Na Celjskem lažnemu direktorju na račun v tujino nakazali 23.700 evrov, še večji znesek bi bili skoraj

ČK
29.03.2019 12:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V  računovodsko službo ustanove na območju Šmarja pri Jelšah so v sredo dobili elektronsko sporočilo, ki naj bi ga bil poslal njihov direktor in odredil  nakazilo 23.700 evrov na račun pravne osebe v tujini. Nakazilo so v  računovodstvu opravili, včeraj pa dobili podobno elektronsko sporočilo za novo nakazilo, vendar so pravočasno posumili, da gre za goljufijo. Poskus tako imenovane direktorske goljufije se je zgodil tudi v eni od celjskih ustanov, tam so dobili elektronsko sporočilo za nakazilo 42.700 evrov, ki naj bi ga bila poslala njihova direktorica, a so pravočasno posumili, da gre za goljufijo, in  denarja niso nakazali, poskus goljufije so prijavili policiji.  
Takojšnja prijava policiji in banki je ključna. Policija pooblaščene za poslovanje z bančnimi računi družb oziroma pravnih oseb opozarja, naj bodo pri nakazilih v tujino ter tudi v Slovenijo še posebej  pazljivi. Dobro naj preverijo elektronski naslov pošiljatelja, ki je na prvi pogled zelo podoben pravim naslovom. Storilci teh goljufij so zelo iznajdljivi. V večini primerov pošto pošljejo v imenu direktorjev oziroma poslovodnih oseb družbe pa celo poslovnih partnerjev, s katerimi podjetja redno in dobro sodelujejo.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta