Nekdanji koprski župan Boris Popovič na predobravnavnem naroku krivde ni priznal

STA, Gr.G.
09.11.2020 17:50

Popovič trdi, da ne razume obtožnice za dogajanje leta 2012, saj po njegovem do oškodovanja občine niti ni moglo priti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdanji koprski župan Boris Popovič.
Andrej Petelinšek

Na Okrožnem sodišču v Kopru je danes potekal predobravnavni narok za prodajo nepremičnine Libertas, s katero naj bi nekdanji koprski župan Boris Popovič oškodoval Mestno občino Koper. Popovič krivde ni priznal in je trdil, da ne razume obtožnice za dogajanje leta 2012, saj po njegovem do oškodovanja niti ni moglo priti. Mestna občina Koper je namreč po osmih neuspelih dražbah družbi Grafist neposredno prodala nekdanja skladišča soli Libertas za 414.527 evrov. Nepremičnina naj bi bila sicer prvotno ocenjena na okoli milijon evrov, po vsaki neuspeli dražbi pa se je njena cena spustila.

Koprska občina je nepremičnino v letošnjem letu od Grafista ponovno odkupila po uveljavljeni predkupni pravici, zanjo pa plačala ravno toliko za kolikor jo je prodala pred osmimi leti. Popovič je zato prepričan, da do oškodovanja koprske občine sploh ni prišlo. Poudaril je, da mu ni jasno, kako bi lahko družbi Grafist omogočil pridobitev premoženjskih pravic v višini 69.000 evrov. "Ni mi jasno, kako je tožilstvo lahko izračunalo škodo, ki sploh ni nastala, saj je nepremičnina ponovno v rokah Mestne občine Koper," je dejal Popovič.

Popovičeva odvetnica Katarina Mervič je opozarjala, da niso izpolnjeni znaki kaznivega dejanja. Skupaj s Popovičem sta zato sodišče pozvala, naj umakne obtožbo zoper njega in dva soobtožena. Predlagala je tudi izločitev dokazov, v primeru, da bi sodišče temu predlogu ugodilo, pa tudi izločitev sodnika Mateja Štrosa. Ob koncu predobravnavnega naroka sta pozvala tudi, da se zaradi zagotovitve nepristranskega sojenja iz postopka izloči celotno koprsko sodišče in se primer dodeli drugemu.

Koprsko tožilstvo Popoviču v obtožbi zaradi spornega nakupa nekdanjih skladišč soli Libertas očita zlorabo uradnega položaja, soobtoženima direktorju Grafista Branku Vidoviču pomoč pri zlorabi položaja ter nekdanji občinski predstojnici urada za nepremičnine na koprski občini Maji Šviligoj Cernaz pa nevestno delo v službi. Slednja sta na predobravnavnem naroku letošnjega oktobra krivdo za očitani kaznivi dejanji že zanikala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta