danes so bili še v pogajanjih

Danes bi se predobravnavni narok moral opraviti za pet obtoženih, na sodišče so prišli le štirje oziroma so jih pripeljali iz pripora. Na zatožno klop bi moral prvi sesti prvoobtoženi Aleš Zupančič, po trditvah vodja kriminalne združbe, največje do zdaj na slovenskih tleh. Zupančiča ni bilo na sodišče, prišel pa je njegov odvetnik Luka Podjed. Sodnik je zato pojasnil, da so ob 8. uri iz ljubljanskega pripora sporočili, da se Zupančič slabo počuti in da zato ni želel na sodišče. Odvetnik Podjed je bil presenečen nad novico, da klienta ne bo, "saj sem ga obiskal v četrtek, ko smo se skupaj s tožilko Gregorčičevo pogovarjali o morebitnem priznanju krivde". Zato je odvetnik prosil sodnika, ali lahko narok preloži za vsaj en teden, da se z obtoženim in tožilko dogovorijo o morebitnem priznanju krivde. "Obtoženega pa bo jutri obiskala tudi žena in se bo pogovoril še z njo, potem se bo odločil o morebitnem priznanju krivde," je še dejal odvetnik Podjed. Sodnik je pripomnil, da so imeli vsi skupaj dovolj časa, da bi se pogovorili o morebitnih sporazumih ob priznanju krivde, "saj je obtožnica pravnomočna že od konca oktobra". Tožilka je ob tem pojasnila, da šele od prejšnjega četrtka obiskuje obtožene v priporih po Sloveniji, "saj zaradi ukrepov ob epidemiji s koronavirusom ne morem naročiti, da jih iz priporov vozijo k nam na tožilstvo". Sodnik je nato odločil, da se bo predobravnavni narok za Zupančiča opravil prihodnji ponedeljek.

Danes bi se morali opraviti naroki še za Roka Lesjaka, Igorja Levstika in Petra Ulčarja. Obtožene so pripeljali na sodišče, Lesjaka iz mariborskega pripora, Levstika iz celjskega pripora ter Ulčarja iz novomeškega pripora. Vpletene v kriminalno združbo so namestili v pripore po vsej Sloveniji zato, da se ne bi dogovarjali, kaj bo kateri povedal na sodišču. Priprtih je 17 obtoženih, preostali se smejo braniti s prostosti. Lesjak, Levstik in Ulčar niso priznali, naroki zanje pa se tudi niso izpeljali. Odvetniki in tožilka so namreč sodišče prosili za preložitev, ker pogajanj o morebitnem priznanju krivde še niso končali. Sodnik je predlogu ugodil, hkrati pa vpletenim omogočil prostor za pogajanja, zagovorniki trojice so namreč namignili, da obstaja velika možnost za sklenitev sporazuma. Ali so bila pogajanja uspešna, bo v primeru Lesjaka in Levstika jasno jutri, za Ulčarja pa bo sodišče predobravnavni narok opravilo v sredo.

​Trgovina z drogo v Sloveniji in tujini

Znano je, da se je z aretacijo več članov zelo dobro organizirane kriminalne hudodelske tolpe, katere vodja naj bi bil podjetnik Aleš Zupančič iz okolice Komende, pokazalo, da Slovenija ni več le tranzitna država, skozi katero potuje droga, temveč se pri nas ta tudi prodaja. Po podatkih iz obtožnice je združba v Sloveniji najmanj od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije trgovala z drogo, in sicer heroinom, kokainom, ekstazijem - MDMA, konopljo (rastlino in smolo), hašišem in amfetamini. Tožilstvo tudi trdi, da je obtoženi Novica Joskić organiziral še lastno mrežo preprodajalcev prepovedanih drog, prav tako sta svojo hudodelsko združbo imela obtožena Svjetlan Stjepić in Milan Baraga. Vsi trije pa so bili člani Zupančičeve hudodelske združbe, ki naj bi s trgovanjem z drogo zaslužila najmanj 1,3 milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta