Ker se niso odzvali, je sledila ovadba

Igor Selan Igor Selan
22.11.2018 18:43

Svetovalec mariborskega župana Marko Kovačič je na zatožni klopi zaradi očitka poslovne goljufije in kršenja pravic zaposlenim. Zagovarja se, da ni imel namena nikogar oškodovati in da je prav vse dolgove poplačal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav je Kovačič septembra sodišče prepričeval, da je poplačal vse dolgove, je nekdanji zaposleni izpričal, da mu še vedno dolguje za prispevke in zavarovanja.
Andrej Petelinsek

Na okrožnem sodišču v Mariboru se je nadaljevalo sojenje Marku Kovačiču, najtesnejšemu sodelavcu mariborskega župana Andreja Fištravca. Tožilstvo Kovačiču očita poslovno goljufijo na račun sedmih upnikov - Evropskega centra Maribor (ECM - Alma Mater Europaea), Vrtca in Osnovne šole Trebnje, Gimnazije Novo mesto, Srednje zdravstvene šole Ljubljana, Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Ljubljana ter družbe Steljes Limited s sedežem v Londonu -, ki jim njegovo podjetje Svarog informacijske tehnologije (IT) ni dostavilo interaktivnih tabel v skupni vrednosti skoraj 120 tisoč evrov. Ob tem tožilstvo Kovačiču zaradi neplačila socialnih prispevkov očita tudi dve kaznivi dejanji kršenja pravic skupno sedmim zaposlenim v Zavodu Svarog in družbi Svarog informacijske tehnologije.
Čeprav je Kovačič na prvem naroku konec septembra sodišče prepričeval, da je tako upnikom kot zaposlenim vrnil vse dolgove, kar je dokazoval s položnico, naslovljeno na Finančno upravo, je dane nekdanji zaposleni Dejan Komes pričal, da vseh terjatev še ni zaprl: "Plačane sem dobil neto prispevke, neplačani pa so ostali prispevki in zavarovanja. Z obtožencem sva se dogovorila, da obveznosti poplača do konca tega leta. Do zdaj se je dogovora držal." Da so v Svarogu zaradi nedobavljenih tabel vseskozi imeli težave s strankami, pa je potrdil Gregor Zorman, ki pa o tem, kako je Kovačič zadeve reševal, ni znal povedati ničesar. Enako kot Komes je potrdil, da so plače prejemali neredno, a dodal, da je dolg do njega na koncu z veliko zamudo vendarle bil poplačan.
Ob dveh zaposlenih je sodišče danes zaslišalo tudi predstavnike oškodovancev. Rado Kostevc (OŠ Trebnje), Urška Prusnik (Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo), Krešimir Tomas in Mojca Lukšič (Gimnazija Novo Mesto) ter Vera Orešnik (Srednja zdravstvena šola Ljubljana) so pojasnili okoliščine, kako so pri Svarogu naročili interaktivne table in kako so skušali izterjati naročeno. "Kljub obljubi, da bomo v letu 2014 dobili tudi drugo od obeh naročenih tabel, se na naše klice v Svarogu niso več odzivali. Zato smo podali ovadbo," je med drugim povedal Kostevc. Vsi so sicer potrdili, da je Kovačič naknadno svoje dolgove do njih poravnal.
Je pa odvetnik Goran Janžekovič, ki je zastopal mariborsko podružnico družbe Steljes Limited, povedal, da so do Svaroga naknadno prijavili še za 28 tisoč evrov terjatev, ki pa jih Kovačiču, kot kaže, ne bo treba vrniti. Podružnica namreč ne deluje več, matično podjetje v Londonu pa je tudi pristalo v stečaju.
Kovačič, katerega poslovne težave so se začele že leta 2013, se sicer brani, da ni nikogar nameraval oškodovati, dolg do upnikov pa da je nastal zaradi spleta poslovnih okoliščin, na katere ni imel vpliva. Sojenje županovemu svetovalcu se bo nadaljevalo 22. januarja z zaslišanjem novih prič, med temi bo znova vabljen tudi predsednik ECM Ludvik Toplak, ki se je na obeh dosedanjih narokih opravičil. Kljub temu da je Kovačič poplačal vse upnike, se postopek na sodišču nadaljuje, saj se poslovna goljufija preganja po uradni dolžnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta