Koper: Učenec v šoli s kladivom napadel in poškodoval vrstnika. Ravnatelj pravi, da ni veljal za problematičnega

A.L.
06.01.2023 13:03

"Danes sem klical vse, od ministrstva do občine in inšpektorat, da bi skupaj našli rešitev," pravi ravnatelj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Google Zemljevid

Portal Regional obala poroča o pretresljivem dogodku, do katerega je včeraj prišlo na osnovni šoli Šmarje pri Kopru. Tam naj bi učenec s kladivom napadel drugega učenca in mu povzročil poškodbe glave. Napadalec naj bi imel tudi izdelan seznam z imeni učencev in učiteljev, ki naj bi jih nameraval "pobiti". Na novega leta dan naj bi nekateri učenci od njega prejeli sporočila, da jih bo "vse pobil", navaja omenjeni portal. Napad, do katerega je prišlo med poukom v prostorih stranišča, je ustavil dežurni učitelj, ki se je prav tedaj nahajal v neposredni bližini, in tako najverjetneje preprečil, da bi se zgodilo najhujše, pa poročajo Primorske novice.

“Da se je zadeva tako iztekla, je posledica naše organizacije. Ker smo bili prek govoric obveščeni o nekih potencialnih nevarnostih, smo namreč povečali dežurstva in bili pozorni predvsem na hodnik predmetne stopnje. Že ob prvem pojavu najmanjše potencialno nevarne stvari smo tudi obvestili vse institucije,” je za Primorske novice povedal ravnatelj OŠ Šmarje pri Kopru Simon Dražič. In še dodal: "Mi smo pedagogi, vsak dan delamo s temi otroki, ki jim pravimo 'naši otroci'. 30 let sem že tu. Ne da ne pomnim česa podobnega pri nas, niti ne vem, da bi se kjerkoli drugje zgodilo kaj takšnega. Danes sem klical vse, od ministrstva do občine in inšpektorat, da bi skupaj našli rešitev. Gre pa za sistemski problem. Na sistemski ravni nimamo mehanizmov za zaščito otrok. To me boli, že odkar učim, v tem primeru pa je zadeva še bolj eklatantna."

Za spletni portal 24ur pa je Dražič povedal še, da učenec sicer ni veljal za problematičnega v smislu agresije. "Ko smo se pogovarjali z otroki, so ti rekli, da so imeli z njim v redu odnos. Ni bilo znakov, ki bi kazali na to, da bi se karkoli podobnega sploh lahko zgodilo," je poudaril za omenjeni portal. 

Je pa ravnatelj portalu Regional obala posredoval sporočilo, ki ga je po dogodku poslal staršem učencev. "Ker so v dogodek vpleteni mladoletni otroci in preiskava še poteka, vam bom ostale informacije posredoval kasneje, po pogovoru s policijo."

V sporočilu je ravnatelj med drugim zapisal: "Radi bi vam sporočili, da je poškodovani otrok že v domači oskrbi. Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo tudi staršema tega otroka za izjemno pozitiven pristop k reševanju nastale situacije. Otrok, ki je poškodbo povzročil, je umaknjen iz šole in tudi iz domačega okolja." In še: "Danes smo v sodelovanju s policistko izvedli razgovore z učenci od 6. do 9. razreda in jim pojasnili dogajanje, da bi jih pomirili. Pogovore z njimi bomo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh in jim nudili vso potrebno pomoč."

Tega, da naj bi mladi napadalec imel izdelan tudi seznam z imeni učencev in učiteljev, ki naj bi jih “vse pobil”, ravnatelj za Primorske novice ni potrdil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta