Možnost poravnave med Galetom in njegovimi bivšimi delodajalci še zmeraj obstaja

Damijana Žišt
12.03.2021 15:52
Žvižgač Ivan Gale, ki meni, da je zaradi svojih izjav, da so se dogajale nepravilnosti pri dobavi zaščitne opreme v prvem valu epidemije koronavirusa, izgubil službo, zdaj s tožbo terja službo nazaj
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Gale in njegova odvetnica Maja Koršič Potočnik zatrjujeta, da je bila odpoved nezakonita. Foto: Damijana ŽIŠT
Damijana ŽiŠt

Ivan Gale, ki je v času prvega vala epidemije novega koronavirusa razkril domnevne nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme, je 25. septembra lani izgubil službo v Zavodu RS za blagovne rezerve, in to iz krivdnih razlogov. Delodajalec mu je očital sklepanje domnevno škodljivih pogodb pri nabavi zaščitne opreme in neustrezno komunikacijo z mediji. Gale je ostal brez službe, vendar se ni vdal, saj se je odločil, da se bo na sodišču boril, da dokaže, da je bila njegova odpoved nezakonita in da ga morajo vzeti nazaj v službo. Tako je skupaj z odvetnikoma Majo Koršič Potočnik in Markom Majstorovićem iz odvetniške pisarne Potočnik in Prebil vložil tožbo na ljubljansko delovno in socialno sodišče. V tožbi od sodišča pričakuje, da ugotovi, da je bila njegova odpoved nezakonita, zato naj se odpravi oziroma razveljavi. Tožena stranka pa naj ga vzame nazaj v službo, mu povrne vse plače do odpovedi, kar znaša nekaj več kot tri tisoč evrov bruto mesečno, in mu plača vse prispevke za nazaj.

​Stranki se bosta še pogovarjali o morebitni poravnavi

Pred sodnico Marjetko Urbančič se je danes na delovnem in socialnem sodišču opravil poravnavni narok, na katerega je prišel Gale skupaj s svojima odvetnikoma, Zavod RS za blagovne rezerve pa zastopata odvetnika Aleš Avbreht in Klavdija Erjavec.

Sodnica je obe stranki vprašala, ali obstaja možnost za poravnavo. Ker je poravnavni narok tajen, je sodnica v tem delu izključila javnost. Čez nekaj časa je bila obravnava znova odprta za javnost, tedaj pa je sodnica pojasnila, da poravnava ni bila sklenjena, zato je za 19. maj razpisala prvi narok. Vendar pa, kot sta po naroku pojasnili obe strani, možnost za poravnavo še vedno obstaja. Odvetnik Avbreht, ki stališča Galetovega nekdanjega delodajalca ni želel podrobneje pojasnjevati, je povedal le, da na obeh straneh obstaja interes za poravnavo, "saj sta obe strani predstavili svoje predloge, o katerih se bomo še pogovarjali". Očitno je tožena stranka, torej Zavod RS za blagovne rezerve, pripravljen popustiti. V odgovoru na Galetovo tožbo so namreč vztrajali pri stališču, da ne drži, da je bila Galetova odpoved nepravilna in nezakonita, kot tudi, da ne držijo očitki iz tožbe o zlorabi oblasti, političnem vmešavanju, maščevanju in drugo. Da obstaja možnost poravnave, nam je potrdila tudi odvetnica Koršič Potočnikova. Pojasnila je, da gre poravnava v smer, ki bo za njeno stranko dosegla ustrezno finančno kompenzacijo. Da bo lahko imel Gale, ki je po njenem mnenju kot žvižgač opravil pomembno delo, čas, da si poišče novo službo. Če bo torej dosežena poravnava, bo Gale umaknil tožbo zoper nekdanjega delodajalca.

 

Izredna odpoved ne zadostuje zakonskim kriterijem

​Ivanu Galetu, ki je bil od 30. decembra 2019 zaposlen v Zavodu RS za blagovne rezerve za nedoločen čas na delovnem mestu področni podsekretar, na drugih delovnih mestih pa že od leta 2011, je bila podana izredna odpoved delovnega razmerja zato, ker je 16. aprila lani kot pooblaščenec direktorja Antona Zakrajška podpisal naročilnico, izdano družbi Intereuropa za naročilo logističnih storitev oziroma za dobavo 46 ventilatorjev Gorenje v vrednosti nekaj več kot 96 tisoč evrov. S podpisom omenjene pogodbe naj bi bil Gale po mnenju delodajalca hudo kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, kršitev pa da ima vse znake kaznivega dejanja. Gale prek svojih odvetnikov v tožbi navaja, da je bila odpoved nepravilna in nezakonita, saj ne vsebuje nobenih zakonskih razlogov oziroma kriterijev, zaradi katerih bi mu delodajalec lahko odpovedal pogodbo o zaposlitvi. V zvezi s podpisano naročilnico pa mu ni mogoče očitati ničesar nezakonitega, izhaja iz tožbe. Poleg tega pa mu je bila odpoved izrečena tudi zunaj zakonsko določenega roka, torej prepozno. V tožbi še navaja, da njegov primer presega okvire prizadetega delavca, ki išče pravico pred sodiščem, in ima bistveno večje razsežnosti, ki vplivajo praktično na vse pore družbe in posegajo celo v elementarne osnove političnega organiziranja neke države - v sam pojem njene demokratične ureditve. Gale je eden prvih slovenskih žvižgačev, ki je kot uslužbenec Zavoda RS za blagovne rezerve v oddaji Tarča na Televizija Slovenija 23. aprila 2020 razkril podatke o aferi Maske. Trdil je, da se je preusmeritev vseh dobav zaščitne opreme med epidemijo covida-19 namerno preusmerila na omenjeni zavod zato, da se je omogočilo posredovanje političnih odločevalcev, da so lahko dobavitelje izbirali po lastni presoji. Povedal je še, da so v afero domnevno vpleteni gospodarski minister Zdravko Počivalšek in drugi slovenski politiki. Po omenjeni oddaji pa je na facebooku nastala Skupina podpore Ivanu Galetu, ki ima danes več kot 77 tisoč članov. Mnogi pa so bili nezadovoljni z njegovimi izjavami na televiziji, saj je po oddaji prejemal številne grožnje, zato je dobil tudi policijsko zaščito.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta