Kazen za pomoč pri davčni utaji bo odslužil z delom

Damijana Žišt
03.11.2021 06:00
Osem obtoženih davčne zatajitve, zlorabe položaja in pranja denarja, med katerimi je tudi Igor Bavčar, krivdo zanika, trije pa so se za svoja dejanja pokesali.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kazniva dejanja segajo daleč nazaj, v leti 2008 in 2009. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Tožilec Luka Grasseli s specializiranega državnega tožilstva v obtožnici, ki jo je na ljubljansko okrožno sodišče vložil zoper enajst oseb, in sicer zaradi storitve kaznivih dejanj davčne zatajitve, zlorabe položaja ali pravic in pomoči pri tem ter pranja denarja, je na predobravnavnih narokih do zdaj sklenil tri sporazume o priznanju krivde. Julija letos sta prva sporazum s tožilstvom podpisala nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, ki je bil skupaj z Igorjem Bavčarjem in bratom Kristjanom Sušinskim ter Boškom Šrotom obsojen v zadevi prodaje delnic Istrabenza, in njegova nekdanja žena Jerneja Sotto. Nazadnje pa se jima je s podpisanim sporazumom pridružil še Igor Pirih. Za preostale, ki krivde niso priznali, se bo začelo sojenje po rednem postopku. Na zatožno klop bodo tako sedli nekdaj vodilni v Istrabenzu Igor Bavčar, ki na odprtem oddelku ljubljanskega zapora na Igu prestaja petletno kazen zaradi sporne prodaje delnic Istrabenza, Ivan Vizjak, nekdanji član nadzornega sveta Nove KBM in bivši direktor ter eden od lastnikov Pom-Investa, ki je bil s povezanimi družbami velik kreditojemalec v tej banki in je s propadom družbe utrpela milijonske izgube, Uroš Kepic (v obtožnici se pojavlja še s priimkom Pirih), Damijan Veber, Aleš Bartol, Roman Dormiš, Borut Istenič in Ermin Topuz.

Lažno prikazoval slabo bilanco

Igor Pirih je bil po sklenjenem sporazumu s tožilcem Grasselijem, kjer je sodeloval tudi njegov zagovornik, odvetnik Bojan Celar, spoznan za krivega pomoči pri kaznivem dejanju davčne zatajitve. Obsojen je bil na sedem mesecev zapora in stransko denarno kazen, ki znaša osem tisoč evrov. Kazen pa bo odslužil z delom v korist skupnosti v višini 420 ur, ki jih mora opraviti v dveh letih. Sodišče mu je naložilo tudi varstveno nadzorstvo, kar pomeni, da bo nad njim, dokler ne opravi vseh naloženih ur dela v splošno korist, bdel svetovalec probacijske službe.

Nastja Sušinski se je s tožilstvom pogodil za leto in devet mesecev zapora, kazen bo odslužil z delom v splošno korist. Sodišče mu je izreklo tudi stransko kazen v višini deset tisoč evrov, osem tisoč evrov je pred izrekom sodbe že nakazal v dobrodelne namene. Jerneja Sotto pa je bila obsojena na pogojno kazen šest mesecev zapora s preizkusno dobo poldrugega leta in stransko kazen v višini osem tisoč evrov, ki jih mora nakazati v dobrodelne namene. Obtožnica je razdeljena v dva dela. V prvem tožilstvo zatrjuje, da je do kaznivih dejanj prišlo pri medsebojnem nakupu in prodaji različnih delnic, in sicer z namenom, da bi podjetjem, kjer so bili odgovorne osebe, znižali davčno osnovo za odmero davka oziroma da bi pri tem zaslužili. Uroš Kepic je z namenom, da bi se izognil plačilu davkov, dal lažne podatke o stroških, prav tako ni prijavil drugih okoliščin, ki vplivajo na ugotovitev davkov, in je zato preslepil davčni urad, z dejanjem pa je bila podjetju Redysis pridobljena velika premoženjska korist, trdi tožilstvo. Domnevna kazniva dejanja segajo v leti 2008 in 2009. Uroš Pirih je 31. marca 2009 Davčnemu uradu Ljubljana ob predložitvi obračuna davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2008 izkazal za okoli 1,140.000 evrov preveč dohodkov iz naslova opcijskih pogodb za različne delnice, ki jih je v imenu družbe Redysis podpisal s posameznimi obtoženimi, od katerih naj bi bilo podjetje kupilo različne delnice, trdi tožilstvo. Omenjene opcijske pogodbe pa naj bi bile antidatirane in navidezne. S tem je Pirih davčnemu uradu navidezno prikazoval, da je podjetje Redysis v rdečih številkah, ker so bile izpeljane slabe poslovne odločitve glede nakupa delnic, in je zato upravičeno do znižanja davčne osnove, kar mu je davčni organ tudi priznal. S tem naj bi bil Pirih storil kaznivo dejanje davčne zatajitve.

Pom-Invest oškodovan za 1,3 milijona evrov

V drugem delu obtožnice imata glavno vlogo obtožena Ivan Vizjak in Igor Bavčar, očitek tožilstva pa se nanaša na krožno preprodajo večjega paketa delnic po različnih cenah, zaradi česar je prišlo do oškodovanja družbe Pom-Invest v višini približno 1,3 milijona evrov. Pri tem sta Vizjaku, ki je na predobravnavnem naroku odločno zanikal krivdo, in Bavčarju, ki je zoper obtožnico vložil ugovor, kar pomeni, da krivde ne priznava, pomagala še Uroš Pirih in Nastja Sušinski, še trdi tožilec Luka Grasseli. Ker sta Topuz in Pirih nato denar, pridobljen s kaznivimi dejanji, z računa Ermina Topuza, kamor je bil sprva nakazan, razpršila na različne račune, da bi zabrisala denarno sled, jima tožilstvo očita še pranje denarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta