Hrvaška: Višje kazni ne zaležejo? Za volan še vedno brez vozniških dovoljenj in pod vplivom alkohola

A.L.
06.08.2019 15:39

Najostrejše kazni predvsem usmerjene na povratnike, torej tiste, ki vztrajno kršijo predpise.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Kot smo poročali minuli teden, so s prvim avgustom na hrvaškem začele veljati višje kazni za vse, ki bodo kršili cestno prometne predpise. Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na seji vlade poudaril, da nameravajo z zakonskim predlogom občutno zvišati denarne kazni in število negativnih točk kot tudi podaljšati roke za prepoved upravljanja motornih vozil za osem najhujših prometnih prekrškov. Gre za najpogostejše prekrške, katerih posledice so hude poškodbe in velika gmotna škoda.

Višje kazni ne zaležejo?

Med najhujšimi prekrški je navedel vožnjo v nasprotno ali prepovedano smer, prekoračitev dovoljene hitrosti v naselju za več kot 50 kilometrov na uro, namerno nespoštovanje rdeče luči na semaforju, zavračanje preizkusa psihofizičnega stanja, vožnjo pod vplivom alkohola in mamil nad 1,5 promila ter vožnjo pred pridobitvijo vozniškega dovoljenja ali v času, ko je vozniško dovoljenje vozniku začasno odvzeto ali ukinjeno.
A višje kazni, kot kaže, ne zaležejo. Hrvaški mediji namreč že poročajo, da so v manj kot tednu dni policisti napisali več kazni. Že v petek, le dan po tem, ko so začele veljati višje kazni, je 20-letnik sedel za volan še preden je dobil vozniško dovoljenje in povzročil prometno nesrečo. Vozilo, s katerim je upravljal, ni bilo registrirano in zavarovano, policisti  pa so ugotovili tudi, da je moški vozil močno pod vplivom alkohola. 20-letnik je dobil prepoved upravljanja vozil B kategorije za obdobje šestih mesecev, pogojno zaporno kazen in 13.000 kun ali več kot 1700 evrov denarne kazni.

Pogojna zaporna kazen za vožnjo pod vplivom alkohola

V soboto je bil pred sodnika za prekrške priveden 50-letnik, ki je vozil pod vplivom alkohola. Hrvaški mediji poročajo, da je imel v krvi 2,69 promila alkohola. V času vožnje tudi ni imel dovoljenja za vožnjo, saj so mu policisti v preteklosti vozniško dovoljenje odvzeli. Za tovrstno dejanje bo moral plačati več kot 3200 evrov, za dve leti pa so mu odvzeli tudi vozniško dovoljenje.
V soboto so imeli hrvaški policisti delo s še enim voznikom, ki si je z neprimerno vožnjo prislužil visoko kazen. 21-letnik je vozil z 2,8 promila alkohola v krvi, kar pomeni, da bo pol leta brez vozniškega dovoljenja, čaka ga tudi pogojna zaporna kazen.
Sicer pa so najostrejše kazni predvsem usmerjene na povratnike, torej tiste, ki vztrajno kršijo predpise. Voznik, ki bo v treh letih dvakrat ponovil katerega od osmih najhujših prometnih prekrškov, bo ostal brez vozniškega dovoljenja za najmanj šest mesecev. Za vsak naslednji tovrstni prekršek sledi odvzem vozniškega dovoljenja še za najmanj leto dni.
Zakonski predlog prav tako predvideva začasen odvzem vozila, s čimer bo sodišče večkratnim kršiteljem odvzelo sredstvo za ponavljanje prekrškov. Določili so tudi pogoje, pod katerimi lastniki vozil ne bodo smeli dati svojega vozila v uporabo drugim voznikom. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta