Zaradi "štirih morilcev v prometu" umrlo 317 ljudi: Od 1. avgusta občutno višje kazni na hrvaških cestah

A.L.
31.07.2019 11:02

Na Hrvaškem je bilo lani 7,7 mrtvih v prometu na 100.000 prebivalcev, medtem ko je povprečje v EU pet mrtvih na 100.000 prebivalcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V manj kot letu dni na Hrvaškem že drugič zvišujejo kazni za kršitelje v prometu. Decembra lani je ministrstvo za notranje zadeve potrdilo, da so s strokovnjaki s fakultete za prometne vede dopolnili spremembe zakona o prometni varnosti na cestah. Kazni so se povišale predvsem za hude prekrške, glavni namen pa je zmanjšanje smrtnih žrtev na hrvaških cestah. Kot so takrat poročali hrvaški mediji, med najhujše prekrške štejejo prehitro vožnjo, voznike in sovoznike, ki se naokoli vozijo neprivezani, in vse tiste, ki v avtomobilu uporabljajo telefone. "Cilj takšnega ukrepa je predvsem povečati ozaveščenost vseh udeležencev v prometu o tem, da je nujno upoštevati prometne predpise in se vzorno vesti v prometu ter s tem zmanjšati število velikih prekrškov, ki neposredno ogrožajo tako voznike kot vse druge udeležence v prometu," so decembra lani povedali na ministrstvu. "Povišanje kazni za prometne prekrške je nujno, ker so izkušnje pokazale, da globe, ki jih določa veljavna zakonodaja, ne izpolnjujejo svojega namena. To pomeni, da storilcev ne odvrnejo od tega, da prekrška ne bi ponovili."

Julija sledile nove spremembe

Nove spremembe so sledile v začetku julija, ko je v javnost prišla novica, da kršitelje cestnoprometnih predpisov na hrvaških cestah čakajo občutno višje kazni. 

Nataša Juhnov

Določili pogoje, pod katerimi lastniki vozil ne bodo smeli dati svojega vozila v uporabo drugim voznikom

Poostren nadzor in višje kazni na hrvaških cestah začenjajo veljati s 1. avgustom. Za osem najpogostejših prekrškov, katerih posledice so hude poškodbe in velika gmotna škoda, bodo denarne kazni od četrtka dalje zvišali z dosedanjih od 5000 do 15.000 kun (od 676 do 2028 evrov) na od 10.000 do 20.000 kun (od 1352 do 2700 evrov).
Najostrejše kazni so predvsem usmerjene na povratnike, torej tiste, ki vztrajno kršijo predpise. Voznik, ki bo v treh letih dvakrat ponovil katerega od osmih najhujših prometnih prekrškov, bo ostal brez vozniškega dovoljenja za najmanj šest mesecev. Za vsak naslednji tovrstni prekršek sledi odvzem vozniškega dovoljenja še za najmanj leto dni.
Zakonski predlog prav tako predvideva začasen odvzem vozila, s čimer bo sodišče večkratnim kršiteljem odvzelo sredstvo za ponavljanje prekrškov. Določili so tudi pogoje, pod katerimi lastniki vozil ne bodo smeli dati svojega vozila v uporabo drugim voznikom.

Visoke kazni tudi za vožnjo brez ustrezne zimske opreme

S 500 na 1000 kun (s 67 na 135 evrov) se bodo tudi zvišale kazni za neuporabo varnostnega pasu, nepravilnega prevoza otrok in nepravilno uporabo mobilnega telefona med vožnjo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta