Na mariborski psihiatriji poskušala zadušiti pacientko. Tega ni naredila prvič

Vesna Lovrec
13.01.2021 12:23
Tri mesece za tem, ko jo je mariborsko sodišče obsodilo na štiri leta in osem mesecev zapora, ker je marca lani v zavodu Hrastovec dušila sostanovalko, je Mateja N. v torek domnevno zakrivila še en poskus umora.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Kriminalisti preiskujejo poskus umora, ki se je včeraj zgodil v Mariboru. Po neuradnih podatkih v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor na oddelku za forenzično psihiatrijo. "Pacientka je na zahrbten način poskušala umoriti drugo pacientko, saj jo je z vzglavnikom skušala zadušiti v času, ko je žrtev spala in se zaradi tega ni mogla braniti," je pojasnil tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Miran Šadl. Po njegovih besedah je dejanje okoli dveh zjutraj preprečil zdravstveni tehnik, ki je opazil početje osumljene in jo skupaj s sodelavcem odstranil od oškodovanke. Ta v incidentu ni bila poškodovana. Več podrobnosti o kaznivem dejanju policija ne razkriva. Smo pa od virov blizu preiskovalcev izvedeli, da je osumljena stara 37 let in da je bila za poskus umora že obsojena.

Govorimo o Mateji N., ki je lani, ko je bila še v socialnozdravstvenem zavodu Hrastovec, stregla po življenju 49-letne sostanovalke. Tudi njo je poskušala zadušiti med spanjem. Kazenski postopek je kasneje razkril, da je bila Mateja N. psihiatrične obravnave deležna že 20 let. Njena življenjska pot je tragična. Po težkem otroštvu v slabih družinskih razmerah so jo pristojne službe namestile v zavod Hrastovec, kjer bivajo osebe s težavami v duševnem zdravju. Ker je nevarna predvsem sebi in tudi drugim, je prebivala v varovanem oddelku zavoda. Psihiatri so v preteklosti ocenili, da je njena globalna raven duševnega razvoja in funkcioniranja na ravni dvanajstletnega otroka, sodni izvedenec Mladen Vrabič pa je po incidentu v Hrastovcu napisal mnenje, da je Mateja N. razumela pomen svojega dejanja. Na podlagi njegovega mnenja je tožilstvo proti osumljeni poskusa umora vložila obtožnico in ne predloga za ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Okrožno sodišče v Mariboru je primer dodelilo sodnici Maši Blažeka, ki je obravnavo za obdolženo odprla šele, ko se je razčistilo, da je sposobna sodelovati v kazenskem postopku in da v času kaznivega dejanja ni bila neprištevna, pač pa je bila njena sposobnost razumeti pomen in posledice dejanja le (nebistveno) zmanjšana.

Oktobra lani je Mateja N. na predobravnavnem naroku marčevski poskus umora v Hrastovcu priznala, ga obžalovala in se na sodišču zanj opravičila. Zaradi tega in zaradi vseh drugih olajševalnih okoliščin (še nikoli prej ni bila kaznovana, dejanje je ostalo pri poskusu, ravnala je v stanju zmanjšane prištevnosti) je tožilka za obdolženo predlagala kazen pet let zapora, sodišče pa jo je obsodilo na štiri mesece manj in odločilo, da bo kazen prestajala v zaporu na Igu. Še preden so jo odpeljali tja, je v priporu, ki ga je prestajala na oddelku forenzične psihiatrije v Mariboru, v torek naredila nov incident, ki so ga preiskovalci prepoznali kot še en poskus umora.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta