Letos že pet umorov znotraj družine

Vesna Lovrec
16.03.2021 15:53
V dveh mesecih in pol so policisti zabeležili pet umorov, en poskus umora in tri poskuse uboja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizorišče umora v vasici Dole pri Polici, kjer je 44-letni moški zadušil svojo osem let mlajšo ženo, sedel v avto in se odpeljal na policijo Foto: Jaka GASAR/DNEVNIK
Jaka Gasar/dnevnik

Vse kaže, da se lanska črna statistika najhujših krvnih deliktov nadaljuje tudi v letošnjem letu. V dveh mesecih in pol so policisti zabeležili pet umorov, en poskusa umora in tri poskuse uboja. Razen dveh dogodkov, ki sta se 3. in 12. januarja pripetila v zavodu Hrastovec in na mariborskem oddelku za forenzično psihiatrijo, so se vsi zgodili v družinskem krogu.

4. januarja se je Matevž Meglič v Škofji Loki sprl z očetom. Ko mu je ta obrnil hrbet, ga je z nožem zabodel v hrbet. Ranjeni oče je poiskal zdravniško pomoč, policisti pa so storilca še isti dan prijeli. Minuli ponedeljek se je na sodišču za dejanje pokesal in bil zaradi poskusa uboja obsojen na osem let zapora. Zadnjega januarja je bila v Kamniku žrtev grozljivega zločina Marina I. Njen leto starejši mož Goran I. ni prenesel, da se želi ločiti od njega, zato ji je prerezal vrat. Zaradi umora mu grozi do 30 let zapora, na sojenje čaka v priporu. Enaka kazen preti 77-letnemu Slavku L., ki je 23. februarja v Zlogoni Gori (občina Oplotnica) z nožem smrtne rane povzročil leto mlajši ženi Tereziji. Napadel jo je, ko je spala. Strahoviti spori v družinskem krogu so se nadaljevali tudi v tem mesecu. 5. marca je v vasici Dole pri Polici 44-letni Žarko G. zadušil 36-letno Jasno G., sedel v avto in se odpeljal v Trebnje, kjer se je predal policiji. Minulo nedeljo se je krvava drama odvila v Zalogu pri Šempetru. 36-letni Gregor D. je prespal pri starših, zjutraj pa z nožem do smrti zabodel svojo mater in hudo ranil tudi očeta. Ni se še prav dobro polegla vest o nedeljski tragediji, ko je celjske preiskovalce v ponedeljek dosegla prijava o novem zločinu. Zgodil se je v Šentvidu pri Grobelnem. 61-letni Stanislav E. je ustrelil svojo 57-letno zunajzakonsko partnerko Zdenko P. in storil samomor.

Devet hudih krvnih deliktov se je torej že zgodilo letos. Črna statistika na tem področju je bila tudi lani podobna. Do konca marca se je zgodilo pet poskusov umora oziroma uboja in štirje umori, skupaj torej devet krvavih zločinov, od katerih jih je bila prav tako večina v krogu družine. Lansko leto izstopa tudi po številu večkratnih umorov. Zgodili so se kar trije trojni umori, vsi znotraj družine.

Po besedah Roberta Tekavca iz Generalne policijske uprave si v policiji vseskozi prizadevajo, da ozaveščajo in opozarjajo o problematiki nasilja v družini. "Še posebej v času razglašene epidemije covida-19 na spletni strani policije in na družbenih omrežjih pozivamo k strpnosti v medsebojnih odnosih. Apeliramo na sosede in morebitne priče, da nasilje prijavijo, saj žrtev tega morda ne more," izpostavlja Tekavec in pripominja, da policisti kljub ukrepom za zajezitev širjenja bolezni še naprej delujejo 24 ur na dan, vse dni v letu in reagirajo na sleherni klic na pomoč, da zaščitijo žrtve in ukrepajo zoper storilce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta