Kristijan Kamenik: Konjičan znova v srbskem zaporu

Gordana Possnig
18.03.2021 19:16
Domnevnega štirikratnega morilca, Konjičana Kristijana Kamenika, so pred dnevi aretirali na srbski meji na podlagi tiralice in ga odpeljali v Sremsko Mitrovico na prestajanje preostanka zaporne kazni
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristijan Kamenik na celjskem sodišču za primer Tekačevo Foto: Gordana POSSNIG
Gordana Possnig

Ime razvpitega Konjičana, 49-letnega Kristijana Kamenika, ki je obtožen štirikratnega umora v Tekačevem pri Rogaški Slatini 4. marca 1997 s še naznanim sostorilcem, se je spet pojavilo v javnosti. Potem ko so ga nedavno po slabih štirih letih izpustili iz italijanskega zapora Spoleto v pokrajini Umbriji, kjer je prestajal osemletno zaporno kazen, potem ko so ga konec aprila 2016 ujeli s 47 kilogrami kokaina v vozilu, je Konjičan očitno odšel v Srbijo. Zakaj je odšel tja, ni znano, so ga pa tamkajšnji policisti, kot so poročali Delo in Slovenske novice, na podlagi njihove tiralice prijeli na mejnem prehodu Batrovci in ga pospremili v zapor v Sremski Mitrovici. Z Generalne policijske uprave so nam ob tem zapisali, da o prijetju slovenskega državljana uradno niso bili obveščeni, bodo pa to informacijo preverili.

Iz zapora v zapor

Za informacije smo se zato obrnili na njegovega srbskega odvetnika Ivana Bajazita, ki ga je zastopal, ko je leta 2004 preprodajal heroin v Srbiji, in ga povprašali, zakaj se je njegov klient spet znašel v zaporu. "Najprej bi rad povedal, da me je Kristijan Kamenik nedavno poklical in me spraševal, kaj je s sojenjem in njegovo kaznijo v srbskem procesu. Povedal sem mu, da so ga na že tretjem sojenju leta 2016 (prvi dve sojenji sta bili razveljavljeni) ob njegovi odsotnosti obsodili na leto in devet mesecev zapora ter deset let izgona iz Srbije. Ker pa pred tem še ni prestal celotne kazni, ker sta bili prvi dve sodbi razveljavljeni, mu je ostala še kazen 22 dni, da jo prestane. In ko je pred dnevi prišel na srbsko mejo, so ga na podlagi tiralice aretirali. Na beograjsko sodišče sem zato zaradi po mojem nezakonite sodbe vložil zahtevo za razveljavitev sojenja in novo sojenje ter ustavitev prestajanja kazni. Odločitev sodišča še ni znana," je povedal njegov odvetnik.

Kristijana Kamenika so aretirali v Srbiji aprila 2004, ker je iz Slovenije pretihotapil dobrega pol kilograma heroina. Najprej je bil obsojen na sedem let zapora, na ponovljenem procesu pa na dve leti in pol. Obe sodbi sta bili razveljavljeni. Preden pa bi se leta 2008 začelo tretje sojenje zoper njega, so Konjičana sredi marca 2006 prijeli v Opatiji na Hrvaškem, kjer je vodil tamkajšnjo združbo tihotapcev mamil. Hrvati so ga obsodili na osem let zapora in ga 22. maja 2015 predčasno izpustili in izgnali iz države.

Če zahtevi odvetnik Bajazita v Srbiji ne bodo ugodili, čaka Konjičana izgon iz Srbije. Enak ukrep ga zaradi sodbe, ob kateri je bil izrečen tudi izgon, prav tako čaka na Hrvaškem.

Ali se bo Konjičan nato vrnil v Slovenijo, ni znano. Ga pa na celjskem sodišču čakata še dve sojenji: za obtožbe zaradi umorov v Tekačevem in za preprodajo droge na prelomu tisočletja. O tem, ali se že ve, kdaj bi se sojenji lahko nadaljevali, smo povprašali na celjsko sodišče, njihove odgovore še čakamo.

V Sloveniji aretiran 1997., v Srbiji 2004., na Hrvaškem 2008.

Kristijana Kamenika so prvič aretirali aprila 1997 zaradi sumov, povezanih z umori v Tekačevem 4. marca istega leta. Tedaj naj bi bil ustrelil 73-letnega Štefana Poharca in njegovo 75-letno ženo Frančiško ter njuni podnajemnici, 36-letno Heleno Krušlin in njeno 17-letno hčerko Viktorijo. Ključni dokaz za njegovo vpletenost naj bi bili športni copati, ki so mu jih zasegli ob hišni preiskavi aprila istega leta. Na dveh sojenjih, ki sta sledili, je bil najprej decembra 1999 obsojen na tedaj najvišjo možno kazen 20 let zapora. Po pritožbi obrambe je bil na drugem sojenju oproščen očitkov, tretje sojenje, ki se je začelo leta 2007, pa je bilo prekinjeno, ker je vmes pristal v hrvaškem priporu. Zadeve na sodišču so se vseskozi zapletale glede sledi obuval, ker se naši in tuji izvedenci (angleški, nemški in švicarski) niso mogli poenotiti, ali so sledi teh obuval res našli v Tekačevem. Leta 2015 so na celjskem sodišču nato znova opravili predobravnavni narok zoper njega, na njem je obramba zahtevala, da se iz kazenskega spisa kot dokaz izločijo zaseženi športni copati, ker je bila odločba o hišni preiskavi, kjer so mu zasegli omejeno obuvalo, premalo obrazložena. Višji sodniki so nato dokaz oktobra 2018 pravnomočno izločili iz spisa in sledili zahtevi obrambe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta