Kavaški klan: Nekoč študentski funkcionar, zdaj na begu

Damijana Žišt Damijana Žišt
05.12.2021 16:56

Med domnevnimi člani slovenske podružnice Kavaškega klana je tudi Blaž Kadivec, nekdanji zelo dober študent ljubljanske pravne fakultete, a slovenskim organom pregona ni dosegljiv

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Klemnu Kladivcu sodijo zaradi ugrabitve, obtožen je tudi v zadevi Kavaški klan, njegov brat pa je izginil. Foto: Tomaž PRIMOŽIČ/FPA

Tomaû Primoûic/fpa

Slovenska policija še vedno išče nekaj domnevnih članov slovenske podružnice zloglasnega Kavaškega klana, ki so maja letos, ko so policisti aretirali več osumljenih članov hudodelske združbe, o čemer smo v Večeru prvi poročali, zbežali. Na begu je tudi po mnenju tož​ilstva precej visoko pozicioniran član v združbi, Blaž Kadivec, nekdanji študentski funkcionar in študent prava. Poročali smo, da se je od sprva šestdeset osumljenih v obtožnici tožilca Jožeta Levašiča s specializiranega državnega tožilstva, ki jo je konec oktobra vložil na ljubljansko okrožno sodišče, znašlo 24 obtoženih. Tisti, ki se niso, so našim organom pregona nedosegljivi ali pa neznani. Kot smo izvedeli na ljubljanskem okrožnem sodišču, je zadeva Kavaški klan še vedno v fazi vročanja obtožnice. Še pred začetkom sodnega postopka pa se je že menjala sodnica, ki bo sodila v tej zadevi. Sprva je bil primer po sodnem redu dodeljen sodnici Marjeti Dvornik, ki pa se je iz zadeve izločila, saj je bila po naših podatkih seznanjena z določenimi listinami iz omenjene zadeve še v predkazenskem postopku. Neuradno naj bi bila sodelovala pri enem od senatov, ki je v predkazenskem postopku odločal v zadevi, povezani s primerom Kavaški klan. Zato je bila zadeva predodeljena sodnici Dejani Fekonja.

Pomagala, da so zbežali

Kot smo poročali, je policija skupaj s specializiranim državnim tožilstvom (SDT) pred približno tremi tedni aretirala uslužbenko SDT, ki naj bi izdajala tajne podatke članom kriminalnega podzemlja, o čemer smo v Večeru prav tako prvi poročali. Osumljena, ki je bila na SDT zaposlena približno pet let in je delala na vložišču, zdaj pa je v priporu, je po naših informacijah, ki jih je kasneje potrdila tudi policija, izdajala zaupne podatke tudi domnevnim članom Kavaškega klana. Zaradi njenega obvestila nekaterim članom o načrtovanih hišnih aretacijah sta pobegnila najmanj dva zelo pomembna člana slovenske celice Kavaškega klana, Blaž Kadivec in Luka Arapović. Blaž Kladivec je sicer brat Klemena Kladivca, enega od ustanovnih članov slovenske celice klana, ki sicer izvira iz Črne gore.

Celo študentski tožilec

Iz obtožnice izhaja, da je Blaž Kladivec imel zelo pomembno vlogo v združbi, kamor ga je zvabil prav starejši brat Klemen, ki je sicer že dalj časa v koprskem priporu zaradi obtožbe ugrabitve. Blaž Kadivec naj bi bil imel v združbi dve zelo pomembno nalogi: nabavljal je kriptirane telefone in jih izročal članom združbe, da so lahko medsebojno komunicirali, ter skrbel tudi za prevoz denarja za nakup droge ali od prodaje droge. Po poročanju Radia Študent je bil Blaž Kadivec nekoč zelo aktiven član študentskih organizacij. Prvo funkcijo je zasedel leta 2016 v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOU) v Ljubljani. Imenovan je bil na mesto tožilca in tako do leta 2018 opravljal delo nadzornega organa ŠOU. Kadivec je bil študent ljubljanske pravne fakultete, vsaj s socialnih omrežij pa je razvidno, da je bil aktiven tudi v študentski organizaciji pravne fakultete Panda, ki je del krovne skupine Modro za študente. Leta 2019 je napredoval tudi v strukturah nadzornih organov študentskih organizacij in postal član nadzorne komisije. Po nekaj mesecih opravljanja funkcije v sklopu nadzorne komisije naj bi bil Kadivec prenehal odgovarjati na elektronska sporočila in telefonske klice, izbrisal je svoj facebook profil in v glavnem popolnoma prekinil komunikacijo z drugimi člani nadzorne komisije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta