Nespametno, nekulturno in nevarno početje: V zastojih na avtocesti sprehajanje po reševalnem pasu, tam celo igrali nogomet

Tamara Krivec, Dnevnik
29.07.2021 16:45
Da cesta ni igrišče, nas učijo od mladih nog. Zato je nedoumljivo, da se v zastojih na avtocesti mnogi sprehajajo po reševalnem pasu ali pa se na njem celo igrajo z žogo. To je nespametno, nekulturno in nevarno početje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med čakanjem v dolgih kolonah zlasti poleti mnogi vozniki in potniki zapustijo avtomobile in si pretegnejo noge, kar je nesprejemljivo in tudi kaznivo. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Večkilometrski zastoji na avtocestah konec tedna zlasti poleti niso nikakršno presenečenje, v soboto se je promet zaradi prometne nesreče povsem ustavil v smeri obale proti Ljubljani, kjer je nastala osem kilometrov dolga kolona. Vozniki so se kulturno razporedili skrajno levo in skrajno desno ter tako ustvarili reševalni pas za intervencijska vozila, a je težava tokrat nastala drugje. Že zdrava kmečka pamet pove, da po avtocesti ni pametno hoditi, a nekaterim to očitno ni povsem jasno. Namesto da bi ostali v avtih, kakor veleva zakon, si mnogi "pretegnejo" noge, se olajšajo v grmovju ali avtocesto celo uporabijo za igrišče. "Sam sem videl, kako so iz avta vzeli žogo, otroci pa so po reševalnem pasu igrali nogomet," je nad nevarnim početjem zgrožen Anže Albreht, reševalec, dolgoletni prostovoljni gasilec v PGD Dolnji Logatec ter ustanovitelj Zavoda Reševalni pas. In nadebudni športniki niso bili edini, ki so zapustili vozilo. "Možakar se zaveda, da je telefoniranje za volanom prepovedano," so v zavodu prav v soboto zapisali ob objavi fotografije moškega, ki je sredi reševalnega pasu klepetal po aparatu. Pristavili so še posnetek, na katerem posamezniki, ko slišijo tuljenje sirene, hitro zbežijo nazaj v avte. "Poglejte mojstre, ki mislijo, da bežijo pred policijo, so pa pred gasilci," so zapisali in dodali, da so med ograjami videli hoditi tudi otroke.

150 evrov kazni

V zavodu skušajo z rahlo hudomušnimi komentarji pritegniti pozornost javnosti in opozoriti na tovrstno nespametno početje. "Ljudje se očitno sploh ne zavedajo, kako nevarna je avtocesta, hitrosti na njej so res visoke. V takih primerih me je najbolj strah, da bi se nesreča zgodila še na nasprotni strani avtoceste, od koder bi v te sprehajalce potencialno priletel kak kos razbitine. Nekoč je nekomu v glavo priletel odleteli smernik," se spominja sogovornik in opozarja, da so lahko taki projektili smrtno nevarni. Razume, da si po dolgi vožnji in čakanju vsak želi pretegniti noge, da morajo otroci na potrebo, a ko se zadeva opravi, se je treba takoj vrniti v avto. "Bil sem na repu zastoja, kjer je zaradi naleta vozil nevarnost še toliko večja, pa so ljudje minuto po ustavitvi vozila že izstopili, kadili, se zabavali, sprehajali. To je nesprejemljivo," kar ne more verjeti takemu obnašanju. V turistični sezoni in ob večkilometrskih kolonah je tako početje kar pravilo, ne izjema. Zunaj sezone je takega obnašanja manj. Po 30. členu Zakona o pravilih cestnega pravila (ZPrCP) se voznika ali pešca, ki na avtocesti ali hitri cesti izstopi iz vozila ali hodi po cesti, kaznuje s 150 evri globe.

A prekrškarja mora nekdo uloviti in mu napisati kazen. Sogovornik pravi, da se bo bodo ljudje v takih primerih neprimerno obnašali, vse dokler ne bo na cestah več policijskih patrulj, ki jih na zelo obremenjenem odseku med Logatcem in Brezovico pogreša. Možno, da nadzor opravljajo v neslužbenih vozilih, pravi, a vendarle je prepričan, da je na (avto)cestah policije premalo, čeravno se zaveda pomanjkanja kadra. Veliko upov polaga v novoustanovljeno avtocestno policijo, zlasti za voznike, ki jih ozaveščanje ter izpovedi reševalcev in gasilcev ne ganejo.

Da avtocestna policija opravlja svoje delo, kaže sobotni dogodek. Med ogledom kraja nesreče, zaradi katere se je na "primorki" ustavil promet, so policisti Specializirane enote avtocestne policije Ljubljana (SEAP Ljubljana) ustavili voznika, ki je po reševalnem pasu in še opit vozil z Vrhnike v Ljubljano. Vzeli so mu vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo. Grozi mu kazen v višini 1200 evrov in 18 kazenskih točk. Dodatne patrulje v turistični sezoni bodo ob najbolj obremenjenih vikendih razporedili na posamezne odseke, kjer prihaja do zastojev, kršitev cestnoprometnih predpisov in prometnih nesreč. "Zastojev ob najbolj obremenjenih vikendih se ne da preprečiti, naš cilj pa je zagotavljati čimprejšnjo sprostitev prometa ob prometnih nesrečah in ukrepanje zoper najhujše kršitelje cestnoprometnih predpisov," so sporočili iz policije.

Še vedno se kdo prilepi na zadek rešilca

Mnogi se na kampanje ozaveščanja dobro odzivajo, odličen primer je ravno Zavod Reševalni pas, v katerem so v zelo kratkem času, le nekaj letih, naredili gromozanski napredek, ki se pozna v praksi. "Več kot 70 odstotkov voznikov se ob nesreči postavi pravilno," je zadovoljen Albreht, a opozarja, da še nismo na cilju. Njegovo garanje od leta 2013 se je izplačalo. Takrat je v zdaj že legendarnem posnetku v popolni opremi tekel pred gasilskim avtom, med tem pa voznike prosil in opozarjal, naj se vendarle umaknejo in naredijo pot za intervencijska vozila. Seveda se še vedno najdejo taki, ki se v kritičnih trenutkih ne umaknejo ali, huje – po reševalnem pasu z enako hitrostjo vozijo za intervencijskim vozilom. Tako primitivnih, sebičnih in nevarnih voznikov je vse manj, a še vseeno obstajajo. "Na intervenciji moram biti za volanom že tako izjemno zbran, spremljati moram, kaj se dogaja pred mano, v takih primerih pa paziti še na koga, ki se mi prilepi na zadek," pove o tistih kritičnih minutah vožnje, ko lahko vsaka najmanjša zamuda odloči o življenju ali smrti žrtve nesreče, kamor gasilci hitijo. Doslej so si nekulturni divjaki s tem prislužili 80 evrov kazni, po spremembi 101. člena zakona pa se bo kazen za priključitev vozilu s prednostjo povišala na 300 evrov, so potrdili na ministrstvu za infrastrukturo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta